Enlaces accesibilidad
L'entrevista

David Fernández: "Anar a eleccions ens pot situar en un lloc pitjor"

Per
Cafè d'idees - David Fernàndez: "Anar a eleccions ens pot situar en un lloc pitjor"

El periodista i activista, David Fernández, creu que les eleccions del 12 de maig deixen molts deures a l'independentisme i assegura: "No vam perdre, sinó que ens vam autoderrotar". En aquest sentit, reclama autocrítica: "Té poc sentit apel·lar a una majoria independentista quan la tenies el 12 de maig amb 74 diputats". Per l'exdiputat de la CUP, la repetició electoral no és el millor escenari.

Adverteix que "Puigdemont no té majoria, que Illa s’abstingui és impossible", en referència als candidats de PSC i Junts, respectivament, per bé que diu que no vol que el candidat socialista governi. Per Fernández "s'ha de tornar a picar pedra" per intentar fer sortir el moviment de "la frustració" que demostra la gran abstenció dels darrers comicis. "No crec que anar a eleccions sigui part de la feina, ens pot situar en un lloc pitjor, perquè cap avall no hi ha sostre", afegeix.

Crítiques a l'independentisme

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, es pregunta que hauria passat si el 12M s'hagués mantingut la majoria independentista: "Quin govern hauríem tingut i quan hauria durat?". "Hem recollit el que hem sembrat", ha sentenciat Fernández, advertint que "avui encara no hi ha una estratègia unitària de l'independentisme, ni un sol espai de coordinació d'un procés que encara no ha acabat. Només ha acabat una etapa".

L'ara membre de la Junta Directiva d'Òmnium Cultural veu la situació política de Catalunya "molt precària" i es pregunta per què es van convocar eleccions avançades. En aquest sentit, assenyala la paradoxa que "Pere Aragonès serà president segurament fins al gener". També insisteix que ja "només hi ha 59 diputats independentistes al Parlament", perdent la majoria que es tenia abans de convocar eleccions.

Paper de Junts en l'ascens d'Aliança Catalana

L'exdiputat de la CUP s'ha mostrat molt crític amb el paper de Junts afavorint el creixement electoral d'Aliança Catalana. En aquest sentit, ha recordat que Sílvia Orriols governa en minoria a l'Ajuntament de Ripoll gràcies al paper de la formació de Carles Puigdemont, que "s'ha negat a evitar això". "Quan tu li fas la feina i deixes que governi l'extrema dreta ets corresponsable d'aquest augment de l'extrema dreta".

"Quan tu analitzes el resultat electoral entens que l'ascens d'Aliança Catalana prové del traspàs de vots de Junts i és l'explotació miserable i xenòfoba del fenomen de la immigració en un país on hi ha moltes hipocresies", assegura. En aquest sentit, ha reclamat que en les pròximes eleccions poguessin votar tots els immigrants perquè "prefereixo escoltar les víctimes d'aquests discursos d'odi i de xenofòbia que no pas els seus promotors".

En aquest sentit, David Fernàndez també critica que Junts s'oposi al repartiment de migrants menors a l'Estat si no s'exclou Catalunya: "Situar els menors migrants com gran enemic del sistema és d'una barbaritat i d'una feblesa argumental impressionant", ha etzibat el periodista.

Contra el model capitalista

Fernández també ha presentat el seu nou llibre No robaràs. Deu manaments (Fragmenta), aprofitant per criticar el "capitalisme desbocat" que ens envolta. Entre els sectors als quals l'exdiputat de la CUP assenyala hi ha les elèctriques i la banca als que pregunta d'on treuen els seus ingents beneficis advertint: "A costa de què i de qui?"

Confia que el sistema capitalista acabarà desapareixent com indica el mateix Fòrum de Davos que considera que "el model de creixement sense free té els dies comptats". En aquest sentit, recorda que un 30% dels catalans no es podran permetre ni una sola setmana de vacances aquest estiu. "Es un país esberlat i trencat per la desigualtat social", afegeix.