Registrats 128 casos de LGTBI-fòbia a Catalunya en 2024
- Collboni anuncia una norma que regularà la lluita a favor de la igualtat de tracte i la no discriminació
- Les associacions reclamen més educació sexoafectiva per a la inclusió del col·lectiu
El 28 de juny, el Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ+, és una jornada en què entitats, institucions i persones de tot el món llencen un missatge: el de la llibertat. Reivindiquen els drets i la inclusió de les persones del col·lectiu i demanen acció dels governs per lluitar contra la discriminació.
Segons l'Observatori contra l'Homofòbia, enguany a Catalunya s'han registrat més d'un centenar de casos LGTBI-fòbics. En concret, 128. I Barcelona ha estat la demarcació on hi ha hagut més incidències. El 32% dels casos es registren a la via pública, mentre que les mostres d’odi i exaltació són el tipus de discriminació més denunciat, amb un 26,6%.
Barcelona, pionera contra la discriminació
La ciutat de Barcelona serà la primera a l'Estat en tenir una ordenança que reguli de forma específica la lluita a favor de la igualtat de tracte i la no discriminació.
Així l'ha anunciat el consistori, que ha dit que obrirà un procés de consulta pública l'1 de juliol per promoure-la.
“🏳️🌈 Barcelona anuncia una norma que regularà la lluita a favor de la igualtat de tracte i la no discriminació. | @RTVECatalunya
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) June 28, 2024
📲 MINUT A MINUT: https://t.co/w6iUxFA4aU pic.twitter.com/SXbtwAs8LG“
De fet, tenen previst obrir un procés participatiu en l'últim trimestre del 2024 per fer públic l'esborrany i recollir el màxim de propostes i observacions de la ciutadania. Es preveu que la nova norma s'aprovi al llarg de l'any 2025.
L'educació sexoafectiva, la clau
Un altre espai que no queda al marge dels casos de LGTBI-fòbia són les escoles i instituts. Per aquest motiu, enguany el 'pride' demana que s’introdueixi a les escoles l’educació socioafectiva.
Segons la Federació Estatal LGTBI, un 21% de l'alumnat diu que no sortirà de l'armari perquè considera que les aules no són un espai segur. També, el mateix percentatge d'estudiants afirma que, quan ho han fet, han patit violència escolar.
Des de les associacions asseguren que la llei educativa catalana contempla un decret sobre l'educació en valors inclusius, però que no s'està aplicant com deuria. Així, reclamen més recursos perquè els centres puguin fer formacions en igualtat als alumnes.
Lluita contra l'extrema dreta
La Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona han penjat aquest divendres la bandera interseccional al balcó en commemoració del Dia de l'Orgull LGTBIQ+, que destaca la diversitat de les persones del col·lectiu.
“🏳️🌈 Dia Internacional de l'Orgull LGTBI+.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) June 28, 2024
La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona fan un crit d'alerta per l'ascens de l'extrema dreta | @RTVECatalunya
📲 MINUT A MINUT: https://t.co/w6iUxFA4aU pic.twitter.com/7gTKZ4tyNC“
A l'acte, el president del Govern, Pere Aragonès, ha reivindicat la feina feta, s'ha compromès a continuar lluitant per la inclusió i ha agraït la feina de les entitats. El discurs ha anat carregat també de certa preocupació: “No podem donar cap dret per garantit, els drets s’han de defensar sempre”, ha apuntat.
Les dues institucions han fet un crit d'alerta per l'ascens dels partits d'extrema dreta.
Visibilitat al moviment
El col·lectiu LGTBI reclama batejar amb el nom 'Superilla 28-J' la superilla del barri de Sant Antoni de Barcelona, entre els carrers Comte Borrell i Parlament, pròxima al Centre LGTBI de la ciutat.
"Creiem important que el nomenclàtor de la ciutat sigui amable per a les persones LGTBI", ha explicat Eugeni Rodríguez, president de l'Observatori contra la LGTB-fòbia.
D'altra banda, Jordi Samsó, president del Casal Lambda, ha considerat també "fonamental" donar visibilitat tant a la data del 28-J, Dia de l'Orgull, com als "fets" que reivindiquen.