Enlaces accesibilidad

Història de la jueria de Girona: un viatge pel Call

  • El barri jueu de Girona, conegut com el Call, és una de les jueries millor conservades de la península Ibèrica
  • En el segle XII, es calcula que la població jueva de la ciutat arribava a gairebé 800 persones

Per
Història de la Jueria de Girona: un viatge pel Call
Carrers del call jueu de Girona

El barri jueu de Girona, conegut com el Call, està situat al voltant del carrer de la Força i la Pujada de la Catedral. Aquest indret ha estat testimoni de la presència jueva a la ciutat des de finals del segle XII, quan ja apareix documentat amb el nom de «call», que l'origen es relaciona amb el llatí callis, «pas estret entre dues parets».

Durant els segles XIII i XIV, i fins als anys vint del segle XV, aquest carrer acollia la gran sinagoga de la comunitat jueva de Girona, convertint-se en el centre neuràlgic del barri. En el segle XII, es calcula que la població jueva de la ciutat arribava a gairebé 800 persones, la qual cosa va contribuir significativament a la seva riquesa i esplendor, aspectes que es poden percebre en l'actualitat. El carrer de la Força, el més antic del barri, es troba en els voltants de la Catedral, i és un testimoni viu de l'empremta deixada per la comunitat jueva.

El Call de Girona no només és un recordatori de la importància de la cultura jueva a la història del municipi, sinó que també es considera una de les jueries més rellevants del món i una de les més ben conservades de la península Ibèrica.

Museu d'Història dels Jueus

El Museu d'Història dels Jueus, ubicat en aquest barri, està dedicat a totes les comunitats jueves medievals, amb una atenció especial a la de Girona. Aquest espai ens apropa a la seva història, cultura, gastronomia, costums i oficis, reflectint el caràcter que va permetre el creixement de la comunitat jueva al segle XIII, malgrat els forts moviments de rebuig que van patir. A més, conté la col·lecció lapidària hebrea més important d'Espanya.

Altres punts clau de la ruta de la comunitat jueva a Girona inclouen la Pujada de la Verge de la Pera, situada a la dreta del carrer de la Força, que acaba en un dels pòrtics del centre històric de la ciutat i permet arribar al límit superior del Barri Jueu. També hi ha la Pabordia, un conjunt d'edificacions on es trobaven els banys públics entre els segles XIII i XIV, a la qual s'arriba seguint la Pujada de la Verge de la Pera, anomenada així perquè aguanta una peça de la fruita entre les mans.

De Carrer - Verge de la Pera

Detall de la pera que aguanta la Verge de la Pera situada a la Pujada de la Verge de la Pera

L'actual nucli antic de Girona, on es trobava el Call, està reconegut com a bé d'interès cultural, una distinció que subratlla la importància històrica i cultural d'aquest indret. Avui dia, passejar per aquests carrers és fer un viatge en el temps i descobrir la riquesa del patrimoni jueu, una comunitat que va deixar una empremta inesborrable en la història de la ciutat.