Enlaces accesibilidad

Resum de notícies a Catalunya, 1 de juliol del 2024 | Alerta del pla INUNCAT per la previsió de crescudes del Ebre

  • El Suprem rebutja amnistiar Puigdemont, Comín i Puig per malversació
  • El preu mitjà del lloguer a Barcelona s'enfila un 9,7% i se situa a prop dels 1.200 euros de mitjana
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La piscina municipal de Balaguer amb destrosses per les fortes pluges
La piscina municipal de Balaguer amb destrosses per les fortes pluges

L'actualitat d'aquest dilluns passa per la decisió de Protecció Civil d'activar l’alerta del Pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya (INUNCAT) per previsió de crescudes sobtades a la conca del riu Ebre. Precisament, una incidència amb la pluja ha afectat el servei de mitjana i llarga distància de Renfe entre Barcelona i Valencià.

El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena rebutja amnistiar el delicte de malversació i manté les ordres nacionals de detenció de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els exconsellers Antoni Comín i Lluís Puig.

En clau política, estan en marxa les negociacions de cara a la investidura d'un futur president de la Generalitat abans del 26 d'agost. ERC i els comuns avisen a PSC i Junts que caldrà tancar un preacord abans de finals de juliol.

El primer cap de setmana de les vacances d'estiu deixa 7 morts a les carreteres catalanes. El preu mitjà del lloguer a Barcelona no té aturador i s'enfila fins als 1.193 euros de mitjana després d'un nou repunt del 9,7% en el darrer any.

L'actualitat a Catalunya, 1 de juliol de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:04

    Capella, sobre el preu rècord del lloguer a Barcelona: "Encara no havia entrat en vigor el topall"

     

    La consellera de Territori, Ester Capella, ha lamentat aquest nou rècord del preu mitjà del lloguer a Barcelona, però ha volgut recordar que "encara no havia entrat en vigor el topall". "A banda, la tardança de la llei estatal ha permès que els preus s'inflessin en aquests mesos davant la previsió d'aquesta contenció de rendes", ha criticat Capella, que aquest dilluns ha assistit a la jornada 'L'habitatge a Catalunya: un dret real?', organitzada pel Col·legi Notarial de Catalunya.

  • 19:57

    La JEC multa Sánchez amb 1.500 euros per decantar-se per Illa en un viatge oficial a Doha durant la precampanya del 12-M

     

    La Junta Electoral Central ha imposat una multa de 1.500 euros al president del govern, Pedro Sánchez, per unes declaracions que va fer durant un viatge oficial a Doha el 3 d'abril. ERC va denunciar el president perquè considerava que aquelles declaracions, fetes durant la precampanya de les eleccions autonòmiques del 12 de maig, eren partidistes i incomplien els principis d'objectivitat, transparència i igualtat entre els actors electorals. La JEC ha donat la raó als republicans i ha multat al cap de l'executiu estatal.

  • 18:56

    El Sindicat de Llogateres demana acabar amb els desnonaments i denuncia la precarietat de l’assistència pública actual

     

    El Sindicat de Llogateres ha demanat aquest dilluns acabar amb els desnonaments després que dues germanes s’hagin suïcidat abans de ser desnonades per impagament del lloguer. “Els desnonaments són una de les formes més crues i evidents d’atemptar contra les condicions de vida de les classes populars més precaritzades”, ha constatat el sindicat, que ha titllat la notícia de “trista, desoladora i sobretot molt significativa”. En aquest sentit, ha denunciat “la manca de procediments públics clars i la precarietat de l’assistència pública actual en aquests casos”.

  • 18:56

    El Sindicat de Llogateres demana acabar amb els desnonaments i denuncia la precarietat de l’assistència pública actual

     

    El Sindicat de Llogateres ha demanat aquest dilluns acabar amb els desnonaments després que dues germanes s’hagin suïcidat abans de ser desnonades per impagament del lloguer. “Els desnonaments són una de les formes més crues i evidents d’atemptar contra les condicions de vida de les classes populars més precaritzades”, ha constatat el sindicat, que ha titllat la notícia de “trista, desoladora i sobretot molt significativa”. En aquest sentit, ha denunciat “la manca de procediments públics clars i la precarietat de l’assistència pública actual en aquests casos”.

  • 18:20

    67 persones perden la vida a les carreteres catalanes els primers sis mesos del 2024

     

    67 persones han perdut la vida en 61 accidents mortals a les carreteres catalanes en els primers sis mesos del 2024, segons les xifres aportades pel Servei Català de Trànsit (SCT). Durant el mateix període de l'any passat hi va haver 71 persones mortes en el mateix nombre de sinistres, fet que suposa una reducció del 5,9% de les víctimes mortals. El 2019 van ser 82 morts en 79 sinistres, un 22,3% més que aquest any. En aquests primers sis mesos també hi ha hagut 369 persones ferides greus, un 6,7% més que el primer semestre del 2023 però un 8,4% menys que el mateix termini del 2019. Aleshores n'hi va haver 400. Aquest any el juny ha estat el mes que ha concentrat més víctimes, amb 18, seguit del maig amb 14.

  • 18:00

    Vuit detinguts per una pallissa a tres joves arran d'una baralla durant la Festa Major de Santpedor

     

    Vuit persones han estat detingudes com a presumptes responsables d'una pallissa a dos nois i una noia la matinada del 9 de juny, en el transcurs d'una baralla durant la festa major de Santpedor (Bages). A conseqüència de la pallissa els dos nois van haver de ser traslladats a un centre hospitalari, un amb lesions a l'espatlla i l'altre amb un trau a la cella i una dent trencada. La noia va patir contusions. Després d'adreçar-se a l'indret, al polígon industrial Santa Anna, Els Mossos van iniciar una investigació que va comportar cinc detencions entre el 20 i el 21 de juny i tres més entre el 27 i del 28 del mateix mes.

  • 17:48

    Junts acusa el Suprem de voler "interferir en el calendari polític" i manté que Puigdemont tornarà si hi ha investidura

     

    Junts ha acusat el Tribunal Suprem de pretendre "interferir en el calendari polític" i es referma en el seu compromís que Puigdemont tornarà a Catalunya si hi ha un debat d'investidura al Parlament. Així hi ha assegurat aquest dilluns el secretari general del partit, Jordi Turull, hores després que l'alt tribunal hagi acordat no amnistiar la malversació i mantenir les ordres contra Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig. "El Suprem se salta la llei d'amnistia per a continuar fent de justicier de l'independentisme. És evident que la llei no ha agradat i volen torpedinar la seva aplicació", ha criticat Turull.

  • 17:37

    Estabilitzat un incendi en una empresa de maquinària industrial a Martorell

     

    Els Bombers han donat per estabilitzat cap a les cinc de la tarda un incendi en una empresa de maquinària industrial a l'avinguda de Joan Barnola i de Bassols de Martorell. Una persona ha resultat ferida lleu i ha estat traslladada a l'hospital de la ciutat amb cremades als braços. L'avís s'ha produït minuts després d'un quart de dotze del migdia. 13 dotacions dels Bombers s'hi han desplaçat per extingir el foc i evitar que les flames es propaguessin a les naus dels voltants que, per precaució, s'han evacuat. 

  • 17:29

    Detenen una falsa vident a l'Alt Penedès per estafar 178.000 euros a una dona

     

    El frau es va iniciar en 2015 quan la víctima, que pateix una discapacitat i que estava passant per una depressió, va començar a anar a visitar a l'acusada. L'arrestada li hauria recomanat fer diversos rituals que li solucionarien tots els problemes. L'estafa es va allargar fins al 2023, quan la víctima, ja amb greus problemes econòmics, va explicar la situació a la seva educadora social. La vident, injustificada per un delicte d'estafa continuada, ha quedat en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.

  • 17:20

    Un ferit greu i un lleu en una explosió en un pis incendiat de Camarles

     

    Dues persones han resultat ferides en l'incendi i l'explosió d'un pis a Camarles. Un home ha resultat ferit greu, per cremades i inhalació de fum, i el SEM l'ha traslladat a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona. També una dona ha resultat ferida lleu, se l'ha atès al lloc i se li ha donat l'alta. S'investiga si l'explosió ha causat l'incendi o un foc previ ha fet explotar una ampolla d'oxigen o un calefactor que hi havia a l'habitatge, al primer pis d'un bloc del carrer Deu. Onze veïns han sigut desallotjats preventivament, però a quarts de cinc han pogut tornar a casa, a excepció dels de l'immoble afectat pel foc.

  • 17:01

    Una incidència afecta la web i l'app de Caixabank

     

    Una incidència afecta des de primera hora d'aquest dilluns la web i l'aplicació mòbil de Caixabank i impedeix als seus clients operar els diferents serveis del banc amb normalitat, coincidint amb el primer dia de mes. Segons fonts de l'entitat, la incidència ha començat a primera hora del matí i l'afectació està sent desigual entre els usuaris, ja que en alguns casos el servei funciona amb molta lentitud i en altres no és possible operar. Fonts de l'entitat han afegit que els equips tècnics hi estan treballant i que de moment no hi ha previsió per al restabliment total del servei.

  • 16:15

    Continuen els retards a l'aeroport de Barcelona el Prat després de les fortes pluges d'aquest matí

     

    En aquests moments s'està recuperant l'operativa normal i els controladors aeris van gestionant tots els vols que encara no han pogut enlairar-se o aterrar. Per exemple va amb retard el vol destinació Brussel·les de Ryanair que havia de sortir a tres quarts de 4 i finalment sortirà a les cinc. Tampoc va a l'hora un vol a Mallorca operat per Vueling que hauria d'haver sortit fa 10 minuts i finalment s'enlairarà d'aquí a 50 minuts.

  • 16:31

    Hereu anuncia l'aprovació de 12 nous projectes del PERTE de descarbonització 

     

    El ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, ha anunciat aquest dilluns l'aprovació provisional de 12 nous projectes del PERTE de descarbonització per valor de 123,4 MEUR, durant la seva intervenció al Congrés Estatal de Clústers Industrials celebrat a Viladecans (Baix Llobregat). Entre les empreses beneficiades hi ha les catalanes Basell Poliolefinas Ibéricai Anglès Textil. En paral·lel, Hereu ha posat sobre la taula la convocatòria de 9 milions d'euros per a Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI). "Les AEI concentren gran part del talent innovador que tenim a Espanya i generen el 40% del PIB. Són fonamentals", ha recordat el titular d'Indústria i Turisme.

  • 16:25

    Entra en vigor la normativa que regula les noves mesures de seguretat que han de complir els ascensors

     

    A Catalunya afecta tres de cada quatre. Quan el tècnic faci la inspecció rutinària s'hauran de fer les millores per ajustar-lo a les noves mesures. Depenent de l'envergadura de la reforma, el termini és de fins a 10 anys per fer-la. La cabina ha d'estar anivellada amb el terra per evitar ensopegades. L'elevador ha de tenir uns sensors perquè no es tanqui la porta mentre entrem o sortim, i un dispositiu que impedeixi la sobrecàrrega. També és obligatori un telèfon bidireccional, per avisar en cas d'emergència.

    Tres de cada quatre ascensors de Catalunya s'hauran de sotmetre a una reforma
    rtve Tres de cada quatre ascensors de Catalunya s'hauran de sotmetre a una reforma
  • 16:22

    Dues germanes se suïciden a Barcelona hores abans de ser desnonades

     

    Dues germanes s'han suïcidat aquest dilluns de matinada abans de ser desnonades per impagament del lloguer. El propietari va presentar el maig del 2023 una demanada on es demanava el llançament per expiració de termini i per falta de pagament. En aquell moment, les llogateres portaven des del mes de març del 2021 sense efectuar cap pagament i acumulaven un deute de més de 9.000 euros. Els serveis d'habitatge de l'Ajuntament van tenir coneixement del cas pel jutjat i es van personar en diverses ocasions al domicili i van deixar missatges, però no es va poder mai contactar amb ningú.

  • 16:18

    La JEC no expedeix la credencial d'eurodiputat a Comín i declararà vacant el seu escó si no compareix a Madrid

     

     L'àrbitre electoral ho justifica pel fet que Comín no ha comparegut davant aquest organisme, i per tant "no ha complert el requisit de jurament o promesa d'acatament de la Constitució" exigit per la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG).

  • 16:06

    En vigor l'eliminació de l'IVA de l'oli d'oliva

     

    Des d'aquest dilluns està en vigor l'eliminació de l'IVA de l'oli d'oliva en aplicació del decret de mesures anticrisi. Una reducció que estarà vigent fins al 30 de setembre, quan és previst que augmenti al 2%. La previsió és recuperar el tipus originari del 4% per aliments bàsics a partir de gener. 

    L'IVA de l'oli d'oliva, rebaixat al 0% | Lorena Hens
    rtve L'IVA de l'oli d'oliva, rebaixat al 0% | Lorena Hens
  • 15:38

    Els Bombers reben 27 avisos relacionats amb l'episodi de pluges durant el matí

     

    Els Bombers han rebut 27 avisos relacionats amb l'episodi de pluges entre les nou del matí i les dues del migdia d'aquest dilluns. Fonts del cos  han apuntat que la majoria d'aquestes trucades han estat relacionades amb arbres caiguts. Des de diumenge al vespre, la regió més afectada ha estat la de Lleida, amb 17 avisos; seguida de la metropolitana nord, amb 10; la sud, amb 9; i la centre, amb 6. Girona, Tarragona i Terres de l'Ebre han acumulat quatre trucades cadascuna. Pel que fa al 112, des de l'inici de l'episodi i fins a la una del migdia, ha acumulat 59 trucades que han generat 36 expedients.

  • 15:20

    Els turismes matriculats a Catalunya cauen un 3,5% durant la primera meitat del 2024 en comparació amb l'any passat

     

    Anfac veu amb preocupació el retrocés de vendes a particulars i de models electrificats al juny, que ha caigut un 10% el sisè mes de l'any. La patronal atribueix el descens a la creixent incertesa que tenen les famílies sobre quin cotxe comprar-se. A més, el període de vacances ha suposat menys impuls del previst. La xifra de Catalunya té una tendència diferent que la de l'Estat, on els turismes matriculats han pujat un 5,9% en els primers sis mesos de l'any. 

  • 15:00

    Traslladen a 'El Yoyas' a un mòdul de Brians 2  per a presos per violència masclista
     

    El exconcursant de Gran Hermano Carlos Navarro, conegut com 'El Yoyas', ha estat traslladat aquest dilluns en el Centre Penitenciari Brians 2 de Sant Esteve Sesrovires per a ingressar en un mòdul per a presos per violència masclista, després de passar uns dies en Brians 1 després de la seva detenció el dimecres passat. A Navarro se li va imposar una pena de 5 anys i 8 mesos per maltractament habitual, lesions, delicte lleu d'amenaces i delicte lleu de vexacions en una sentència dictada pel Jutjat Penal 5 de Las Palmas de Gran Canaria.

  • 14:40

    Top Manta que fa servir els codis del Barça a la nova campanya per sensibilitzar sobre la migració

     

    Barça o barzakh; Barcelona o mort. Amb aquesta frase, que simbolitza la desesperació dels migrants senegalesos, la marca de roba solidària dels manters de Barcelona, Top Manta, ha posat a la venda dues samarretes que reinterpreten els colors i símbols del Barça amb la frase en qüestió com a dorsal.

    Barça o Barzak; la nova campanya de Top Manta que denuncia les polítiques europees | Míriam Andreu
    rtve Barça o Barzak; la nova campanya de Top Manta que denuncia les polítiques europees | Míriam Andreu
  • 14:30

    Puja un 9,7% el preu mitjà del lloguer a Barcelona durant el primer trimestre i supera els 1.193 euros

     

    El preu mitjà del lloguer a Barcelona durant el primer trimestre de l'any va pujar un 9,7% en un any. Va marcar un màxim històric, superant els 1.193 euros. Són dades de l'Incasòl, que també xifra el preu mitjà del lloguer a Catalunya durant els tres primers mesos de l'any en una mica més de 868 euros. És prop d'un 7% més que en el mateix període del 2023.

  • 14:13

    Detenen un conductor d'autocar a Tarragona per utilitzar el mòbil i omplir documents sense controlar el volant

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut a Tarragona un xofer d'autocar per conduir de forma temerària. Utilitzava el mòbil i omplia documents sense controlar el volant. També anava sota l'efecte de les drogues. Els passatgers eren un grup d'estudiants que tornaven a València de viatge de fi de curs.

  • 13:58

    Detenen una falsa vident a l'Alt Penedès per estafar més de 178.000 euros a una dona amb discapacitat

     

    Els Mossos han detingut una dona de 61 anys a Torrelles de Foix com a presumpta autora d'un delicte d'estafa continuada. La detenció va ser el 26 de juny arran d'una investigació iniciada el març quan el cos va rebre la denúncia de la víctima, una dona del Berguedà amb una discapacitat. Vivia sola, però comptava amb l'acompanyament d'una educadora. Tot va començar el 2015 quan la víctima passava per una depressió. Va anar a veure una vident que li van recomanar. La falsa vident li va dir que havia de fer uns rituals que li solucionarien tots els problemes. En els següents mesos li va anar demanant diners per comprar el material, aprofitant-se de la seva vulnerabilitat. Calculen que li hauria estafat més de 178.000 euros.

  • 13:32

    ERC demana disculpes a Maragall i obre un "procediment intern" per aclarir la "mala praxi" contra ell

     

     

    La portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha demanat disculpes pels cartells amb el lema 'Fora l'Alzheimer de Barcelona' que van aparèixer en la precampanya de les eleccions municipals del 2023 amb imatges d'ell i del seu germà, l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall. Segons ha publicat el diari 'Ara' i ha confirmat la mateixa Sans aquest dilluns, els cartells els va encarregar una persona vinculada al partit i per això han decidit obrir un "procediment intern" per aclarir aquesta "mala praxi". 

  • 13:23

    ERC recorda als jutges que hauran d'acabar aplicant la llei d'amnistia

     

    La portaveu dels republicans, Raquel Sans, reconeix que no els sorprèn el que ha definit com a "torpedinatge" del Suprem a l'aplicació de la llei d'amnistia. "Hem vist fins audios del poc respect que tenen a la separació de poders, lleis", ha indicat. Sans  ha recordat que " la llei d'amnistia és aprovada i que el Pode Judicial hi pot posar dificultats que vulguin", però que en qualssevol cas "és una llei que hauran d'aplicar". 

  • 13:19

    Els Bombers treballen en l’extinció d’un incendi en una empresa de maquinària industrial a Martorell

     

    Els Bombers treballen en l’extinció d’un incendi en una empresa de maquinària industrial a l’avinguda de Joan Barnola i de Bassols de Martorell (Baix Llobregat). L’avís s’ha donat a les 11:22¿hores i 13 dotacions dels Bombers estan intentant evitar que les flames es propaguin a les naus dels voltants que, per precaució, s’han evacuat. El foc s’ha desenvolupat a l’interior de la nau on hi ha plàstics, para-xocs i camions buits. Tot i que el sostre de la nau ha col·lapsat no consta que hi hagi persones afectades. L’incendi ha provocat una columna de fum molt visible.

  • 13:12

    Els Mossos investiguen dos casos d'abusos sexuals a Palamós durant la revetlla de Sant Joan

     

    Els Mossos d'Esquadra investiguen dos casos d'abusos sexuals durant la revetlla de Sant Joan a Palamós. Un dels fets va passar la matinada del 24 a la zona de barraques. Un home de 45 anys que es va acostar a diverses noies i a algunes d'elles els hi tocava els genitals. Una de les víctimes va decidir denunciar-ho a la Policia Local que va acabar arrestant l'home, que compta amb antecedents, si bé no per fets com aquests. El sospitós està investigat per un cas d'abusos sexuals.

  • 12:50

    El Tribunal Suprem declara no amnistiat el delicte de malversació de cabals públics en la causa del procés



    Manté les ordres nacionals de detenció de Puigdemont, Comín i Puig i no arxiva l'executòria que inhabilita, fins als anys 2030 i 2031, a Junqueras, Romeva, Turull i Bassa. La Sala ha acordat també promoure qüestió d'inconstitucionalitat respecte del delicte de desobediència pel qual havien estat condemnats els quatre últims. La magistrada Ana Ferrer subscriu un vot particular discrepant amb excloure de l'amnistia el delicte de malversació i secunda plantejar una qüestió prejudicial al TJUE.

  • 12:45

    El potencial fotovoltaic de Barcelona és del 140% del consum elèctric actual

     

    Son dades que s'obtenen gràcies al nou visor cartogràfic que ha presentat aquest dilluns la Diputació de Barcelona. Una eina digital que permet conèixer la idoneïtat d'aquells terrenys de la província on s'hi pugui instal•lar fotovoltaica. El 90% del consum elèctric actual de la província de Barcelona es pot cobrir amb instal•lacions fotovoltaiques instal•lades en terrenys degradats per l'activitat humana, com antigues pedreres o antics abocadors, o bé terrenys amb un baix impacte ambiental i social, que suposaria només el 2,4% de la superfície de la provincia de Barcelona.
     

  • 12:35

    Les vacants del sector tecnològic creixen un 23% el 2023 i en paral·lel s'estanquen les places als graus universitaris

     

    La mitjana de vacants TIC han crescut un 23% el 2023 respecte a l'any anterior amb 9.231 places sense ocupar que haurien pogut sumar 1.805 milions d'euros als 26,4 milions de facturació generats segons el 'Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya' que ha presentat el Cercle Tecnològic aquest dilluns. Les estimacions de l'informe assenyalen que l'aportació al PIB s'hauria pogut enlairar fins al 9,56% si s'haguessin cobert tots els llocs de feina generats per l'ecosistema. 

  • 12:13

    Les fortes pluges destrossen la piscina municipal de Balaguer i la deixen "inservible" per 10 dies

     

    Les fortes pluges han causat destrosses importants a diversos carrers i equipaments municipals de Balaguer, especialment a la piscina del Pavelló Poliesportiu. L'alcaldessa, Lorena González, ha informat que els aiguats han inundat la sala de bombes i totes les instal·lacions han quedat en "condicions molt dolentes". A conseqüència, la piscina està "inservible", fet que ha obligat a reprogramar totes les activitats d'estiu que s'havien de fer a l'equipament i buscar alternatives. Segons González, es necessitaran 10 dies per poder tornar a posar en marxa la piscina.

  • 11:45

    Els comuns apreten per tancar l'acord d'investidura aquest juliol

     

    El portaveu dels comuns, Joan Mena, assegura que seria desitjable poder arribar a un acord d'esquerres abans que acabi el mes de juliol, però recorda que el calendari permet arribar fins el 25 d'agost i posa el focus en els continguts de les converses. D'aquesta manera, secunda les paraules de la secretaria general d'ERC, Marta Rovira. Mena ha apuntat que ja estan mantenint negociacions amb els republicans i el PSC per tancar un acord d'esquerres. 

  • 11:25

    El Preu del lloguer s'enfila als 1.400 euros de mitjana a les Corts i l'Eixample

     

    Els districtes més econòmics són Nou Barris, Sant Andreu i Horta Guinardó, on el lloguer mitjà està per sota dels mil euros. A l'altra banda hi ha Sant Gervasi, on el preu supera els 1.600 euros, seguit de Les Corts i l'Eixample on el lloguer frega els 1.400 euros de mitjana.

  • 11:20

    El preu mitjà del lloguer a Barcelona fixa un nou rècord i arriba als 1.193,41 euros el primer trimestre, un 9,7% més

     

     

    Segons dades a partir de les fiances de lloguer de l'Incasòl, si es compara amb el quart trimestre del 2023, l'increment és més moderat, de l'1,3%. Pel que fa el nombre de contractes a la capital catalana, va caure un 9,8% en relació al període entre gener i març del 2023, fins als 9.826 però va créixer un 15,2% si es compara amb el quart trimestre del 2023. 

  • 10:50

    El sector turístic espera unes xifres de rècord aquest estiu

     

    S'esperen superar els 4 milions i mig de turistes que van visitar Catalunya l'any passat durant els mesos de juliol i agost. Des de la patronal d'apartaments turístics, Enrique Alcántara president d'Apartur, confia en allargar la temporada, i des del Gremi d'hotels de Barcelona parlen de xifres semblants a l'any passat. Un turisme que és sinònim d'impacte econòmic, en canvi per altres, és sinònim de col·lapse i saturació. Des de l'Assemblea de Barris pel decreixament turístic, reneguen contra les administracions per prioritzar el turista i no el veïnat. 

    El sector turístic espera unes xifres de rècord aquest estiu | María Gómez
    rtve El sector turístic espera unes xifres de rècord aquest estiu | María Gómez
  • 10:40

    Mor una persona en un accident de trànsit a l’N-420 a Fatarella

     

    El Servei Català de Trànsit ha informat que una persona ha mort aquest dilluns al matí en un accident de trànsit a l’N-420, al punt quilomètric 812 al terme municipal de Fatarella (Terra Alta). Els Mossos d’Esquadra han rebut l’avís a les 08:13 h. Per causes que encara s’estan investigant, hi ha hagut una col·lisió frontal entre un tot terreny i un turisme. A conseqüència, ha mort el conductor del turisme, mentre que el conductor del tot terreny ha resultat ferit menys greu i ha estat traslladat al hospital Verge de la Cinta

  • 10:30

    Els cartells contra els Maragall per l'Alzheimer van sortir de les files d'ERC, segons publica l'Ara

     

    Els cartells amb el lema 'Fora l'Alzheimer de Barcelona' que van aparèixer en la precampanya de les eleccions municipals del 2023 van sortir de les files d'ERC, segons publica el diari Ara en exclusiva. El rotatiu apunta que un militant d'ERC d'Anoia va encarregar a tres joves d'Igualada que pengessin els polèmics cartells i va presentar les factures als responsables de comunicació el partit. L'empresa Relevance, afí al partit, hauria pagat la factura dels polèmics cartells.

  • 10:15

    Restablerta la circulació a l'R14, R15 i R16 entre l'Ametlla de Mar i Vinaròs després d'afectacions per les pluges

     

    La circulació de trens ha quedat restablerta després de les afectacions provocades per una caiguda de tensió entre ambdues estacions. El servei també s'ha recuperat als trens de mitjana i llarga distància Barcelona-València. L'avís s'ha donat a les 7.50 h i, des d'aleshores, Adif ha estat treballant per restablir el servei. Amb la recuperació de la circulació, Protecció Civil ha desactivat la prealerta del pla Ferrocat.

  • 10:00

    Dues residències d'avis de Balaguer pateixen inundacions

     

    L'episodi de pluges d'aquesta matinada ha deixat les afectacions més importants a la Noguera. La més destacada s'han produït a dues residències geriàtriques de Balaguer, on l'aigua ha negat els baixos i han hagut d'intervenir quatre dotacions dels Bombers. Malgrat tot, no han hagut de ser desallotjats i cap dels avis ha patit danys, segons ha explicat a Ràdio 4 el gerent de la residència de Sant Domenech.

    Dues residències d'avis de Balaguer pateixen inundacions | Pepa Sangenís
    rtve Dues residències d'avis de Balaguer pateixen inundacions | Pepa Sangenís
  • 9:36

    Encarem un estiu amb dificultats a l'àmbit de la Salut, amb retallades, reducció de llits hospitalaris i l'ajornament d'activitat no urgent.

     

    Els treballadors denuncien la falta de recursos i reclamen un nou model del sistema sanitari. Una a tendència que malauradament sol ser habitual a l'estiu, però que enguany s'ha vist encara més agreujada segons Metges de Catalunya. 
    Molta inquietud també entre els professionals de l'Atenció Primària. En alguns CAPS no es poden fer substitucions i s'ha ajornat l'activitat no urgent. L'ajornament de visites no afecta cirurgies urgents, oncològiques o cardiovasculars, segons la Generalitat.


     

  • 9:29

    Un jutjat de Barcelona ha avalat l'acord adoptat pels grups municipals de l'Ajuntament de Barcelona de cordó sanitari contra Vox.

     

    Es tracta d'una iniciativa presentada pels comuns i que va rebre els vots favorables del PSC, TriasxBCN i ERC i que el partit d'extrema dreta va dur a la justícia en considerar que vulnera el dret fonamental a la participació política i a la llibertat d'expressió. L'acord municipal també inclou evitar que prosperin les seves iniciatives. La jutgessa, però, ha desestimat el recurs de Vox. 

  • 9:25

    PREMIS MAX |  L'òpera 'Alexina B', de Raquel García-Tomás i estrenada al Liceu,  'Terra baixa (reconstrucció d'un crim)' del TNC, la directora  de la Plaça del Diamant  Carlota Subirós i  els intèrprets Vicky Luengo i Eduard Fernández són alguns dels 14 nominats catalans dels Premis Max que es lliuraran aquesta nit  a  Tenerife. 

     

    Una  27ena edició d'aquests guardons de les Arts  Escèniques  que  reconeixeran amb el Max d'Honor a la trajectòria  professional  a l'actriu  de  88 anys  Núria Espert i en que  'Forever' , l'obra de teatre  de màscares de la companyia  basca  Kulunda Teatro parteix com a favorita, amb quatre nominacions.
     

  • 9:20

    A partir d'avui i fins el 30 de setembre l'oli d'oliva no tindrà IVA i després pujarà al 2%.

     

    La previsió és recuperar el tipus originari del 4% per aliments bàsics a partir de gener. D'aquesta manera, l'oli d'oliva s'uneix al pa, els ous, la verdura i la fruita que son el grup d'aliments bàsics amb impostos superreduits com a mesura anti inflació de la covid i la guerra d'ucraïna. Una decisió que, segons el govern espanyol, també potencia el mercat de l'oli d'oliva que ha tingut moltes dificultats derivades de la sequera. El sindicat d'agricultors no ho veu de la mateixa manera.
     

  • 9:16

    Tallada la circulació de trens de la línia R16 entre l’Aldea i Vinaròs per una caiguda de tensió per les fortes pluges

     

    La incidència també afecta al servei de mitjana i llarga distància Barcelona-València. A conseqüència, la circulació de trens entre ambdues estacions es troba tallada. Fonts de la companyia informen que l'avís s'ha donat a les 7.50 h i que Adif està treballant per restablir el servei. Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Ferrocat.

  • 9:09

    Els Mossos d’Esquadra van detenir un home per quatre robatoris molt violents a Sant Boi de Llobregat.

     

    El 10 de juny la policia va ser alertada de quatre robatoris violents al carrer de matinada i amb pocs minuts de diferència. L’arrestat va utilitzar la tècnica coneguda com el ‘matalleó’, que consisteix a escanyar la víctima per darrere amb l’avantbraç fins que perd el coneixement. Les càmeres de seguretat properes van permetre identificar l’autor, un home de 39 anys amb nou antecedents pel mateix tipus de delictes. Va passar a disposició judicial aquest dissabte.

  • 9:05

    El primer cap de setmana de les vacances d'estiu deixa 7 morts a les carreteres catalanes.

     

    L'accident amb més víctimes s'ha produït aquest diumenge al migdia a la C-37 a Castellfollit del Boix, al Bages, quan un turisme i una furgoneta van xocar frontalment. També es va veure implicat un tercer vehicle. Les víctimes mortals eren els ocupants del turisme i el passatger davanter de la furgoneta. L'accident també va deixar 3 ferits crítics. 


     

  • 9:00

    Protecció Civil activa l'alerta del pla INUNCAT per la previsió de crescudes sobtades a la conca del riu Ebre

     

    Segons ha informat la Conferencia Hidrográfica del Ebro (CHE), s'ha emès una notificació de previsió de crescudes sobtades a la conca, indicant que es poden produir creixements sobtats importants a barrancs i afluents de petites dimensions, amb un temps de concentració inferior a les 3 hores, a les zones pertanyents a la demarcació hidrogràfica de l'Ebre.