Enlaces accesibilidad

Resum de notícies a Catalunya del 3 de juliol del 2024 | Puigdemont demana al Suprem que li apliqui l'amnistia pel 'cas Tsunami'

  • Es publica al DOGC la nova declaració de zones tensades, que inclou els 131 nous municipis
  • L'arribada de turistes internacionals a Catalunya supera els 7 milions de visites, un 13% més que l'any passat
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La defensa de Puigdemont considera que els fets investigats en cap cas concorden amb les excepcions marcades per la llei d'amnistia per no aplicar la mesura.
La defensa de Puigdemont considera que els fets investigats en cap cas concorden amb les excepcions marcades per la llei d'amnistia per no aplicar la mesura.

L'actualitat d'aquest dimecres passa per l'operatiu dels Mossos d'Esquadra i Vigilància Duanera de l'Agència Tributària contra una organització dedicada al tràfic de cocaïna a Barcelona i altres punts com Vacarisses i Riells i Viabrea.

Altres titulars destacats del dia són les dades de natalitat, que cauen a mínims des de 1995 l'inici de la campanya de vacunacions per aturar la propagació del virus de la llengua blava, les dades d'arribada de turistes a Catalunya i la presentació de les conclusions d'un grup d'experts per regular el lloguer de temporada i reduir l'impacte dels pisos turístics a les zones tensionades.

L'actualitat a Catalunya, 3 de juliol de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:31

    37 detinguts en l'operació policial contra el tràfic de cocaïna a Barcelona

     

    Els Mossos d'Esquadra i Vigilància Duanera han detingut fins a primera hora de la tarda 37 persones en el marc d'una operació en marxa principalment a Barcelona contra una organització dedicada al tràfic de cocaïna, segons ha informat la policia catalana. El dispositiu ha començat a primera hora del matí i fins a les 13.00 hores s'havien fet una vintena d'entrades. D'aquestes, la majoria a la capital catalana però també dues a Riells i Viabrea (Selva), una a Vacarisses (Vallès Occidental) i una a Salamanca. Els agents han intervingut diners, drogues -principalment cocaïna- i armes. L'operació, en què participen uns 250 efectius dels Mossos, continua en marxa i està sota la tutela del jutjat d'instrucció 24 de Barcelona.

    37 detinguts en una operació policial contra el tràfic de cocaïna a Barcelona | Sergi Bassolas
    rtve 37 detinguts en una operació policial contra el tràfic de cocaïna a Barcelona | Sergi Bassolas
  • 20:17

    Puigdemont demana al Suprem que li apliqui la llei d'amnistia pel 'cas Tsunami'

     

    Carles Puigdemont ha demanat al Tribunal Suprem que li apliqui la llei d'amnistia per l'anomenat 'cas Tsunami'. La causa rau al jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona per a la majoria dels investigats, però en el cas de Puigdemont, aforat per ser eurodiputat en el moment d'obrir la causa per terrorisme, l'expedient va passar primer a l'Audiència Nacional i després al Suprem. La defensa de Puigdemont, encapçalada per l'advocat Gonzalo Boye, considera que els fets objecte del procediment s'engloben en els descrits a la norma. Cal recordar que el Suprem s'ha oposat a aplicar l'amnistia a Puigdemont en una altra causa, la que l'investiga per malversació arran de l'1-O, causa per la qual no ha estat jutjat pel fet d'estar a l'exili.

  • 20:05

    El PPC portarà la reforma del reglament del Parlament al Consell de Garanties Estatutàries

     

    El grup del PPC portarà la reforma del reglament del Parlament al Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Alejandro Fernández registrarà la petició després del ple que es preveu per l'11 de juliol i que, precisament, ha de votar la tramitació per lectura única de la reforma del reglament. Des que el PPC registri la petició, el CGE tindrà 7 dies per dictaminar si la proposta de reforma s'adequa o no a l'Estatut. Els grups impulsors de la reforma (PSC, Junts, ERC, Comuns i CUP) volen aprovar-la definitivament en un ple que es preveu pel 25 de juliol. Altres grups com Vox també es podrien sumar a la petició del PPC de portar la reforma del reglament al CGE.

  • 19:50

    La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, deixa el càrrec per jubilació

     

    La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, deixarà el càrrec el 13 d'agost per jubilació. Cabezas, que ostenta el càrrec des del juny del 2021, va informar ahir de la decisió per carta els seus col·laboradors. L'encara secretària de Salut Pública va fer els 65 anys el 9 de juny, i per bé que hauria pogut seguir treballant fins als 70 anys ha decidit no prolongar la carrera. Una de les crisis més importants que ha hagut de gestionar en l'exercici del seu càrrec ha estat la pandèmia de la covid-19, durant la qual va organitzar la campanya de vacunació.

  • 19:27

    Condemnen el Taulí per la mort d'una dona intervinguda d'un ictus que va rebre l'alta abans d'hora

     

    Un jutjat contenciós de Barcelona ha condemnat al Servei Català de la Salut i a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell a indemnitzar amb 200.000 euros a la família d'una dona intervingnuda d'un ictus i que va rebre l'alta abans d'hora, fet que li va provocar unes complicacions que li van provocar la mort dies després. Els fets van passar el març de 2020 i el jutjat considera que l'arribada de la covid va influir en la presa de decisions

  • 19:19

    Els bombers treballen en un incendi a Aragó, just en el límit amb Granja d'Escarp, Lleida

     

    Dotacions de Bombers de la Generalitat treballen, en col·laboració amb efectius aragonesos, en un incendi a Mequinenza (Aragó), just en el límit amb Catalunya. La Granja d'Escarp, al Segrià, queda just al costat, però per ara no hi ha preocupació perquè pugui escampar-se el foc.

  • 19:12

    El Consell d'Educació de Catalunya reclama potenciar el rol dels Consells Escolars Territorials

     

    El Consell d'Educació de Catalunya (CEC) ha reclamat que es potenciï el rol dels Consells Escolars Territorials (CET) després d'un procés participatiu que ha dut a terme al llarg del curs. Aquesta consulta ha determinat que els CET han de ser òrgans de participació i debat efectius en el territori i deixar enrere el caràcter únicament informatiu. El seu nom també hauria d'evolucionar a Consells d'Educació Territorials, en consonància amb la recent modificació de la denominació del CEC. Per tot plegat, el Consell demana al Departament d'Educació que impulsi una nova reglamentació que atorgui als CET el rol que considera que han de tenir.

  • 19:00

    Girona demana no passejar els gossos pel Camp de Mart de la Devesa per possibles intoxicacions

     

    L'Ajuntament de Girona ha demanat que no es passegin els gossos pel Camp de Mart i l'espai d'esbarjo de la Devesa per possibles intoxicacions. Segons concreta el consistori a la xarxa social X, s'estan "investigant possibles casos d'intoxicació per ingesta d'herba". Per això, "per motius de salut i seguretat", i mentre s'està a l'espera dels resultats, l'Ajuntament demana no portar els animals a la zona (que inclou el parc per a gossos de la Devesa). Per evitar-ho, s'han col·locat cartells informatius recomanant no accedir-hi amb els animals i s'analitzarà la sang d'un dels gossos afectats per detectar-ne l'origen.

  • 18:42

    Sílvia Orriols creu que la islamofòbia és un "deure" i insta a "cercar els delictes d'odi dins les mesquites"

     

    L'alcaldessa de Ripoll i líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, ha reaccionat a l'anunci de la denúncia de la Fundació Ibn Battuta a la Fiscalia d'Odi i Discriminació de Barcelona i ha dit que quan "l'islamisme ataca els fonaments, drets i llibertats de les democràcies europees, la islamofòbia ja no és una opció, és un deure". Ho ha dit en un missatge a X, on ha instat les associacions islàmiques a "cercar els delictes d'odi dins les mesquites".

  • 18:30

    Tres menors hospitalitzats, després d’accidentar-se al Pirineu aragonès

     

    L’autobús que aquest dimarts va caure en un barranc del Pirineu Aragonès es va precipitar després d’un problema amb el canvi de marxa. El responsable del grup de passatgers -tots de la ZeBrass Band de Vilanova i la Geltrú- ha relatat que estaven a punt d’arribar a l’aparcament del refugi Ángel Orús (Osca), quan el conductor va voler reduir la marxa per passar de segona a primera, però el sistema no va respondre. Els va demanar llavors que baixessin de l’autobús ràpidament, de manera que van començar a sortir, però el vehicle va caure pendent avall des d’una alçada de quinze metres quan encara hi havia gent dins. Dels tres ingressats a l’hospital, dos ja han rebut l’alta i un s’espera que la rebi aquest matí.

  • 18:25

    La Fundació Ibn Battuta denuncia l'alcaldessa de Ripoll per "delictes d'odi" contra la comunitat musulmana

     

    La Fundació Ibn Battuta ha denunciat l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, a la Fiscalia d'Odi i Discriminació de Barcelona per "atacar" la comunitat musulmana. No només es basen en les "traves" durant el procés d'empadronament, sinó que també argumenten "insults" de l'alcaldessa cap a la comunitat. Per això, des de la fundació, Mohammed Chaid ha anunciat que presentaran una denúncia "per delictes d'odi".

  • 18:23

    Mor la menor que va resultar ferida crítica en l'accident entre un cotxe i un camió a Santa Cristina d'Aro

     

    La menor que va resultar ferida crítica en l'accident entre un cotxe i un camió a Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà) ha mort a l'Hospital Trueta de Girona aquest migdia. Els fets van passar pels volts de tres quarts de cinc de la tarda al quilòmetre 4,4 de la C-65 quan, per causes que encara s'estan investigant, es va produir una col·lisió per encalç entre un camió i un turisme que estava aturat al voral. A conseqüència de l'accident, les quatre ocupants del cotxe, dues dones i dues menors, van resultar ferides de diversa consideració i van haver de ser evacuades al Trueta. La menor que va quedar crítica va haver de ser traslladada en un helicòpter medicalitzat.

  • 18:00

    La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, deixa el càrrec per jubilació

     

    La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, deixarà el càrrec el 13 d'agost per jubilació, segons ha avançat 'La Vanguardia' i ha confirmat l'ACN. Cabezas, que ostenta el càrrec des del juny del 2021, va informar ahir de la decisió per carta els seus col·laboradors. L'encara secretària de Salut Pública va fer els 65 anys el 9 de juny, i per bé que hauria pogut seguir treballant fins als 70 anys ha decidit no prolongar la carrera.

  • 17:30

    Els agents de la propietat demanen al govern espanyol que respecti l'autonomia dels ajuntaments amb els pisos turístics

     

    El Consell General de Col·legis Oficials d’Agents de la Propietat Immobiliària (COAPI) han demanat al govern espanyol que respecti l'autonomia dels ajuntaments a l'hora de regular els pisos turístics. També han exigit que s'ajusti i es clarifiqui com les comunitats de veïns podran permetre o no l'establiment de pisos turístics al seu edifici. En un comunicat, han demanat que no es modifiqui la legislació sinó que es dugui a terme un "desplegament reglamentari" per preservar el lloguer de temporada. A més, han reclamat al govern espanyol una "supervisió rigorosa" de l'ampliació de les zones tensionades aprovada per la Generalitat en municipis on el lloguer mitjà està per sota dels 350 euros mensuals, una mesura que consideren "excessiva".

  • 17:03

    Oposició a aplicar la llei d'amnistia al policia acusat d'agredir Enric Sirvent, que va patir un atac de cor l'1-O

     

    Òmnium Cultural, com a acusació popular, ha presentat davant l'Audiència de Lleida les al·legacions pertinents per oposar-se a l'aplicació de la Llei d'amnistia al policia espanyol acusat d'agredir Enric Sirvent l'1-O. L'advocat Carles López, a càrrec de l'acusació, ha recordat que Sirvent va patir un atac de cor durant les càrregues al col·legi electoral del Centre Cívic la Mariola de Lleida. "No estem parlant d'una actuació superficial de la policia, sinó que Sirvent va ser agredit i va patir una mort sobtada, tot i que se'l va poder reanimar".

  • 16:40

    L'aeroport de Lleida-Alguaire estrena un node 5G per millorar l'ample de banda de les empreses que hi treballen

     

    Tot i que a la infraestructura ja hi arriba la fibra òptica, les característiques dels diferents projectes que s'hi desenvolupen, majoritàriament relacionats amb la mobilitat d'aparells, requeria aquest tipus de tecnologia que també podran aprofitar els veïns del municipi i els usuaris de l'autovia A-14.

  • 16:19

     'Cafè d'idees' guardonat amb el 'premi Serrat i Bonastre' de periodisme

     

    El magazín 'Cafè d'idees', conduït per Gemma Nierga, ha estat guardonat amb el 'Premi Serrat i Bonastre' de periodisme atorgat per Enginyers Industrials de Catalunya, "per la seva tasca informativa, centrada en temes energètics i mediambientals, i la seva capacitat per adaptar el llenguatge científic i tècnic a un públic més ampli, amb una especial preocupació per l'actual situació d'emergència climàtica”.

  • 16:18

    La Moncloa posa setge als lloguers de temporada

     

    Davant l'augment de la problemàtica d'habitatge i l'escletxa legal de l'última llei, la Moncloa ha decidit aplicar mesures per evitar la picaresca amb els lloguers de temporada. És a dir, que s'amagui un ús residencial, es prorroguin contractes de curta i mitja estada o que s'eviti el topall dels lloguers. Ara, s'haurà de justificar el seu ús. Caldrà veure, però com responen les comunitats autònomes i els ajuntaments que tenen competències que tindran un reglament i un registre al seu servei.

  • 16:10

    L'atenció primària d'Olot posa en marxa tallers d'escriptura terapèutica per afavorir el benestar emocional

     

    L'atenció primària d'Olot ha posat en marxa tallers d'escriptura terapèutica per afavorir el benestar emocional. Un projecte que més endavant es vol estendre a altres de CAP catalans.

  • 15:59

    La fiscalia demana al Suprem amnistiar Roger Torrent i els membres de la Mesa del Parlament acusats de desobediència

     

    Roger Torrent i els exmembres de la mesa Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado van ser jutjats i absolts l'any 2022 del delicte de desobediència per admetre a tràmit propostes de resolució a favor de la independència de Catalunya i contra la monarquia. El TSJC va estimar que les resolucions parlamentàries no tenien continuïtat amb el procés d'independència.

    La fiscalia va presentar recurs contra l'absolució demanant que es repetís judici, en entendre que va quedar provada la voluntat dels acusats d'incomplir les ordres del Constitucional. Ara, el ministeri públic estima que la causa queda coberta per la llei d'amnistia, que els fets s'inclouen en el període temporal de la norma, i ha fet extensiva aquesta petició d'amnistia a tots els membres de la mesa, malgrat que Josep Costa va decidir no sol·licitar la mesura de gràcia.

  • 15:46

    Girona comença a posar senyals per fer baixar els ciclistes de la bicicleta en deteminats punts del Barri Vell

     

    L'Ajuntament de Girona ha començat a instal·lar els senyals per fer baixar els ciclistes de la bicicleta en determinats punts del Barri Vell. L'objectiu és que no circulin en contra direcció i que vagin caminant, amb la bicicleta al costat, en aquells carrers on hi ha més afluència de turistes. En concret, els de l'Argenteria, la Força i de Bonaventura Carreras Peralta.

    Girona comença a senyalitzar els carrers del barri Vell per on no vol que s'hi circuli amb bicicleta
    rtve Girona comença a senyalitzar els carrers del barri Vell per on no vol que s'hi circuli amb bicicleta
  • 15:30

    La CUP denuncia un suposat frau a l'Hospital de Palamós de més de 15 milions d'euros



    La CUP ha denunciat  davant l'Oficina Antifrau un suposat ingrés irregular de més de 15 milions d'euros només durant l'època de pandèmia per covid per part de l'entitat que gestiona l'Hospital de Palamós, Fundació Hospital de Palamós-Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE). L'informe en què emparen la seva acusació detalla que la Fundació Hospital de Palamós va reduir un 20% la seva activitat de 2020 a 2022, però es van mantenir els ingressos pels serveis habituals que es facturen al CatSalut, entitat pública que depèn de la Generalitat.

  • 15:08

    Denuncien un "dèficit" de mossos a l'aeroport del Prat malgrat l'increment de l'activitat delictiva

     

    Sindicats policials exigeixen que es "reforci de forma immediata" aquesta destinació. Els sindicats Uspac, SAP-Fepol i SME-Fepol dels Mossos d’Esquadra han denunciat l’increment de l’activitat delictiva i de la xifra de detencions, que s’han multiplicat en els darrers mesos i s’han situat en les 500. Han advertit que la plantilla a l’aeroport es troba “sota mínims” i que “fa mesos que viu donant el 200%”.

  • 14:55

    L'ANC avisa l'independentisme que "intensificarà les mobilitzacions" si dona "suport actiu o passiu" a una eventual investidura de Salvador Illa. 

     

    En un comunicat, l'entitat presidida per Lluís Llach interpel.la directament a Junts, ERC i la CUP perquè no donin cap suport "actiu o passiu" a Illa. També assegura que estan preparats per rebre i acompanyar de Carles Puigdemont en un retorn sense cap ombra de partidisme. El document també recull algunes propostes per a l'acció política de l'ANC en els pròxims anys, on referma la defensa de la via unilateral com a única estratègia viable per assolir la independència.
     

  • 14:27

    El CTESC situa l'accés a l'habitatge com el principal problema social a Catalunya

     

    La memòria socioeconòmica de 2023 constata la dificultat per accedir a un habitatge a Catalunya. L'organisme que agrupa sindicats i patronals alerta que les rendes de les famílies han pujat un 4,5% mentre que els preus dels contractes nous de lloguer ho han fet un 7,1%.

    El president del CTESC, Toni Mora, mostra la preocupació per la contracció del mercat immobiliari que provoca que "cada vegada hi hagi més ciutadans que viuen en llars infradotades". En aquest sentit, reclama mantenir un esforç inversor de 1.000 milions d'euros a polítiques d'habitatge, com la construcció de pisos de protecció oficial i o la promoció d'oficines en habitatges.

    El CTESC situa l'accés a l'habitatge com el principal problema social a Catalunya | Àlex Cabrera
    rtve El CTESC situa l'accés a l'habitatge com el principal problema social a Catalunya | Àlex Cabrera
  • 14:15

    Un detingut a Lleida per tres estrebades a dones grans

     

    Els Mossos d'Esquadra va detenir dilluns un jove de 21 anys que suposadament hauria comès tres estrebades a dones d'entre 68 i 84 anys. Segons la policia els va robar les joies en estrebades a diferents punts de la capital del Segrià. La detenció és resultat d'una investigació oberta fa un mes després de produir-se robatoris amb violència a la via pública amb una metodologia similar. Paral·lelament a la investigació, es va dissenyar un dispositiu preventiu, amb efectius de paisà, per la zona on s'havien comès els robatoris. Dilluns durant aquest operatiu van detectar un jove amb actitud sospitosa que s'ajustava al perfil del lladre i durant un discret seguiment, al carrer Montsià, els agents van veure que robava un collar a una dona.

  • 13:53

    Arrels alerta que el 81% de persones que fa menys d'un mes que viuen al carrer a Barcelona no han rebut atenció social

     

    La Fundació Arrels ha advertit que un 81% de les persones que fa menys d'un mes que viuen al carrer a Barcelona no han rebut cap tipus d'atenció social. Així ho constata l'informe 'Viure al carrer a Barcelona. Radiografia d'una ciutat sense llar', que s'ha presentat aquest dimecres. Del total, els joves són el col·lectiu més desatès, ja que un 56% dels menors de 25 anys ha manifestat no haver rebut atenció social pública o privada durant els darrers sis mesos i un 41% ha admès haver viscut en algun moment de la seva vida en un centre de protecció a la infància i la adolescència.

    L'informe també revela que el passat desembre a Barcelona 1.384 persones vivien al carrer, la xifra més alta des que es fan recomptes a la ciutat.

  • 13:45

    Almenys 36 detinguts en una operació policial en marxa a Barcelona i altres punts contra el tràfic de cocaïna

     

    Els Mossos d'Esquadra i Vigilància Duanera de l'Agència Tributària han detingut fins al migdia 36 persones en el marc d'una operació en marxa principalment a Barcelona contra una organització dedicada al tràfic de cocaïna. El dispositiu ha començat a primera hora del matí i fins a les 13.00 hores s'havien fet una vintena d'entrades.

  • 13:36

    El nou Bus Nàutic del Port de Barcelona connectarà, des d'aquest dijous, els molls de Drassanes i Llevant

     

    El Port de Barcelona inaugurarà aquest dijous el servei del denominat 'Bus Nàutic', un trajecte que connectarà el Moll de Drassanes, al final de Colom, amb els Tinglados del Port, situats al Moll de Llevant, a tocar de l'Hotel Vela. Amb la proposta, es pretén donar un nou servei als més de 3.400 treballadors d'aquesta zona del port, però també oferir la possibilitat d'accés a les persones que vulguin seguir les regates de la Copa Amèrica.

    El nou Bus Nàutic, en marxa des d'aquest dijous, connectarà els molls de Drassanes i Llevant | Maite Boada
    rtve El nou Bus Nàutic, en marxa des d'aquest dijous, connectarà els molls de Drassanes i Llevant | Maite Boada
  • 13:20

    La meitat dels estudiants universitaris a Catalunya pateixen ansietat i depressió

     

    La meitat dels estudiants universitaris a Catalunya mostra símptomes d'ansietat i depressió, i el 5,1% mostra conductes suïcides. Un de cada quatre presenta símptomes de trastorns de la conducta alimentària, i un de cada tres mostra símptomes de dèficit d'atenció amb hiperactivitat.

    La meitat dels estudiants universitaris a Catalunya pateixen ansietat i depressió | Anna Bañeres
    rtve La meitat dels estudiants universitaris a Catalunya pateixen ansietat i depressió | Anna Bañeres
  • 13:15

    Un 7% de vals escolars activats en la primera setmana de la campanya

     

    La primera setmana de la campanya del val escolar s'ha saldat amb un 7% de vals activats, segons ha explicat la consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas Guix. Enguany el val s'ha ampliat a secundària i cicles formatius de grau bàsic, fins a un total de 790.000 beneficiaris. La Generalitat hi destina la mateixa aportació que en la primera edició, 50 milions d'euros, però en ampliar els beneficiaris s'ha reduït l'import de 100 a 60 euros per alumne -en dos vals de 30 euros-.

  • 13:10

    La fiscalia demana al Suprem que amnistiï Roger Torrent i tres membres més de la seva Mesa del Parlament

     

    La fiscalia ha demanat al Tribunal Suprem que amnistiï els exmembres de la Mesa del Parlament Roger Torrent, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado, jutjats i absolts del delicte de desobediència per admetre a tràmit propostes de resolució a favor de la independència de Catalunya i contra la monarquia. Tots quatre van ser absolts el 2022 pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però la fiscalia va presentar recurs al Suprem perquè es repetís el judici. 

  • 12:27

    El Port de Barcelona inaugura el nou Bus Nàutic

     

    El bus nàutic del Port de Barcelona serà una realitat des d'aquest dijous. El servei connecta el moll de Drassanes, en concret des del punt on hi ha 'Las Golondrinas', i el moll de Llevant, on s'ha ubicat una nova estació marítima que ocupa els antics tinglados, rehabilitats fa poc. El recorregut dura uns 10 minuts, es fa a bord de dues embarcacions zero emissions operades per Alsa i la freqüència de pas varia entre els 15 i els 30 minuts. El bus s'ha posat en marxa coincidint amb la celebració de la Copa Amèrica de vela. El president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, ha assegurat que les obres del recinte portuari estan encarant la "recta final" per estar a punt per a la prova esportiva. "Ens esperen 50 dies vertiginosos", ha dit.

  • 12:50

    Balcells garanteix que han començat a instal·lar “els elements necessaris” per millorar la seguretat als hospitals

     

    El conseller de Salut, Manel Balcells, ha assegurat que el Departament ha començat a instal·lar “els elements necessaris” per reforçar la seguretat als hospitals, després de les agressions viscudes al Josep Trueta i al Consorci Sanitari de Terrassa. Tot i que ha recalcat que aquests successos han estat “excepcionals”, ha dit que han implantat el botó del pànic i noves portes de seguretat en aquests hospitals i ha dit que ho estendran arreu "per posar les mesures necessàries perquè no hi hagi agressions".

  • 12:31

    Santa Coloma de Gramenet reforça el patrullatge a peu durant l'estiu per minimitzar els conflictes a l'espai públic

     

    La Policia Local de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) comptarà aquest estiu amb una unitat més per cadascun dels torn amb l'objectiu de garantir el patrullatge a peu durant tot el dia. Amb el reforç de l'estratègia de proximitat, el consistori pretén minimitzar els conflictes a l'espai públic en una època de l'any on s'intensifica l'ús de places i carrers amb conductes que sovint generen "malestar i inseguretat" al veïnat. "Hi gent que beu, que crida o que posa la música alta", relata l'alcaldessa, Núria Parlon.

  • 12:20

    El govern espanyol licita per 4 milions la redacció dels projectes per duplicar les vies entre Castelldefels i El Prat

     

    El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible ha licitat per quatre milions d'euros un contracte per a la redacció dels projectes bàsics i de construcció de dues noves vies que se sumaran a les ja existents entre Castelldefels i el Prat de Llobregat. Aquest tram, que és un dels que registra major densitat al sud de Barcelona, disposarà de quatre vies i permetria separar el servei de Rodalies i els Regionals.

    Així, els trens podran incrementar la velocitat i els regionals procedents de Tarragona i Lleida i els semidirectes de l'R2 amb destinació Sant Vicenç de Calders reduiran els temps de viatge.

  • 12:10

    L'alcalde de Lloret de Mar retreu la sortida de Junts del govern local "a l'inici de la temporada d'estiu"

     

    L'alcalde de Lloret de Mar, Adrià Lamelas, ha retret que els quatre regidors de Junts hagin decidit sortir del govern local "a l'inici de la temporada d'estiu", tenint en compte que Lloret és un municipi que viu del turisme. Lamelas assegura que no l'ha sorprès la decisió, però sí el moment, ja que confiava que el pacte hauria aguantat fins passat l'estiu per entomar la situació des d'un punt d'activitat econòmica més relaxat. Ara, Lamelas assegura que ja han reformulat el govern i durant les properes hores s'anunciarà el nou cartipàs.

  • 11:32

    El TSJC denega l’amnistia a un jove condemnat per atacar els Mossos durant els aldarulls de la Mercè del 2021

     

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha denegat l’amnistia a un jove condemnat pels aldarulls durant les festes de la Mercè de Barcelona del 2021. El tribunal considera que els seus actes no estaven emmarcats en una mobilització independentista, com requereix la llei d’amnistia, sinó en una festa popular que va acabar amb enfrontaments amb la policia. El jove va ser condemnat per atemptat contra l’autoritat.

  • 11:11

    Els naixements van disminuir un 3,9% a Catalunya en 2023, segons el Idescat


    Catalunya va registrar un total de 54.182 naixements en 2023, segons dades provisionals del Institut d'Estadística de Catalunya. El nombre de dones en edat fèrtil (de 15 a 49 anys) es manté estable (1.789.371), però l'indicador conjuntural de fecunditat de 1,10 fills per dona és "un mínim històric, per sota del valor de 1995, amb 1,14 fills per dona".

    La disminució de les xifres de naixement dels últims anys s'inscriu en una tendència a la baixa de natalitat que ha estat contínua des de 2009: en 2023, la taxa bruta de natalitat és de 6,8 nascuts vius per cada 1.000 habitants, inferior a 2022 quan va ser 7,2 i 2009 quan va ser 11,4.

  • 10:57

    El Govern publica la nova declaració de zones tensades amb 131 municipis més on s'aplicarà el topall del lloguer

     

    El Govern ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya els nous 131 municipis declarats com zones tensades perquè s'hi apliqui el topall del lloguer, fins arribar als 271 en total, on hi viuen més de 7 milions de persones, el 90% de la població. El següent pas serà enviar la llista al Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana perquè entri en vigor aquesta declaració.

    L'ampliació afecta els municipis de més de 2.000 habitants que no estaven inclosos en la primera llista de 140 i que compleixen alguns dels requisits que marca la llei espanyola.

    El Govern publica la declaració de 131 nous municipis amb zones tensionades | Alma Izquierdo
    rtve El Govern publica la declaració de 131 nous municipis amb zones tensionades | Alma Izquierdo
  • 10:49

    L'ACA licita per més de 2 milions les obres per garantir el sanejament de les aigües residuals generades a Gualta

     

    L'Agència Catalana de l'Aigua ha posat a licitació l'execució de les obres per millorar el sanejament de Gualta, al Baix Empordà. Els treballs tenen un pressupost de més de 2 milions d'euros i s'hi poden presentar ofertes fins al 6 de setembre. Després d'estudiar diverses opcions, es preveu la construcció d'un col·lector en alta de prop de 4.000 metres de longitud, que recollirà les aigües residuals generades i les transportarà fins a la depuradora de Serra de Daró.

  • 10:35

    El Ministeri de Consum proposa que els pisos turístics hagin de pagar l'IVA

     

    El ministre de Drets Socials i Consum Pablo Bustinduy ha recordat, en una entrevista a TVE, que aquests pisos ara no paguen IVA, i aposta per desincentivar el seu ús turístic perquè els seus propietaris optin per donar-los un ús residencial. La mesura vol equiparar la situació fiscal dels pisos turístics a l'activitat d'altres empreses que ofereixen allotjament als turistes, com és el cas dels hotels. 

  • 10:16

    Els experts mantenen que la campanya de vacunació per aturar el virus de la llengua blava no afecta el consum de carn o llet

     

    El veterinari clínic Joan Tutusaus ha explicat al Cafè d'Idees de Ràdio 4 que és una malaltia vírica que no es transmet als humans i que la vacuna tampoc té incidència sobre la comercialització d'aquests productes. 

  • 10:00

    Els Mossos detenen un venedor de cocaïna en una zona d'oci nocturn de Salou

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut un home de 28 anys per tràfic de drogues a Salou. Cap a les cinc de la matinada d'aquest dimecres, els agents van reconèixer l'home en una zona d'oci nocturn del municipi. L'havien detingut altres vegades per diversos delictes.

    L'home buscava algú a qui vendre drogues i quan es va adonar de la presència policial, va intentar fugir de pressa. Els agents el van interceptar al carrer Amposta, el van escorcollar i duia 11 grams de cocaïna repartits en embolcalls d'un gram, i 150 euros en bitllets fraccionats. 

  • 9:48

    7,1 milions de turistes internacionals han visitat Catalunya fins al mes de maig

     

    És un 13,1% més que el mateix període de l'any passat. La despesa diària, de 246 euros representa el 20% del total d'11.700 milions d'euros que es van gastar els turistes a Espanya. El Regne Unit està al capdavant, seguit de França i Alemanya. Irlanda, Països Baixos i els Estats Units són els països que registren una major variació d'un any a l'altre. 
     

  • 9:30

    L'oferta del lloguer de pisos turístics durant les vacances s'ha disparat un 56% en el primer trimestre.

     

    A ciutats tensionades com a Barcelona ja representen el 30% del total de l'oferta segons el portal Idealista. La ministra d'habitatge, Isabel Rodríguez, explica avui les conclusions del grup d'experts que ha estat treballant per regular el lloguer de temporada i evitar el frau.

    El tinent d'alcalde d'Economia i turisme de Barcelona, Jordi Valls, considera necessària aquesta regulació. En declaracions a Ràdio Nacional assegura que l'obligació dels poders públics és reduir l'impacte d'aquests pisos i manté el compromís que el 2028 ja no hi hagi més pisos turístics. 

  • 9:17

    La fiscalia demana al Suprem que amnistiï Roger Torrent i tres membres més de la seva Mesa del Parlament

     

    La fiscalia ha demanat al Tribunal Suprem que amnistiï els exmembres de la Mesa del Parlament Roger Torrent, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado, jutjats i absolts del delicte de desobediència per admetre a tràmit propostes de resolució a favor de la independència de Catalunya i contra la monarquia. Tots quatre van ser absolts el 2022 pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però la fiscalia va presentar recurs al Suprem perquè es repetís el judici. 

  • 9:10

    Operació policial en marxa a Barcelona i altres punts contra una organització dedicada al tràfic de cocaïna

     

     

    Tot i que l'epicentre és la capital catalana, s'estan fent també entrades a Vacarisses i Riells i Viabrea. En l'operació hi participen més de 250 efectius dels Mossos entre agents d'ordre públic, investigadors, unitat canina i mitjans aeris. La investigació la dirigeix el jutjat d'instrucció 24 de Barcelona.

  • 9:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimecres 3 de juliol de 2024.

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.