Enlaces accesibilidad

El Suprem rebutja amnistiar Puigdemont, Comín i Puig per malversació

  • Pablo Llarena declara no amnistiat el delicte de malversació de cabals públics en la causa del procés
  • El Suprem tampoc aixeca la inhabilitació a Junqueras, Romeva, Turull i Bassa

Per
El president del Tribunal Suprem, Pablo Larena, dona l'esquena a l'amnistia del procés
El president del Tribunal Suprem, Pablo Larena, dona l'esquena a l'amnistia del procés

Cop de porta a la llei d'amnistia aprovada al Congrés. El magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, rebutja perdonar el delicte de malversació i manté les ordres nacionals de detenció de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els exconsellers Antoni Comín i Lluís Puig.

El Suprem rebutja l'amnistia de Puigdemont per malversació

Llarena creu que els encausats tenien disponibilitat dels fons públics per fer front als costos de l'1-O i que en van treure un profit personal d'aquests fons, sense necessitat que hi hagués un increment del seu patrimoni.

Es manté la inhabilitació de Junqueras

El magistrat sí que considera cobert per l'amnistia el delicte de desobediència, i deixa, per tant, sense efecte l'ordre de detenció a la dirigent d'ERC Marta Rovira. Així i tot, continuarà investigada en la causa oberta pel Tsunami Democràtic a l'Audiència Nacional. 

En la mateixa línia, el president de la sala segona del Suprem, Manuel Marchena, tampoc arxiva l'executòria que inhabilita, fins als anys 2030 i 2031, a Junqueras, Romeva, Turull i Bassa.

La Sala ha acordat també promoure qüestió d'inconstitucionalitat respecte del delicte de desobediència pel qual havien estat condemnats els quatre últims. La sala ha decidit preguntar al tribunal constitucional si l'amnistia és també aplicable al delicte de desobediència.

Cop de porta de Pablo Llarena a l'amnistia | Nuria Alcalá

Primeres reaccions

Des d'ERC, Raquel Sans, ha reconegut que la decisió de Llarena no els genera "cap sorpresa" i l'ha qualificat de "torpedinatge". "Hem vist fins audios del poc respect que tenen a la separació de poders, lleis", ha indicat. Sans ha recordat que " la llei d'amnistia és aprovada i que el Pode Judicial hi pot posar dificultats que vulguin", però que en qualssevol cas "és una llei que hauran d'aplicar". 

Des de Sumar, el portaveu i ministre de Cultura, Ernest Urtasun, assegura que eren conscients que hi hauria reticències a la seva aplicació, però demana complir la norma tal com es va aprovar i creu que és molt clara respecte a la malversació. En aquest sentit, no creu que perilli la legislatura.

Des de Vox, el seu president, Santiago Abascal ha celebrat la notícia i diu que és un acte de decència. 

Contra el criteri de la Fiscalia

La postura del Tribunal Suprem marca el criteri de l'aplicació de l'amnistia a la resta de causes vinculades al procés. Una postura que ha resultat contrària al criteri tant de la Fiscalia com de l'Advocacia de l'Estat, que havien demanat amnistiar el delicte de malversació, perquè no enriquiment personal, i també el de terrorisme, en entendre que no es van vulnerar drets fonamentals en les protestes pel procés.

La magistrada Ana Ferrer subscriu un vot particular discrepant amb excloure de l'amnistia el delicte de malversació i secunda plantejar una qüestió prejudicial al TJUE.