Enlaces accesibilidad

ERC posa com a límit el mes de juliol per negociar la investidura

  • Els republicans creuen que un mes és suficient per tancar un preacord que sigui "a favor del país"
  • El PSC no contempla cap altra fórmula que un Govern "progressista", mentre Junts insisteix a desvincular la investidura de la reforma del finançament

Per
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, intevé de forma telemàtica al Consell Nacional del partit
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, intevé de forma telemàtica al Consell Nacional del partit ACN

La mateixa setmana que el president del Parlament, Josep Rull, ha posat en marxa el compte enrere de dos mesos per a la investidura, la secretàra general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, avisa que no volen "portar la negociació al límit" del 26 d'agost i que no volen "arribar a l'últim moment per tenir un mal acord". En aquest sentit, deixa clar que la voluntat dels republicans és disposar d'un "preacord" durant el mes de juliol i creu que "si hi ha voluntat política, un mes és suficient".

Esquerra vol tenir llesta la investidura en un mes

Durant la seva intervenció telemàtica en el Consell Nacional extraordinari d'aquest dissabte, Rovira ha explicat que ja estan en marxa les negociacions tant amb el PSC com amb Junts per Catalunya. Tot i això, retreu a les dues formacions que no hagin posat encara al damunt de la taula propostes concretes i de programa per avançar en les converses. "El PSC no ens acaba d'aclarir quin programa de govern té, i Junts tampoc ens aterra quin programa pot arribar a liderar Carles Puigdemont", lamenta la dirigent d'ERC.

Les prioritats d'Esquerra passen per 4 eixos: la resolució del conflicte polític, l'impuls d'un nou sistema de finançament en forma de concert econòmic, el blindatge davant dels atacs a la llengua catalana i les polítiques socials, amb especial èmfasi en la crisi d'habitatge. Rovira reitera que el tema del finançament és central perquè ERC no donarà suport a cap formació que obligui el nou govern català a fer "retallades": "Si no aconseguim avançar en un finançament just i singular, vindran retallades. Resolre aquest tema no és un caprici d'ERC, ho necessita el país".

A nivell orgànic, la reunió del Consell Nacional d'aquest dissabte ha servit per donar el tret de sortida al Congrés Nacional que ERC celebrarà el pròxim 30 de novembre per a escollir una nova direcció. S'han triat les 8 persones que formaran part de la comissió organitzadora del Congrés. Són, a banda de Marta Rovira, Juli Fernàndez, Raquel Sans, Oriol López, Jordi Roig, Kènia Domènech, Noemí Egea i Pau Morales.

Pel que fa al calendari, formalment el procés congressual arrencarà el 7 d'octubre. Durant una setmana es podran formalitzar les propostes de candidatures a la nova executiva. D'aquesta manera, doncs, el 15 d'octubre ja se sabran els noms de les persones que aspiren a liderar la formació, entre els quals Oriol Junqueras que ha expressat la seva voluntat de repetir tot i les crides de bona part de la militància que fa falta un relleu profund a la cúpula republicana. Les candidatures tindran un mes, des del 15 d'octubre fins al 15 de novembre, per recollir els avals necessaris que marquen els estatuts, és a dir, un 5% de la militància (unes 430 persones).

El PSC només contempla un Govern "progressista"

Salvador Illa, candidat socialista a la investidura i líder del PSC té molt clar que Catalunya està abocada a repetir les eleccions si Esquerra Republicana no pacta amb socialistes i comuns. "Doneu tantes voltes com vulgueu, però només hi ha una única opció: un pacte de progrés entre el PSC, ERC i Comuns", ha dit en la seva intervenció al Congrés del PSC del Maresme que se celebra a Mataró.

"Les altres majories aritmètiques possibles no són viables políticament, algunes perquè les han descartat les formacions polítiques que les haurien de fer, i d'altres perquè les hem descartat nosaltres: amb Vox i el PP no tenim res a fer", assegura Illa. El candidat socialista defensa que el pacte amb les formacions d'esquerres s'ha de fer "amb discreció, des de el diàleg, la generositat i la flexibilitat". Assumeix que al PSC li correspon liderar les converses i no tanca la porta a col·laborar durant la legislatura amb altres formacions polítiques, com Junts i el PP, per fer "acords amplis i transversals per tirar endavant certes polítiques públiques".

Junts carrega fort contra Illa

Junts per Catalunya manté esperances de conformar una majoria que permeti a Carles Puigdemont tornar a la presidència de la Generalitat. Des de Bolvir, a la Cerdanya, el secretari general del partit, Jordi Turull, assegura que en les negociacions amb la resta de partits implicats seran "generosos i humils", mirant de "generar totes les complicitats i no acumular retrets", en clara referència als antics socis de govern d'Esquerra Republicana.

En canvi, Turull ha estat molt dur amb els socialistes i en concret amb Salvador Illa, a qui li retreu que "sempre" prioritzi els interessos del PSOE per davant dels de Catalunya. "Si vol ser el delegat del 'Gobierno', que li ho demani a Sánchez", ha etzibat el dirigent juntaire. A més a més, per a Turull és "inadmissible" que el PSOE i Pedro Sánchez vinculin la millora del finançament de Catalunya a la investidura d'Illa.

Segons Turull, la reforma del model de finançament de Catalunya és una "qüestió de justícia" que no pot ser moneda de canvi ni de "mercadeig" per a una investidura. I avisa al president espanyol que la seva continuïtat a La Moncloa depèn del que passi a Madrid amb la negociació dels pressupotos generals de l'Estat.