Els contractes d'estiu fan recular l'atur a mínims històrics
- L'ocupació torna a superar els màxims històrics amb 3,83 milions d'afiliats
- L'atur cau en 5.816 persones durant el mes de juny
El mercat laboral enceta la temporada d'estiu amb un nou rècord d'ocupació al juny amb 3,83 milions d'afiliats a la Seguretat Social a Catalunya, segons el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. El ritme de creixement s'alenteix respecte al maig i es rebaixa a pràcticament la meitat l'increment de treballadors que s'han donat d'alta, amb 26.348 persones més. Si es compara amb el juny del 2023, l'augment d'afiliacions és d'un 2,40% més.
El sector serveis concentra el descens d'aturats
Tot i caure a totes les branques d'activitat, la caiguda es dona principalment en el sector serveis per l'impuls de les contractacions turístiques de la temporada d'estiu, amb 4.628 aturats menys en aquest àmbit. També la indústria va retallar el total de desocupats amb 681 persones menys en el sisè mes de l'any. El total de desocupats industrials es va situar en els 25.102; mentre que l'atur a l'agricultura va caure en 66 persones, fins als 5.082 desocupats. A la construcció, el descens va ser de 272 persones, fins als 25.102.
El secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, ha subratllat que l'atur a Catalunya se situa en dades "ja pròximes" al mínim històric. Ha atribuït les dades als "esforços" i les polítiques impulsades en matèria d'ocupació, i ha afegit que l'apaivagament de la sequera també ha tingut efectes positius. S'ha mostrat optimista de cara al segon semestre del 2024.
Els homes es beneficien més de les bones xifres
El descens de l'atur s'ha notat més entre els homes que entre les dones durant aquest mes de juny, en el qual el total de desocupació masculina s'ha reduït fins als 136.488 registrats. L'atur femení ha baixat del llindar de les 190.000 persones amb una caiguda de 2.412 registrades.
Catalunya va registrar l'augment més gran de l'ocupació en termes absoluts en el conjunt d'Espanya; seguida per les Balears i Castella-la Manxa, mentre que Andalusia va liderar els descensos.