Enlaces accesibilidad

Resum de notícies a Catalunya del 28 de juny del 2024 | La fiscalia demana al TSJC que apliqui l'amnistia a Mas, Ortega i Rigau pel 9-N

  • Barcelona promourà una ordenança per regular la lluita a favor de la igualtat del col·lectiu LGTBI+
  • La inflació cau dues dècimes al juny fins al 3,4% pel descens de carburants i els aliments
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La fiscalia considera que el delicte de desobediència pel qual van ser condemnats s'engloba plenament en els supòsits que descriu la llei d'amnistia.
La fiscalia considera que el delicte de desobediència pel qual van ser condemnats s'engloba plenament en els supòsits que descriu la llei d'amnistia.

L'actualitat d'aquest divendres passa per la demanda de la Fiscalia al TSJC perquè apliqui la llei d'amnistia a Mas, Ortega i Rigau, per la consulta participativa del 9-N, un dels punts d'origen del procés sobiranista.

Altres temes destacats són la primera operació sortida de l'estiu, que preveu 4.000 vols a l'Aeroport del Prat, el Dia de l'Orgull LGTBI i l'augment de la taxa turística aprovat pel ple de Barcelona. En clau econòmica, la inflació es modera dues dècimes i la taxa interanual se situa en el 3,4% gràcies a la moderació del preu dels carburants i dels aliments.

L'actualitat a Catalunya, 28 de juny de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:57

    Ferit crític el conductor d'una grua després d'un xoc contra un camió a l'A-2, en terme de Collbató

     

    Un camioner ha resultat ferit crític aquest divendres en un xoc al quilòmetre 573 de la carretera A-2 en terme municipal de Collbató (Baix Llobregat), segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). Els serveis d'emergència han rebut l'avís del sinistre cap a un quart de sis de la tarda. Per causes que s'investiguen, el camió que conduïa el ferit ha xocat amb una grua. L'home ha quedat atrapat a la cabina i ha hagut de ser excarcerat pels Bombers. Un cop rescatat i de rebre les primeres atencions del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha estat traslladat en un helicòpter d'aquest cos a l'hospital Parc Taulí de Sabadell. La via s'ha hagut de tallar en sentit Barcelona, fet que ha generat quatre quilòmetres de cua.

  • 19:00

    La Fiscalia demana al TSJ que apliqui l'amnistia a Mas, Ortega i Rigau pel 9-N

     

    La fiscalia ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que apliqui la llei d'amnistia a l'expresident de la Generalitat Artur Mas, a l'ex vicepresidenta Joana Ortega i a l'exconsellera Irene Rigau per la consulta participativa del 9 de novembre del 2014, en el que va suposar un dels punts d'origen del procés sobiranista, segons ha avançat 'El Periódico' i ha confirmat l'ACN, que ha tingut accés a la petició del ministeri públic. Els fets ja van ser jutjats i van comportar que es condemnés els tres exmandataris catalans per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional. La fiscalia considera que aquest delicte s'engloba plenament en els supòsits que descriu la llei d'amnistia.

  • 18:18

    El col·lectiu LGTBI reclama batejar Superilla 28-J l'espai entre Parlament i Comte Borrell

     

    El col·lectiu LGTBI ha reclamat aquest divendres a la tarda batejar amb el nom Superilla 28-J la superilla del barri de Sant Antoni de Barcelona, entre els carrers Comte Borrell i Parlament, molt pròxima al Centre LGTBI de la ciutat. "Volem que la superilla que ens acompanya des que tenim el centre tingui aquest nom", ha explicat Eugeni Rodríguez, president de l'Observatori contra l'LGTBIfòbia. "Creiem important que el nomenclàtor de la ciutat sigui amable per a les persones LGTBI", ha afegit. Alhora ha destacat la importància de fer-ho en un moment d'auge de l'extrema dreta. Jordi Samsó, president del Casal Lambda, ha considerat també "fonamental" donar visibilitat tant a la data del 28-J, Dia de l'Orgull, com als "fets" que reivindiquen.

  • 17:32

    Les complicacions de l'embaràs en parelles lesbianes

     

    El futur de moltes parelles LGTBIQ+ passa pel desig per tenir criatures, i això, en parelles del mateix sexe, pot ser un procés llarg i dur. En el cas de les parelles lesbianes, també implica un seguit de decisions que, en la majoria d'ocasions, passen per la reproducció assistida.

    El llarg camí de la maternitat per a dones lesbianes | Anna Pujol
    rtve El llarg camí de la maternitat per a dones lesbianes | Anna Pujol
  • 17:13

    Presó per a una dona de 67 anys per intent d'homicidi de la seva parella de 87

     

    La jutgessa del Jutjat d'Instrucció número 5 de Mollet del Vallès ha ordenat aquest divendres presó provisional, comunicada i sense fiança per a una dona de 67 anys acusada d'haver intentat matar la seva parella de 87 a Parets del Vallès (Vallès Oriental). La Policia Local de Parets va detenir la dona dimecres passat, i posteriorment va traslladar el cas als Mossos d'Esquadra, que es van fer càrrec de la investigació. Avui la presumpta agressora ha passat a disposició judicial i la jutgessa ha ordenat l'ingrés a presó. Segons informa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la causa queda oberta per homicidi en grau de temptativa.

  • 16:57

    Sisena edició de la cursa d'aventura extrema X-Pyr

     

    Sisè cop de l'X-Pyr. Enguany amb una novetat: el parapent. Es tracta d'una cursa d'aventura extrema que barreja el parapent amb el senderisme travessant tot el Pirineu. Es va iniciar diumenge passat a Ondarribia i finalitza aquest cap de setmana al Port de la Selva, després d'un recorregut de 580 quilòmetres. En aquesta sisena edició hi participen 40 equips de 22 països.

  • 16:37

    L'educació sexoafectiva, la clau per a la inclusió de persones LGTBIQ+

     

    Per lluitar contra la LGTB-fòbia una de les claus és l'educació i la formació sobretot dels més petits. Aquesta és una de les principals reivindicacions d'enguany del moviment.

    L'educació sexoafectiva, la clau per a la inclusió de persones LGTBIQ+ | Alma Izquierdo
    rtve L'educació sexoafectiva, la clau per a la inclusió de persones LGTBIQ+ | Alma Izquierdo
  • 16:21

    El sector turístic de l'Alt Empordà encara l'estiu amb tranquil·litat, tot i les restriccions per sequera

     

    El sector turístic de l'Alt Empordà encara la temporada d'estiu amb tranquil·litat malgrat ser l'única zona de Catalunya que segueix en fase d'emergència per sequera. Municipis tan turístics com Roses, Cadaqués o Empuriabrava esperen amb ganes l'arribada de les dessalinitzadores mòbils que ha adquirit el consorci d'aigües de la Costa Brava. Alguns ajuntaments també han posat en marxa campanyes de conscienciació pels turistes.

  • 16:10

    Protesta de taxi a l'Aeroport de El Prat contra l'empresa de gestió dels vehicles a la zona d'arribada

     

    Mobilització dels taxistes a la zona d’encotxament de la terminal T1 del Prat. Han aturat el servei durant 15 minuts a les 12:00. El sector amenaça amb nous bloquejos si l’aeroport no destina més personal a la gestió de les cues de passatgers que esperen un taxi. Asseguren que hi ha una mala organització, mentre que Aena respon que està treballant amb l’empresa adjudicatària per resoldre les dificultats dels últims dies.

  • 16:02

    Es reforça l'oferta de trens per abastar l'operació sortida

     

    Durant tot el dia, l'estació de Sants ha estat repleta de viatgers. Un dels punts amb més afluència és el control d'accés de seguretat dels AVE. Està previst que entre divendres i diumenge entrin o surtin 390 trens. Hi ha companyies, com per exemple Renfe, que han hagut de reforçar el seu servei amb més oferta de trens. El trajecte més popular és el que uneix Barcelona amb Madrid, seguit del qual va cap Andalusia.

  • 15:52

    Primera operació sortida de l'estiu ja amb complicacions a l'AP-7, reforços als trens i activitat a l'aeroport

     

    Mobilitat a les carreteres, amb complicacions ja a l'AP-7, reforç de l'oferta de trens i activitat intensa a l'aeroport del Prat. Només aquest cap de setmana hi ha més de 4.000 vols programats i avui és el dia amb més operacions, estan previstos 1.061 vols. En total es calcula que hi haurà 200 vols més que en el mateix període de l'any passat. Enguany es preveuen més vols, el que es tradueix en més passatgers: des de principi d'any, han incrementat sobretot els viatgers internacionals un 16%.

  • 15:43

    Controlat l’incendi de Montblanc que va obligar a tallar l’alta velocitat i a evacuar 2.000 persones d’un càmping

     

    Els Bombers han donat per controlat l’incendi de Montblanc que va obligar a tallar l’alta velocitat i l’N-240 dijous a la tarda, a més d’evacuar 2.000 persones d’un càmping. El foc es va estabilitzar al vespre i els campistes van poder tornar esglaonadament a les instal·lacions per passar-hi la nit. Queden 9 dotacions al lloc que revisen el perímetre. El foc, originat per l'incendi d'un bus, va afectar 25 hectàrees.

  • 15:29

    Diverses entitats denuncien "l'empitjorament" de l'accés al padró

     

    El nombre de municipis catalans que no garanteixen el padró ha augmentat en l'últim any. Segons dades de la Xarxa d'Entitats pel Padró, entre les quals, Amnistia, 37 ajuntaments no són àgils en empadronar a tothom que ho sol·licita. Entre les ciutats assenyalades es troben les més poblades, com Barcelona, l'Hospitalet o Badalona.

  • 15:00

    El Govern suavitza les restriccions per sequera a les conques internes

     

    Ha entrat en vigor la flexibilització de les restriccions per sequera als sistemes Ter-Llobregat i Darnius-Boadella gràcies a la millora de les reserves d'aigua.

  • 14:31

    128 casos de LGTBI-fòbia registrats a Catalunya en 2024

     

    Des de principi d'any, a Catalunya, s'han registrat 128 casos de LGTBI FÒBIA. Són dades de l'observatori contra l'homofòbia. Les mostres d'odi com els insults són el tipus de discriminació més registrada. I la via pública i la feina els llocs on més es produeixen. Un altre espai que no queda al marge són les escoles i instituts on segons la federació estatal LGTBI+ el 22% dels menors LGTBI pateixen violència escolar.

  • 14:24

    Barcelona incrementarà a quatre euros la taxa turística

     

    L’Ajuntament de Barcelona incrementarà el preu de la taxa turística en el tram que depèn de l’Ajuntament a proposta d’ERC. El ple ha aprovat també que els nous tanatoris que s'instal·lin a la ciutat estiguin a 10 minuts caminant dels cementiris. 

    Barcelona incrementarà a quatre euros la taxa turística | Maite Boada
    rtve Barcelona incrementarà a quatre euros la taxa turística | Maite Boada
  • 14:04

    Barcelona premia Juan Antonio Bayona, Gustavo Dudamel i l’editorial Planeta per la seva contribució cultural a la ciutat

     

    El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha atorgat aquest divendres una vintena de condecoracions a personalitats i entitats de la ciutat per la seva contribució cultural, social o política. Com ja s’havia anunciat s’ha atorgat per unanimitat la Medalla d’Or de la Ciutat a l’editorial Planeta, a més de la Medalla d’Or al Mèrit Cultural al cineasta Juan Antonio Bayona, el Títol Honorífic Amic de Barcelona al director musical Gustavo Dudamel, i més d’una vintena de Medalles d’Honor a personalitats i entitats com els Castellers de Sarrià, la Fundació Arrels, l’exsíndica de Greuges municipal Maria Assumpció Vilà, l’Associació de Veïns i Amics del Passeig Sant Joan, la comunitat palestina de Barcelona, el Club Natació Poblenou o activistes LGTBI.

  • 13:58

    Barcelona anuncia una norma que regularà la lluita a favor de la igualtat de tracte i la no discriminació

     

    Barcelona serà la primera ciutat de l'Estat en tenir una norma que reguli de forma específica la lluita a favor de la igualtat de tracte i la no discriminació. L'alcalde, Jaume Collboni, ha anunciat que el consistori obrirà l'1 de juliol un procés de consulta pública per promoure una Ordenança que reguli la lluita a favor de la igualtat de tracte i la no discriminació. La consulta es tancarà el 29 de juliol. L'últim trimestre del 2024 està previst obrir un procés participatiu per fer públic l'esborrany de la norma i recollir el màxim de propostes i observacions de la ciutadania. Es preveu que la nova ordenança s'aprovi al llarg de l'any 2025.

  • 13:45

    Lolita Flores debuta al Grec amb 'Poncia'

     

    Un text que signa i dirigeix el dramaturg Luís Luque a partir de 'La casa de Bernarda Alba', i que estarà en cartell tot un mes al Teatre Goya. Un monòleg intens de Luis Luque, amb música de Luís Miguel Cobo on Lolita desplega tot el seu potencial interpretatiu i amb el que finalment tanca un cercle, ja que en el seu dia la seva mare Lola Flores va rebutjar aquest paper. Coproduït pel Teatre Espanyol de Madrid, i escrit i dirigit pel que fou el director adjunt Luis Luque fins al 2023, Poncia estarà en cartell al Teatre Goya durant tot un mes.

    Lolita Flores debuta al Grec amb 'Poncia' | Informa: Montse Soto
    rtve Lolita Flores debuta al Grec amb 'Poncia' | Informa: Montse Soto
  • 13:30

    Bona previsió d'ocupació als Pirineus de Lleida

     

    L'ocupació al juliol sol ser més fluixa que el mes d'agost, quan molts establiments del Pirineu de Lleida penja del cartell de complet, però, tot i això, les previsions per aquest juliol són força bones. El senderisme, el contacte amb la natura i els esports d'aventura són alguns dels principals atractius de l'estiu al Pirineu. El mes de juliol el turisme familiar es combina amb les colònies a la pràctica dels esports d'aventura.

    Els Pirineus de Lleida freguen el 95% d'ocupació | Informa: Pepa Sangenís
    rtve Els Pirineus de Lleida freguen el 95% d'ocupació | Informa: Pepa Sangenís
  • 13:22

    Barcelona aprova apujar la taxa turística i demana a la Generalitat poder-la apujar encara més

     

    El ple municipal de Barcelona ha aprovat la voluntat d’apujar la taxa a les estades turístiques fins a un màxim de 4 euros per persona i dia, mentre que actualment el màxim és de 3,25. A més, s’insta el Govern de la Generalitat i el Parlament a modificar la llei de mesures fiscals del 2020 per flexibilitzar l’actual topall del recàrrec municipal de l'impost amb l'objectiu que l'Ajuntament de Barcelona pugui decidir l'import d'aquest recàrrec per sobre dels 4 euros actuals.

  • 13:10

    Els embassaments del sistema Ter-Llobregat ja freguen el 40%

     

    Els embassaments del sistema Ter-Llobregat ja tenen un nivell de reserves del 39,32%. D'ençà del 8 de març, quan els pantans de Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç sumats van tocar fons al 14,7% de la seva capacitat, les pluges de la primavera han propiciat augments en les reserves durant gairebé quatre mesos. Una circumstància idèntica als nou embassaments del conjunt de les conques internes, que de caure fins al 14,3%, han passat al 37,08%. Aquest divendres el DOGC ha publicat el pas d'excepcionalitat a alerta als 202 municipis del Ter-Llobregat i el retorn a Emergència I de Darnius-Boadella.

  • 13:16

    Barcelona farà promoció turística i cultural del barri del Call

     

    El ple de Barcelona ha aprovat una proposta del PP per augmentar la promoció cultural i turística del Call, el barri jueu dins del Barri Gòtic de la capital catalana, per remarcar la seva importància històrica i cultural. El text proposa augmentar la informació al carrer, fer campanyes publicitàries a internet i celebrar rutes gastronòmiques, històriques i educatives. La proposta, transaccionada amb el PSC per substituir la promoció “turística” per la promoció cultural, ha rebut el suport de JxCat, comuns, ERC i Vox. En les seves intervencions, PP i Vox han destacat aquesta promoció com a possible antídot contra “l’antisemitisme de l’extrema esquerra”.

  • 13:05

    El ple de Barcelona demana retirar el nou protocol d'allotjaments temporals urgents

     

     El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una proposició de TriasxBCN per exigir la màxima transparència i informació al govern municipal sobre les negociacions, costos i beneficis dels grans esdeveniments que se celebren o es volen celebrar a la ciutat, abans i després de celebrar-se. El text insta a informar abans els grups municipals, i, posteriorment a la celebració, el govern municipal també hauria de donar comptes públics del cost i beneficis per la ciutat. La proposició ha rebut el suport d’ERC i comuns, l’abstenció del PSC i el vot contrari de PP i Vox.

  • 12:46

    Barcelona aprova el nou complement de productivitat dels treballadors municipals 

     

    El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha ratificat aquest divendres els acords aprovats per la Mesa General de Negociació la setmana passada i ha aprovat la modificació de l’acord de condicions de treball del personal funcionari i laboral municipal per al període 2021-2024, relativa al complement de productivitat. Aquest complement va ser qüestionat per la Sindicatura de Comptes, i el consistori l’ha modificat, cosa que farà que ara sigui variable en funció del rendiment del treballador i l’autorització del cap corresponent, cosa que alguns sindicats han criticat. Tots els grups hi han votat a favor, excepte el PP, que s’ha abstingut, i Vox, que ha votat en contra.

  • 12:23

    Entitats denuncien "l'empitjorament" de l'accés al padró arreu de Catalunya

     

    Diverses entitats socials denuncien "l'empitjorament" de l'accés al padró arreu de Catalunya i assenyalen els ajuntaments de les 10 ciutats més poblades, entre les quals hi ha Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Lleida, Tarragona, Terrassa i Sabadell. Després de les eleccions municipals del 2023, la Xarxa d'Entitats pel Padró 2024 ha analitzat durant el darrer any la situació pel que fa a l'empadronament a tot el territori i, segons les dades, 37 ajuntaments no estarien empadronant de "manera àgil" a tothom que ho sol·licita.

  • 12:20

    El Consorci d’Aigües de Tarragona desactiva el pla d’emergència per sequera després de dos anys

     

    El Consorci d’Aigües de Tarragona ha desactivat aquest divendres el pla d’emergència per sequera després de pràcticament dos anys en vigor atès l’evolució favorable i sostinguda dels principals indicadors hidrològics del Consorci. La mesura s'ha pres després de tenir en compte les reserves de l’embassament de Mequinensa, actualment al 85% de la seva capacitat. 

    El Consorci d’Aigües de Tarragona desactiva el pla d’emergència per sequera després de dos anys | Pilar Ribas
    rtve El Consorci d’Aigües de Tarragona desactiva el pla d’emergència per sequera després de dos anys | Pilar Ribas
  • 11:39

    El ple de Barcelona dona llum verda perquè els nous tanatoris estiguin a un màxim de 10 minuts a peu dels cementiris

     

    El ple de Barcelona ha aprovat definitivament amb el vot favorable de tots els grups al pla urbanístic que estableix que els nous tanatoris han d'estar a un màxim de 10 minuts a peu dels cementiris. El pla regula tant les condicions per obrir nous tanatoris com per ampliar-ne els ja existents. Aquest estableix que tampoc hi poden haver dos tanatoris a menys de 300 metres entre si. Els nous tanatoris es podran ubicar en parcel·les mínimes de 800 metres quadrats i amb un sostre màxim de 1.600 metres quadrats.

  • 11:26

    Protesta d'Elite Taxi per la gestió del taxi a l'Aeroport de Barcelona

     

    Els taxistes de Barcelona col·lapsen l’entrada de l’Aeroport de El Prat per protestar contra l’empresa que ofereix el servei de gestió dels vehicles a la zona d’arribades. Segons l’entitat Elite Taxi, a vegades s’han produït cues de fins a 1 hora per poder agafar un taxi, el que consideren totalment desproporcionat i que genera una mala imatge de Barcelona. Reclamen que l’empresa incrementi el personal i els seus torns de feina. 

  • 11:15

    El govern català fa una crida a fer front a la LGTB-fòbia.

     

     

    En el seu missatge institucional, l'executiu demana no fer passes enrere en drets fonamentals davant l'avenç de la ultradreta. El president Pere Aragonès insisteix a defensar uns drets, que, assegura, s'estan qüestionant per les forces d'ultradreta.  Un missatge del qual s'ha fet ressò la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, qui apel·la tant a la ciutadania com a les institucions a col·laborar perquè Catalunya sigui un lloc inclusiu per a totes les persones. 

  • 11:03

    Jaume Collboni anunciat un procés de consulta pública per promoure una ordenança que reguli la lluita a favor de la igualtat de tracte i la no discriminació del col·lectiu LGTBI+

  • 10:49

    Troben un arsenal d'armes i detenen un home a Figueres després d'un assalt violent a casa d'una família el 4 de juny

     

    La investigació del robatori va portar fins a dos domicilis, on els investigadors, amb el suport de l'ARRO, van fer dues entrades el dia 20. En un dels habitatges hi van trobar tres escopetes calibre 12-70, una pistola calibre 9 mm municionada, una pistola pneumàtica, un revòlver pneumàtic, un trabuc d'avantcàrrega i molts cartutxos de diferents calibres. 

  • 10:38

    Una cinquantena de contribuents acumulen un deute de 83,8 milions d'euros a l'Agència Tributària de Catalunya

     

    Segons es desprèn de la nova llista anual publicada per l'organisme, al capdavant de la llista de deutors hi continua l'empresa Playbadalona SA, antiga propietària d'un bingo a Badalona, amb gairebé 9,3 milions d'euros pendents. 

  • 10:16

    Criteria Caixa ha assolit un participació que frega el 10% a Telefònica

     

    Segons ha anunciat en un comunicat el hòlding inversor de La Caixa, la intenció és superar en una centèsima la barrera del 10%. L'entitat presidida per Isidre Fainé ha doblat la seva participació en la companyia tecnològica en només dos mesos. El moviment de Criteria arriba després del desembarcament de la saudí STC a l'accionariat de Telefònica, que també ha generat la resposta del Govern espanyol, qui s'ha fet amb un altre 10% de l'operadora.

  • 10:00

    El conductor d'un camió ha mort avui en un accident a l'AP-7 a Castellví de Rosanes, al Baix Llobregat.

     

    Amb aquesta víctima, són 62 les persones mortes en accidents de trànsit enguany a la xarxa viària interurbana de Catalunya, de les quals 22 motoristes.
     

  • 9:35

    A aquesta hora als balcons de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona es pengen les banderes amb l'arc de Sant Martí, amb motiu del Dia Internacional de l'alliberament del col·lectiu LGTBI.

     

    Segons l'Observatori Contra la LGTBI-fòbia, des de principi d'any s'han registrat 128 incidències contra aquest col·lectiu, 24 menys que l'any passat. Tot i això, el Ministeri de l'Interior destaca que prop d'un 85% de les agressions no s'arriben a denunciar mai.

  • 9:14

    La inflació cau dues dècimes al juny fins al 3,4% pel descens dels carburants i la moderació dels aliments

     

    L'Índex de Preus de Consum  ha baixat dues dècimes al juny i s'ha situat en el 3,4%, segons l'indicador avançat publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística. El descens s'atribueix a la caiguda dels preus dels carburants, enguany més barats que fa un any, i en menor mesura també s'ha notat la moderació dels aliments. Ressalta que la lleugera baixada de la inflació arriba després de tres mesos consecutius a l'alça.

  • 9:00

    David Fernández es posiciona en contra d'una repetició electoral

     

     

    El periodista i activista, David Fernández, creu que el 12 de maig deixa molts deures a l'independentisme i assegura: "No vam perdre, sinó que ens vam autoderrotar". En aquest sentit, reclama autocrítica: "Té poc sentit apel·lar a una majoria independentista quan la tenies el 12 de maig amb 74 diputats". Per Fernández "s'ha de tornar a picar pedra" per intentar fer sortir el moviment de "la frustració" que demostra la gran abstenció dels darrers comicis. "No crec que anar a eleccions sigui part de la feina perquè encara ens pot situar en un lloc pitjor", afegeix.

  • 8:30

    Aquest divendres comença l'operació sortida d'inici de juliol.

     

    Carreteres, estacions, aeroports s'ompliran de persones que comencen uns dies de descans. Aquest 2024 s'espera que sigui un any de rècord des del punt de vista del turisme. L'aeroport Josep Tarradellas Barcelona - El Prat preveu un total de 4.086 operacions fins dilluns. Només avui s'esperen mil seixanta-una operacions, són una seixantena més que fa un any.

  • 8:25

    Els taxistes de Barcelona protestaran aquest divendres al matí a la terminal 1 de l'aeroport del Prat per criticar la mala gestió de l'empresa que s'encarrega d'organitzar els vehicles perquè els viatgers hi pugin.

     

    La protesta tindrà lloc entre les 11 del matí i dos quarts d'una del migdia, quan els taxistes aturaran els cotxes i el seu servei per celebrar una assemblea. Des de l'associació Élite Taxi amenacen amb prendre ells el control de la rebuda de viatgers a totes dues terminal si l'empresa que s'encarrega no cobreix amb prou personal tots els torns.

  • 8:21

    L'Audiència de Tarragona ha començat a jutjar un home acusat de maltractar, amenaçar i intentar matar la seva exparella l’any 2022.

     

    La víctima ha assegurat que el maltractament es va produir durant la relació i un cop es va donar per acabada. Diu que fins i tot li va voler clavar un ganivet. La fiscalia demana 20 anys de presó per l’acusat. 

  • 8:16

    La conselleria de Salut reforçarà els protocols per garantir la integritat dels professionals sanitaris.

     

    Tot plegat després de les agressions en alguns centres hospitalaris. L'última, a Terrassa. Familiars d'una pacient van agredir dimecres a la tarda una desena de professionals. També van destrossar mobiliari i equipament del servei d'Urgències. Els Mossos van haver d'intervenir i el centre ha decidit reforçar la seguretat.

  • 8:13

    La junta local de seguretat de Girona ha acordat mantenir de manera ininterrompuda el dispositiu policial al barri de la Font de la Pólvora de Girona fins que es recuperi la normalitat.

     

    La trobada ha durat una hora i mitja. També s'han tractat els incidents que es van produir a l'hospital, on familiars de les víctimes van entrar provocant moments de tensió, i han destacat la voluntat de treballar per reduir la presència d'armes vinculades al tràfic de drogues.

  • 8:11

    Els Bombers han treballat tota la nit per controlar l’incendi forestal que ahir a la tarda va començar a cremar a Montblanc.

     

    El foc es va iniciar cap a les 4 de la tarda en un autobús avariat que circulava per la Nacional 240 i va saltar a una zona forestal.  L’incendi va obligar a tallar la circulació de trens de l’AVE fins a dos quarts de deu del vespre. 2.000 persones van ser desallotjades d’un càmping i han pogut tornar a les instal·lacions de manera esglaonada. El foc ha cremat unes 25 hectàrees.

  • 8:09

    Junts per Catalunya confia sumar els suports d'ERC amb una millor proposta pel finançament i l'autodeterminació que el PSC.

     

    D'aquesta manera, la formació de Puigdemont assegura que la pilota passaría a la taulada dels socialistes. Amb el suport d'ERC i la CUP sumarien 55 o  59 escons en contraposició als 48 que sumarien el PSC i els Comuns. Aleshores, segons Junts, haurà de ser Salvador Illa qui decideixi si vol col·lapsar la investidura i anar a una repetició electoral. Un escenari, que el vicepresident del partit, Josep Rius, assegura que la seva formació no busca.

  • 8:06

    L'ex president del govern, José María Aznar, ha reivindicat la constitucionalitat del pacte del Majestic davant i el contraposat a l'amnistia unilateral.

     

    Ha estat en un acte de FAES a Barcelona on s'ha recordat l'exministre del seu govern, Josep Piqué, i se li ha concedit un guardó de la fundació a títol pòstum. Allà Aznar, ha parlat sobre el seu pacte amb Convergència i Unió i ho ha volgut contraposar als pactes de Sánchez.

  • 8:05

    El govern compleix amb Junts i ha derogat l'article de la LEC que permetia als jutges suspendre els procediments de l'aplicació de l'amnistia quan es consultés a la justícia europea. 

     

    La mesura s'ha aprovat en un decret anticrisi de mesures econòmiques. La vicepresidenta primera del govern, María Jesús Montero, ha volgut treure ferro a aquesta derogació, ja que els jutges poden continuar suspenent procediments quan consultin a Europa a través del que es coneix com a "costum jurídic". I el cap d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, sí que considera positiu el canvi legislatiu. 

  • 8:04

    La fiscalia també està a favor d'aplicar-la als 12 CDR processats per terrorisme.

     

    En la vista a l'Audiència Nacional ha assegurat que els fets imputats no estan en els supòsits que exclou la llei. I assegura que en cap cas va haver-hi vulneració dels drets humans. 

  • 8:02

    La fiscalia demana al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya aplicar l'amnistia a Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga pels preparatius de l'1 d'octubre. 

     

    Argumenta que ho fan per dependència jeràrquica, seguint la instrucció de la fiscalia general. Jové i Salvadó estan acusats de malversació i s'enfronten a fins a 7 anys de presó en un judici que està assenyalat per a octubre. Garriga està acusada de desobediència.

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del divendres 28 de juny de 2024.

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.