Enlaces accesibilidad

Meritxell Bautista, empresària: "Les dones no estan on es prenen les decisions"

  • L'empresària, feminista i activista, Meritxell Bautista, parla sobre el paper de les dones en el món empresarial a 'Noms Propis'
  • La fundadora de Fibracat, natural de Montcada i Reixac, és també l'actual presidenta ejecutiva de MANIX Capital

Per

Noms Propis - Meritxell Bautista, empresària

Meritxell Bautista és empresària, feminista, activista i és considerada una de les 500 dones més influents d'Espanya. Nascuda a Montcada i Reixac, Barcelona, va ser la fundadora de l'empresa tecnològica Fibracat i actualment, és la presidenta executiva de Manix Capital.

Amb una intensa i llarga trajectòria, Bautista va descobrir, mentre treballava com a comercial amb 18 anys, que la seva vocació era la venda. "Estudiava dret, turisme i treballava", explica durant una conversa amb Anna Cler a 'Noms Propis'. Gràcies a aquesta passió per la seva feina es va convertir en una feminista nata i sempre ha defensat la figura de la dona en els llocs de responsabilitat. "No estem als consells d’administració que és on es prenen les decisions”, assegura.

Descobreixo que existeix el masclisme quan surto del meu entorn ... a casa no l’havia vist mai

L'empresària defensa els grups de treball mixtos on hi ha riquesa diu, per una combinació de talents. "Normalment, qui prenen les decisions són senyors que no tenen la capacitat ni la sensibilitat femenina...", insisteix. "Molts homes que ocupen càrrecs de responsabilitat són mediocres, les dones no. Per això existeix la síndrome de la impostora, tenim un nivell d’exigència superior", afegeix.

I és que per Bautista, la seva normalitat des de ben petita era la d'una mare que treballava fora, que viatjava i que decidia en què volia treballar. “El meu pare era amb qui passava més temps, em feia el berenar… Descobreixo que existeix el masclisme quan surto del meu entorn, a casa no l’havia vist mai”.

De fet, la catalana va treballar en una empresa coreana on assegura haver après molt. "T’exigeixen molt... vaig aconseguir un lloc de responsabilitat on portava a 23 senyors com 23 catedrals”, comenta.

A partir dels 30 anys em converteixo en la dona de la meva vida

Una nova versió d'ella mateixa

L'empresària considera que no sempre ha pres bones decisions durant la seva vida. Només amb 23 anys ja es va casar i es va separar també molt jove. “Va ser als 30 anys quan deixo de fumar, començo a fer esport, m’aprimo... em converteixo en la dona de la meva vida, començo a tenir amor propi", confessa.

Va ser llavors quan va conèixer al seu actual marit. "Em va captivar la genialitat d’un noi de Manresa que havia creat una empresa de tecnologia", explica. A partir d'aquell moment van crear el que considera que va ser el "tàndem perfecte" d'on va sorgir l'empresa Fibracat, un projecte ambiciós que va haver de competir amb grans companyies de telecomunicacions.

Fibracat va sorgir de la unió de Meritxell Bautista i el seu marit

Fibracat va sorgir de la unió de Meritxell Bautista i el seu marit

El triomf del seu negoci

"Vam crear una empresa amb ànima feminista, de cuidar el client i ens vam posicionar com el primer operador de xarxa de fibra òptica de la Catalunya Central per davant dels grans operadors", explica en l'entrevista al programa de La 2. “Vam treure per primera vegada 1.000 megues per a particulars”. De fet, l'any 2015 van ser ells qui van posicionar la ciutat de Manresa com la més ràpida de tota Europa en velocitat de fibra òptica.

Reconeixements

Bautista ha estat mereixedora del Premi DonaTIC 2020 de la Generalitat de Catalunya, ha rebut el premi internacional de la Fundació IWEC 2020 per la seva trajectòria com a dona empresària i també el Premi Talent Cambra i el Premi FIDEM de Coresponsabilitat. Enguany ha participat en la Barcelona Woman Acceleration Week i ha aconseguit el reconeixement d'entitats referents com l'Institut d'Estudis Catalans o Joves Empresaris de Catalunya.