Enlaces accesibilidad

Cau una organització criminal que ha estafat més de 2,5 milions d'euros a 84 persones grans

  • El grup feia trucades massives a persones grans fent-se passar per empleats d'una entitat bancària
  • Els 53 detinguts operaven de forma deslocalitzada entre Portugal, Catalunya i Andalusia

Por
Material robat a les 84 víctimes de la trama que actuava contra persones grans
Material robat a les 84 víctimes de la trama que actuava contra persones grans

Desmantellen una organització criminal internacional que actuava contra persones de la tercera edat amb estafes telefòniques i robatoris violents. Hi ha 84 víctimes, a qui han robat més de 2,5 milions d'euros. Els 53 detinguts són de Catalunya, Andalusia i Portugal.

Desmantellada una organització criminal per estafar més de 2,5 milions d’euros a 84 persones grans | Sergi Bassolas

L'organització criminal estava deslocalitzada per a dificultar la recerca policial. Es tracta d'una operació conjunta de la Policia Nacional, Mossos d'Esquadra i la Policia Judiciària portuguesa, en coordinació amb Europol i Oficina Sirene.

Trucaven i es presentaven als domicilis

Els caps de l'entramat criminal que realitzaven les trucades telefòniques a les víctimes es trobaven físicament a Portugal, mentre que els executors del frau es localitzaven a Andalusia i Catalunya. El grup feia trucades massives a persones grans fent-se passar per empleats d'una entitat bancària.

Es coordinaven per presentar-se als seus domicilis, on s'apropiaven de targetes bancàries i pins de seguretat. També els sostreien joies, diners en efectiu i dispositius electrònics fent servir la intimidació i, en alguns casos, la violència.

Desmantellada una banda que estafava gent gran per telèfon

En un cas concret, els detinguts van visitar el domicili d'una víctima diferents vegades per a aconseguir fraus que van arribar a més de 400.000 euros. En un altre cas, un dels detinguts es va fer passar per policia i es va quedar a dormir en el domicili de la víctima fins a obrir amb una radial la caixa forta d'una dona de 74 anys que vivia sola.

La majoria de víctimes, de Barcelona

Pel que fa al perfil de les víctimes, els Mossos han assegurat que la majoria d'aquestes tenien entre 70 i 90 anys i que residien soles als seus domicilis. El gruix principal de les persones estafades vivia a la ciutat de Barcelona, tot i que també s'han detectat casos en altres localitats.

La policia catalana ha alertat que aquest tipus de pràctica, anomenada 'vishing', és ja la tercera forma d'estafa més utilitzada a Catalunya, amb més de 3.000 denúncies a l'any. Els criminals es poden fer passar per empreses de transport, de subministrament d'energia, de correus o d'altres empreses de missatgeria.

En aquest cas, els membres de l'organització utilitzaven programes per internet que els permetia modificar el telèfon emissor, que feien coincidir amb els números reals de les entitats bancàries. "Això dificulta molt a les víctimes poder identificar que la trucada és falsa", ha alertat el cap de l'àrea central de delictes econòmics dels Mossos, José Ángel Merino.

A més, Merino també ha avisat que darrerament han començat a tenir constància de denúncies d'estafes comeses a partir de trucades fetes amb intel·ligència artificial. En aquests casos, s'utilitza la IA per simular les veus d'una persona.