Enlaces accesibilidad

Estiu de rècord turístic a Barcelona, amb reserves i preus a l'alça

  • Les dades indiquen que enguany se superaran els 4,7 milions de visitants del 2019
  • Les agències de viatges preveuen augmentar en més d'un 15% les xifres de negoci de fa un any

Per
Hotelers i apartaments turístics de Barcelona avancen que preveuen fregar el ple durant juliol i agost
Hotelers i apartaments turístics de Barcelona avancen que preveuen fregar el ple durant juliol i agost ACN

El turisme enceta un estiu prometedor que es preveu de rècord. L'increment de les reserves i la pujada de preus alimenten l'optimisme a un sector que confia a superar les dades de 2019. Els hotelers i apartaments turístics de Barcelona anticipen una ocupació gairebé plena durant els mesos de juliol i agost. Mentre la capital catalana es torna a omplir de turistes, s'alcen les veus que estan en contra i reclamen posar-hi límits.

Juliol i agost de rècord pel sector turístic

Èxit en el sector hoteler

El Gremi d'Hotels de Barcelona opina que la ciutat està en una "molt bona dinàmica turística". L'associació empresarial preveu una ocupació al voltant del 87% durant el juliol i l'agost, "pràcticament igual" que la de l'any passat. En algunes cadenes d'hotels, com per exemple el grup Sercotel, les reserves superen un 3% de l'any anterior, enfilant-se fins a 96%. Tenen unes previsions "summament positives" amb els preus un 10% més alts.

Pel que fa als apartaments turístics, durant l'estiu sempre es frega el ple absolut. Aquest any els preus són lleugerament superiors als del 2019. El president d'Apartur, Enrique Alcántara, explica que les reserves es fan amb més antelació que en altres anys, sobretot pel fet que "qui ho deixa per última hora, no troba lloc".

Estiu de rècord turístic: 50 rutes intercontinentals i més de 19 milions de visitants esperats | Informa: Clara Ontañón

4,7 milions de turistes estrangers el 2019

Tot i que les dades de l'INE indiquin que aquest any l'activitat turística marcarà un nou rècord, fins al moment el màxim de turistes el marca l'estiu previ a la pandèmia. Entre juliol i agost de 2019 van visitar Catalunya 4,7 milions de persones, un 6% més que l'any 2023. Malgrat que disminuís el nombre de turistes, la despesa dels visitants internacionals sí que va superar les dades prepandèmia: de mitjana, cada persona va gastar més de 1.300 euros durant l'estada.

Observant les dades d'enguany, ja s'han batut rècords històrics en creixement de visitants i despesa: entre gener i abril han arribat més de 5 milions de turistes, per sobre dels 4,7 milions del 2019.

Agències de viatges i aerolínies confirmen un estiu de màxima activitat

Les agències de viatges confirmen que enguany serà un estiu històric. L'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades assegura que tenen entre un 5 i un 15% més de reserves que fa un any i també constaten més antelació a l'hora de programar els viatges. La patronal concreta que més de la meitat de les agències preveuen augmentar en més d'un 15% les xifres de negoci de fa un any. 

En referència a les aerolínies, també preveuen estar a màxims. Aena, l’empresa gestora dels aeroports de l’Estat, ha concretat que per la primera operació sortida de l'estiu es calcula 4.086 moviments a l’aeroport del Prat, un 5,8% més que l’any passat. En veure que la demanda ha estat forta i constant durant l'any, la companyia detecta i preveu un creixement de trànsit de passatgers. Estima que en el conjunt de la xarxa es fregaran els 307 milions de passatgers.

Creixen les veus que demanen posar límits

El turisme es troba en el punt de mira enmig de tot aquest escenari turístic que any rere any augmenta els registres. Els veïns de Barcelona es queixen i diuen que s'ha de posar un límit a la massificació. “Les administracions públiques, sobretot l’Ajuntament de Barcelona, estan regalant serveis públics al sector turístic”, diu el portaveu de l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, Daniel Pardo. Remarca que “el que fan és desenvolupar una aplicació perquè els turistes puguin saber quina zona està més saturada, és a dir, tornen a ser més serveis pels turistes”. “S’han de deixar d’invertir diners públics en la promoció turística de la ciutat”, agrega.  

El turisme té molts afectes col·laterals. El portaveu de l'entitat enumera alguns, entre altres, la “desaparició” del comerç de proximitat, la “tematització” dels barris i l’augment de contaminació vinculat als creuers i els avions.

La Copa Amèrica allarga la temporada de turistes

Barcelona acollirà des de finals d’agost fins a finals d’octubre la Copa Amèrica de vela. Mentre el Gremi d’Hotels de Barcelona defensa que l’arribada de visitants d’aquest esdeveniment esportiu “no serà massiva” i opina que la competició “aportarà una imatge i prestigi excepcional” a la ciutat, els veïns veuen amb un cert recel la celebració de la cita esportiva. “Si a la ciutat ja no s’hi pot viure durant uns quants mesos a l’any, això encara afegeix més pressió”, sentencia Pardo.