Enlaces accesibilidad

Casa Navàs de Reus: una joia del modernisme català

  • La Casa Navàs, construïda per l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, és una de les millors mostres del modernisme europeu
  • Aquest edifici situat a la plaça Mercadal de Reus va ser dissenyat per l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner l'any 1900

Per
Casa Navàs de Reus: una joia del Modernisme català
Façana principal de la Casa Navàs de Reus

La Casa Navàs, construïda per l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, és una de les millors mostres del modernisme europeu. Situada a la plaça del Mercadal de Reus, aquest edifici singular va ser encarregat l'any 1900 per Joaquim Navàs, un ric comerciant de teixits, i la seva esposa Pepa Blasco.

Un encàrrec luxós

Construïda entre 1901 i 1908, la Casa Navàs destaca per la seva opulència i detall artístic. La parella va proporcionar a Domènech i Montaner un pressupost il·limitat, permetent així que l'arquitecte i el decorador Gaspar Homar creessin una obra única. El resultat va ser una casa amb una botiga a sota, que encara avui manté totes les estances i el mobiliari original, convertint-se en una visita imprescindible per als amants del modernisme, l'arquitectura i la història.

L'any 1907, una bomba va explotar al xalet que Joaquim Navàs i Pepa Blasco tenien als afores de Reus, concretament a la Boca de la Mina. Tot i que no hi va haver danys humans, l'incident va espantar tant la parella que es van traslladar a viure a Barcelona. Joaquim va morir el 1915, sense arribar a habitar mai la Casa Navàs. Després de la seva mort, Pepa Blasco es va instal·lar definitivament a la casa.

De Carrer - Casa Navàs de Reus

L'espectacular interior de la Casa Navàs de Reus

La Guerra Civil i les seves conseqüències

Reus, com a segona capital catalana, va ser una de les ciutats més bombardejades durant la Guerra Civil Espanyola. L'any 1938, una bomba va destruir la torre de la Casa Navàs, part del teulat i algunes dependències del segon pis. Malgrat les reparacions posteriors realitzades pels propietaris, la façana encara mostra les ferides de la guerra, mancant el gran coronament i la torre original que li donaven un aspecte elegant i esvelt.

Darrere la imatge actual de l'edifici danyat s'amaga un interior complet, fantasiós i esplèndid del modernisme català. Entrar a la casa és com endinsar-se en un gran jardí de pedra artificial ple de floritures, destacant les vidrieres de més de dos-cents metres quadrats, així com ceràmiques, pintures, teixits de seda i làmpades. Domènech i Montaner va comptar amb els millors artesans de l'època, com Gaspar Homar, Lluís Bru, Antoni Rigalt, Jeroni Granell, Eusebi Arnau, Pujol i Baucís i Hipòlit Montseny.

Avui, la Casa Navàs es manté com un testimoni viu del passat gloriós de Reus i del modernisme català. Les seves estances originals i el seu ric mobiliari fan d'ella una visita obligada per a tots aquells que aprecien l'art, la història i el bon gust.