Enlaces accesibilidad

Indemnitzen la família de la jove morta per l'impacte d'una palmera al Raval de Barcelona

  • Les parts han arribat a un acord i l'Ajuntament haurà de pagar més de 240.000 euros
  • L'acusació particular considera que es tracta d'un "cas de negligència" per la manca de manteniment de l'arbrat per part del consistori

Por
El bufet d'advocats acusa el consistori de la manca de manteniment, ja que l'arbre estava "en mol mal estat".
El bufet d'advocats acusa el consistori de la manca de manteniment, ja que l'arbre estava "en mol mal estat".

La família de la jove que va perdre la vida al Raval per la caiguda d'una palmera rebrà una indemnització important per l'Ajuntament de Barcelona.

El consistori pagarà més de 240.000 euros pel fatídic cas del 3 d'agost del 2023, quan una noia de 20 anys va ser impactada amb una palmera datilera d'entre 8 i 15 metres d'alçada, que estava en mal estat i no havia rebut una inspecció detallada.

Vosseler Advocats, l'acusació particular, va presentar una reclamació contra el govern municipal, en considerar que era qui havia d'encarregar-se de la conservació de l'arbrat de la ciutat. De fet, un veí de la zona ja havia avisat al març sobre l'estat de l'arbre.

Finalment, les parts han arribat a un acord per tal d'indemnitzar la família, tot i que "ajustada", segons l'acusació.

"Exemple clar de negligència"

L'advocat, Javier Benito, ha assegurat que es tracta d'un "exemple clar de negligència" per la manca de manteniment de l'arbrat públic. De fet, considera que la jove continuaria amb vida si l'Ajuntament hagués fet cas a l'home que havia denunciat la irregularitat i hagués fes una anàlisi més profunda.

D'altra banda, destaca la celeritat en el procediment: "en 10 mesos hem aconseguit quelcom que acostuma a allargar-se entre dos i tres anys". Una rapidesa que, per al lletrat, ha estat possible gràcies a una "bona col·laboració i comunicació" des del primer moment i la "voluntat" de l'Ajuntament per arribar a un acord.

Els fets

La víctima, de 20 anys, freqüentava la zona. Un dia, en concret el 3 d'agost del 2023 a les quatre de la tarda, li va caure una palmera al damunt mentre passava pel carrer Joaquim Costa, núm. 10. Segons, Jiménez i Joan Guitart, cap de gestió de l'arbrat de Parcs i Jardins, la fractura del tronc va produir-se als sis metros d'altura.

De seguida van intervenir tres dotacions dels Bombers, la Guàrdia Urbana i el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), però no van poder salvar-li la vida.

Des del consistori vam assegurar que la palmera havia passat el test d'oscil·lació en 2021. Aquest va localitzar un lleu estretament del tronc, però, tot i això, explicaven, no era suficient perquè comportes un risc i necessites un major control. Per tant, l'arbre, deien, no tenia defectes o alteracions importants i no es trobava dins del grup de 58 palmeres més examinades, sinó que era revisada amb menys assiduïtat.