Se suïciden a Barcelona dues germanes hores abans de ser desnonades
- Tenien 54 i 64 anys i vivien a un habitatge ubicat al carrer Las Navas de Tolosa, a Sant Andreu
- Sindicats d'habitatge convoquen una concentració a plaça Sant Jaume en rebuig dels preus dels lloguers
- Collboni demana corresponsabilitats al Govern
Centenars de persones s'han concentrat aquest dimarts a la tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona per la mort de dues germanes hores abans que fossin desnonades del pis on vivien al carrer Navas de Tolosa.
"No són suïcidis, són assassinats", han cridat els participants en la protesta. Denuncien un "sistema criminal" que "provoca desesperació" a les famílies que "pateixen" una ordre de desnonament, segons Juanjo Ramón, portaveu de la PAH.
“Concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona pel suïcidi de dues germanes que estaven a punt de ser desnonades.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) July 2, 2024
🗣️ @PAH_BCN: "Mostrem el nostre rebuig a la falta d'implicació per part de les administracions" | @RTVECatalunya
📲 https://t.co/TKj9s2Pgze pic.twitter.com/20yzJEubRz“
L'activista ha exigit a l'administració "mesures per canviar aquest drama estructural" i ha lamentat que Catalunya continuï essent el territori amb més desnonaments -calculen que 32 al dia- malgrat tenir la llei "més garantista d'Europa".
Justament aquest dilluns s'ha donat a conèixer un nou màxim dels preus a Barcelona. Ara la mitjana està en gairebé 1.200 euros al mes. Per aquest motiu, lamenten els més d’un milió de desnonaments en els últims 10 anys a Espanya i exigeixen mesures "per garantir un habitatge digne per a tothom".
Collboni demana corresponsabilitats al Govern
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha traslladat el condol als familiars i l'entorn de les dues germanes que s'han suïcidat aquest dilluns abans de ser desnonades del pis on vivien a Sant Andreu. A més a més, ha assegurat que es tracta de la “cara més dura i dramàtica” de l’emergència habitacional, un dels problemes més greus a Barcelona.
“🔸 El Govern reconeix que "ha fallat tot" en el cas de les dues germanes que s'han suïcidat a Barcelona | @RTVECatalunya
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) July 2, 2024
➕ Info a https://t.co/TKj9s2Pgze pic.twitter.com/y9RT6oFQtb“
També, Collboni ha defensat la necessitat de garantir el dret a una vivenda i ha demanat “corresponsabilitat” i “més pressupost” a Govern i Estat. “Els ajuntaments arribem fins on arribem”, ha advertit.
La Generalitat admet que cal més coordinació
Per l'altra banda, el Govern ha admès que han fallat tots els mecanismes de control. Segons ha explicat la portaveu, Patricia Plaja, s'ha analitzat la tasca feta pels departaments, però no s'ha assenyalat cap en concret.
"És una responsabilitat de totes les administracions, que han de treballar plegades perquè no torni a succeir", ha assegurat.
Doble suïcidi abans del desnonament
Dues germanes de 54 i 64 anys s'han suïcidat de matinada aquest dilluns, unes hores abans de ser desnonades per impagament del lloguer. S'haurien precipitat pel pati interior de l'edifici on vivien, al carrer Las Navas de Tolosa del barri de Sant Andreu de Barcelona. Han estat els veïns de la finca els que han avisat als serveis d'emergència.
“🔴 Dues germanes de 64 i 65 anys se suïciden a Barcelona hores abans de ser desnonades.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) July 1, 2024
🎙️ @SergiBassolas | @radio4_rne pic.twitter.com/8crKbZdgoA“
Fonts de l'Ajuntament de Barcelona informen que la família no estava vinculada als serveis municipals d'ajuda en cas de problemes amb l'habitatge. Els serveis d'habitatge, en tenir coneixement del cas, es van personar en diverses ocasions al domicili i van deixar missatges, però no van poder contactar amb ningú.
Ara, s'han obert diligències i han traslladat el cas als jutjats, seguint el protocol habitual.
Devien més de 9.000 euros
Les dones vivien en un pis de lloguer propietat d'un particular, on només constava empadronada una d'elles, i era la tercera subrogada a l’habitatge.
El propietari de l'immoble va presentar el maig del 2023 una demanda pel llançament per expiració de termini i falta de pagament. En aquell moment, les llogateres portaven des del mes de març del 2021, sense efectuar cap pagament i acumulaven un deute de més de 9.000 euros.
No es va elaborar un informe de vulnerabilitat
En el procediment, que es va tramitar en rebel·lia perquè ningú no es va personar, l'Ajuntament de Barcelona va ser requerit pel jutjat, sol·licitant una anàlisi i un informe de vulnerabilitat. Fonts municipals expliquen que el cas no estava vinculat als serveis d'habitatge i que van tenir-ne coneixement el mes de febrer, quan van rebre la petició del jutjat.
Davant la manca de resposta de les llogateres, el consistori no va poder elaborar l’informe pertinent. Malgrat tot, la intenció del servei era assistir al primer intent de desnonament previst aquest dilluns.