Enlaces accesibilidad

Resum de notícies a Catalunya del 4 de juliol del 2024 | El TJUE avala les demandes col·lectives contra la banca per les clàusules sòl

  • Sergi Sabrià dimiteix com a viceconseller del Govern per la crisi dels cartells contra Maragall
  • El Congrés aprova amb els vots de PSOE i PP la presa en consideració de la reforma del Poder Judicial
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Pla curt del cartell del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) a Luxemburg | ACN
Pla curt del cartell del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) a Luxemburg

L'actualitat d'aquest dijous passa per la decisió del Tribunal de Justícia de la UE avalant una acció col·lectiva conta la banca per les clàusules sòl. PSOE i PP voten conjuntament al Congrés la presa en consideració de la proposició de llei de la reforma del Consell General del Poder Judicial. Encara en clau política, el viceconseller del Govern, Sergi Sabrià, ha dimitit pel cas dels cartells contra Ernest Maragall.

Altres temes destacats del dia passen per la reducció un 6% de les víctimes mortals en accidents de trànsit o l'enquesta del CEO que revela que la meitat dels catalans creu que la immigració a Catalunya és excessiva. Aquest dijous es rememora el 40 aniversari del naixement de la primer nadó per fecundació in vitro, concretament a l'Institut Deixeus.

Des d'avui, se celebra el festival Eufònic, el festival d'arts sonores, visuals i digitals performatives de les Terres de l'Ebre.

Resum de notícies a Catalunya del 4 de juliol del 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:09

    La Fiscalia demanarà aquest divendres al Suprem reconsiderar el rebuig a l'amnistia

     

    El ministeri públic preveu presentar aquest divendres un recurs davant Pablo Llarena perquè decreti l'amnistia per a l'expresident català Carles Puigdemont. En contra del criteri tant de la fiscalia com de l'Advocacia de l'Estat, Llarena va descartar l'amnistia en aquests casos en considerar que el delicte de malversació que s'atribueix als líders independentistes no queda cobert per la llei i creu que van obtenir un benefici personal sufragant l'1 d'Octubre amb fons públics.

    La Fiscalia demana al Suprem reconsiderar el rebuig a l'amnistia | Nuria Alcalá
    rtve La Fiscalia demana al Suprem reconsiderar el rebuig a l'amnistia | Nuria Alcalá
  • 19:56

    El Consell de Ministres aprovarà la setmana vinent les dessaladores de Foix i Tordera
     

     

    La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha anunciat que preveu que el Consell de Ministres aprovi la setmana vinent la construcció de la nova dessaladora del Foixi l'ampliació de la de la Tordera. Ho ha dit aquest dijous en la trobada 'La revolució verda: Espanya a l'avantguarda', organitzat per Fòrums d'Avantguarda, en el qual ha afegit que la previsió és que estiguin acabades entre 2027 i 2028. Ribera ha recordat que totes dues infraestructures es finançaran amb fons Next Generation en forma de crèdit, per la qual cosa acabarà repercutint en els ciutadans.

     

  • 19:50

    Les diputacions catalanes estudien entrar en la companyia energètica de la Generalitat


     

    Les quatre diputacions catalanes han acordat aquest dijous crear un grup de treball per a estudiar la seva entrada en l'empresa pública d'energia de Catalunya, L'Energètica, han informat després d'una reunió a Tarragona dels seus presidents, Lluïsa Moret (Barcelona); Noemí Llauradó (Tarragona); Miquel Noguer (Girona); i Joan Talarn (Lleida). Els responsables de les quatre institucions supramunicipals han valorat "positivament" la seva incorporació per a disposar d'un mitjà propi que els subministri energia de proximitat 100% renovable i pugui rebre encàrrecs de planificació i execució de projectes de generació i eficiència energètica i de mobilitat sostenible.
     

     

  • 19:46

    La UPF obrirà un procediment informatiu a l'exrector per presumptes incompatibilitats
     

     

    La Universitat Pompeu Fabra de Barcelona obrirà un procediment informatiu a l'exrector Jaume Casals per presumptes incompatibilitats en les seves funcions com a catedràtic després de suposadament rebre cobraments irregulars de complements salarials. L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha conclòs la investigació que tenia en marxa sobre presumptes incompatibilitats de Casals -que va ser rector de la UPF entre 2013 i 2021-, després de rebre un requeriment al setembre de 2023.

  • 19:24

    Arrenca el festival Eufònic de les Terres de l'Ebre

     

    S'han programat a 12 municipis de les 4 comarques de les Terres de l'Ebre 75 activitats, la majoria gratuïtes, entre concerts, espectacles audiovisuals, instal·lacions artístiques, accions sonores i performances. L'actor Francesc Cuéllar, la DJ Judit Cortina, Rosa Tharrats i el poeta Gabriel Ventura o el colombià Leo Pu són alguns dels 77 noms que hi actuaran. La programació es reparteix per un total de 35 espais naturals i patrimonials. La ciutat d'Amposta continuarà sent l'epicentre dels dies centrals del certamen.

    Arrenca el festival Eufònic de les Terres de l'Ebre | Pilar Ribas
    rtve Arrenca el festival Eufònic de les Terres de l'Ebre | Pilar Ribas
  • 19:01

    Acusen nou sacerdots dels Escolapis a Catalunya de presumptes abusos sexuals
     

     

    Exalumnes i altres persones han acusat nou sacerdots de la Escola Pia de Catalunya -cinc d'ells ja han mort- de presumptes abusos sexuals.  Segons han avançat 'El Periódico' i 'TV3', el total de les persones afectades ascendeixen a una quinzena. "No hem estat a l'altura. La nostra vocació és cuidar dels nens i, per part d'algunes persones, això no s'ha fet correctament", afirma el provincial de l'ordre, Jordi Vilà, als mitjans citats. Vilà assegura que volen escoltar " les víctimes, per a saber quins escolapis maltractaven o abusaven dels alumnes i posar-los enfront de la justícia".

     

  • 18:42

    Els festivals culturals de Barcelona van acollir a 2,6 milions d'assistents en 2023


    És una xifra similar a la de 2019. Es va concentrar majoritàriament en els esdeveniments musicals, que van registrar més d'1 milió d'assistents, segons les dades recollides per l'Observatori de Dades Culturals de Barcelona. En total, es van celebrar 190 festivals, el 29% dels quals van ser musicals, seguits pels audiovisuals (25%). 

     

    La programació nadalenca del Barcelona Festival de Nadal va rebre el nombre més gran d'espectadors (300.000), seguida pel Primavera Sound (243.000), el Llum BCN (220.000), el Sónar (119.628), el Loop Barcelona (118.070), el Grec Festival (110.582) i el MAC (108.730).

     

  • 18:20

    L'Institut d'Estudis de l'Autogovern alerta de "conseqüències greus" si l'Estat no revisa el finançament de Catalunya

     

     El text, de més de 400 pàgines, constata que la revisió quinquennal del model encara no s'ha dut a terme, malgrat estar prevista a la llei. I que la manca de revisió del model té "conseqüències greus" per a les finances dels governs autonòmics i, per tant, per a la qualitat dels serveis que ofereixen a la ciutadania.

  • 18:00

    El 30% de les empreses exigeixen coneixements digitals avançats

     

    El darrer baròmetre de la Pimec i la UOC revela l'increment de les exigències en competències digitals avançades per part de les empreses. El que més es demanda són habilitats en negocis i vendes digitals, amb un 16,9%, seguit dels coneixements en programació (16,8%) i de les tècniques d'anàlisi de dades avançades (7,9%). L'estudi també mostra que cal més inversió en polítiques de formació per garantir la cobertura de la demanda actual.

    El 30% de les empreses exigeixen coneixement digitals avançats | Àlex Cabrera
    rtve El 30% de les empreses exigeixen coneixement digitals avançats | Àlex Cabrera
  • 17:38

    Riells i Viabrea demana a Salut que no deixi el municipi sense servei de pediatria al CAP

     

    L'Ajuntament de Riells i Viabrea demana a Salut que reconsideri la decisió de "deixar el municipi sense servei de pediatria" al CAP.

    En una carta, el consistori ha traslladat al Departament el seu "malestar" i "preocupació" per la mesura que, segons expliquen, els van comunicar a mitjans d'aquest mes al·legant que, per "motius organitzatius", aquest servei quedaria suspès a partir de l'1 de juliol i "fins a nou avís". 

  • 17:22

    Detenen un home sospitós d'haver estafat quatre milions d'euros venent llicències de taxi falses

     

     

    Un home de 36 anys va ser detingut el 27 de juny a Vilanova i la Geltrú acusat de vendre una llicència de taxi falsa per 15.000 euros. Arran de la detenció i de la investigació posterior els Mossos d'Esquadra calculen que l'home pot estar al darrere d'una trentena de fets delictius similars, que li haurien reportat quatre milions d'euros. L'home acumula tres detencions anteriors i vint denúncies per fets similars. Els Mossos d'Esquadra calculen que hi ha una trentena de víctimes arreu d'Espanya. 

     

  • 17:00

    Deu detinguts i tres narcopisos desmantellats en un operatiu policial al districte barceloní de Ciutat Vella

     

    Al mateix operatiu s'han desmantellat tres locals de venda i consum de drogues, els anomenats narcopisos, entre el barri del Raval i el barri Gòtic. Segons han informat els Mossos d'Esquadra l'operatiu ja s'ha acabat i a banda de les detencions i del desmantellament dels locals ha comportat el comís de diferents tipus de droga, concretament crack i heroïna, així com 2.400 euros en metàl·lic.

  • 16:25

    Quatre dècades de la primera fecundació 'in vitro' a Espanya

     

    La Victoria Anna va ser la primera persona concebuda per Fecundació in Vitro a Espanya. D'això fa 40 anys. En aquestes quatre dècades les tècniques de reproducció assistida han evolucionat molt i suposen l'11% dels naixements.

    4 dècades de la primera fecundació 'in vitro' a Espanya
    rtve 4 dècades de la primera fecundació 'in vitro' a Espanya
  • 15:26

    Les ciutats compactes, amb menys petjada de carboni però pitjor qualitat de l'aire

     

    El trànsit influeix en la petjada de carboni a les ciutats. Les que són compactes i d'alta densitat com Barcelona en tenen menys, però pitjor qualitat de l’aire. És el resultat d'un estudi de l'ISGlobal que ha analitzat la qualitat mediambiental i l'impacte en la salut humana de més de 900 ciutats europees.

    Les ciutats compactes, amb menys petjada de carboni però pitjor qualitat de l'aire
    rtve Les ciutats compactes, amb menys petjada de carboni però pitjor qualitat de l'aire
  • 14:16

    30 anys dels pitjors incendis que ha patit Catalunya

     

    Va devorar 45.000 hectàrees al Bages i al Berguedà. Va deixar 5 morts i va arrasar 35 masies. Va començar un dilluns 4 de juliol i va cremar durant tota la setmana... Una tragèdia que va canviar la manera en què els Bombers aborden els focs i sobretot va suposar un abans i un després en la prevenció.

  • 13:33

    67 morts a les carreteres catalanes els primers sis mesos del 2024

     

    Juny, juliol i agost són els mesos amb més mobilitat a la xarxa viària catalana. I, tot i que aquesta no és la causa de la sinistralitat, sí que són dues variables que es correlacionen. Precisament, juny és el mes que ha registrat més morts: unes 18. Una xifra que suposa gairebé una tercera part del total en el que portem d'any. Les carreteres catalanes han deixat 67 morts en els primers sis mesos del 2024. Malgrat tot, s'han reduït un 6% respecte al 2023 i un 22,3% al 2019.

  • 13:27

    La Fiscalia demanarà demà a Llarena que reconsideri la decisió de no amnistiar a Puigdemont



    La Fiscalia té previst presentar demà el seu recurs davant el Tribunal Suprem perquè el jutge Pablo Llarena reconsideri la seva decisió i aplicació l'amnistia total a l'expresident català Carles Puigdemont i retiri l'ordre de detenció nacional que pesa sobre ell i altres dos exconsellers.

  • 13:19

    L'ANC crida a la mobilització dissabte 13 de juliol contra el "cop d'estat" judicial per l'amnistia i "la immoralitat" del Govern d'emparar l'oblit penal als policies.

     

    L'entitat ha anunciat que recorrerà a l'Audiència de Barcelona contra l'amnistia dels policies investigats per les càrregues de l'1-O i exigeix als partits que també s'hi enfrontin. La protesta tindrà el lema de "Desobeim els jutges espanyols. Independència".  
     

  • 13:02

    Sergi Sabrià dimiteix com a viceconseller pel cas dels cartells contra Maragall

     

    En una roda de premsa des de la seu d'ERC, aquest dijous al migdia, Sabrià ha argumentat que no ho fa perquè sigui ni se senti "culpable de res", sinó perquè és la "millor aportació" al projecte col·lectiu que "s'està esberlant": "Això ERC no s'ho mereix".  L'exdirigent d'ERC també ha estat contundent a l'hora d'acusar, sense esmentar-lo, a Oriol Junqueras assegurant que "no li importa el partit" i que "només el mou l'ambició personal". 

  • 12:37

    40 anys del primer naixement a l’Estat per ‘in vitro’ amb el repte de no endarrerir més la maternitat

     

    El 12 de juliol del 1984 va néixer a l’estat espanyol la primera persona fecundada artificialment, la Victoria Anna Perea, nascuda a l’Hospital Dexeus de Barcelona. A prop del 40 aniversari de l’efemèride, el centre sanitari ha volgut repassar l’evolució de la reproducció assistida i ha advertit que el principal repte mèdic i social és l’endarreriment de la maternitat, que dificulta l’embaràs i alhora redueix la taxa de natalitat, una de les més baixes d’Europa. L’hospital assegura que actualment la taxa d’èxit en les tècniques de reproducció assistida s’ha doblat, i ja supera el 50%, mentre que s’ha reduït el número d’embrions implantats en cada cicle i han disminuït els embarassos múltiples fins al 3%.

    40 anys del primer naixement 'in vitro' a l'Estat
    rtve 40 anys del primer naixement 'in vitro' a l'Estat
  • 12:01

    La Plataforma pel Decreixement detecta 78 pisos turístics "il·legals" a Girona i critica passivitat de l'Ajuntament

     

    La Plataforma pel Decreixement Turístic a Girona ha detectat 78 pisos turístics "il·legals" a la ciutat i critica que l'Ajuntament "va tard". L'entitat, que ha contrastat les dades del registre de la Generalitat amb les de la plataforma Inside Airbnb, assegura que hi ha 29 pisos que no tenen llicència, n'han introduïda una de falsa o en tenen d'un municipi diferent. Els altres 49 casos són pisos que ofereixen habitacions sense llicència de llar compartida. La plataforma, que ha convocat una manifestació aquest dissabte contra "la massificació turística", exigeix a l'Ajuntament que actuï per sancionar-los. També qualifica de "maquillatge" els cartells per obligar els ciclistes a baixar de la bicicleta en determinats punts del Barri Vell.

  • 11:50

    Les ciutats compactes, les més sostenibles segons l'ISGlobal

     

    Encara que les ciutats amb més espais verds i menys població presenten millors condicions ambientals, així com una menor taxa de mortalitat, sí que reflecteixen una major petjada de carboni per habitant. És una de les principals conclusions del darrer estudi de l'ISGlobal.

    Les ciutats compactes, les més sostenibles | Míriam Andreu
    rtve Les ciutats compactes, les més sostenibles | Míriam Andreu
  • 11:39

    Gairebé la meitat dels catalans creu que hi ha massa immigrants i el 60%, que "aporten més del que reben", segons el CEO

     

    Gairebé la meitat dels catalans creu que hi ha massa immigrants a Catalunya i el 60% consideren que les persones nouvingudes "aporten més del que reben", segons la primera Enquesta Sociopolítica del CEO. L'estudi que es publica aquest dijous també recull l'opinió majoritària (51% dels enquestats) que les lleis que regulen l’entrada i la permanència dels estrangers a Espanya són "massa o més aviat tolerants". Això no obstant, hi ha una àmplia majoria de persones partidàries de garantir drets a la immigració instal·lada a Catalunya de manera estable i regular. El 87% defensa que han de poder cobrar el subsidi si es queden a l’atur, el 77% que han de poder votar a les eleccions municipals, i el 75% que han d’accedir a la nacionalitat.

  • 10:55

    Desmantellen dues plantacions de marihuana amb més de 5.200 plantes al Pont d'Armentera

     

    Els Mossos d'Esquadra han desmantellat dues plantacions de marihuana amb més de 5.200 plantes al Pont d'Armentera (Alt Camp). Els agents van localitzar en una zona desforestada d'uns 6.000 metres quadrats i de difícil accés més de 3.500 plantes d'entre 30 i 90 centímetres d'alçada. L'espai disposava dels sistemes de reg i de les canalitzacions habituals, així com d'una zona de campament pròxima a la plantació amb tres tendes de campanya, un espai de cuina i un altre de neteja i d'higiene personal. Els agents van resseguir els conductes de reg, que entraven bosc endins, i van descobrir una segona plantació de mil metres quadrats amb més de 1.600 plantes. El cos policial continua treballant per identificar i detenir els responsables.

  • 10:45

    El TJUE avala les demandes col·lectives contra la banca per les clàusules sòl

     

    El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) avala una acció col·lectiva contra la banca per les clàusules sòl. En una sentència publicada aquest dijous, l'alt tribunal sosté que els productes contractats tenen un aparent grau de similitud i que, para avaluar-los, es pot tenir en compte "la percepció del consumidor mitjà".

     

    El posicionament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea prové d'un recurs impulsat per l'associació de consumidors de bancs i caixes ADICAE, en nom de 820 clients, que va elevar a Luxemburg una qüestió que el Tribunal Suprem inicialment va desestimar. En aquest cas, l'alt tribunal espanyol va refusar les pretensions de l'associació d'impulsar una demanda col·lectiva contra la banca en dues ocasions.

  • 10:38

    Òmnium Cultural s'oposa a l'amnistia pel policia acusat d'agredir Enric Sirvent, que va patir un atac de cor l'1-O

     

    Òmnium Cultural, com a acusació popular, ha presentat davant l'Audiència de Lleida les al·legacions per oposar-se a l'aplicació de la Llei d'amnistia al policia espanyol acusat d'agredir Enric Sirvent l'1-O. L'advocat Carles López, a càrrec de l'acusació, ha recordat que Sirvent va patir un atac de cor durant les càrregues al col·legi electoral del Centre Cívic la Mariola de Lleida. "No estem parlant d'una actuació superficial de la policia, sinó que Sirvent va ser agredit i va patir una mort sobtada, tot i que se'l va poder reanimar", ha dit. Així, López ha defensat que el cas té un "element diferenciador" i "més greu" perquè no s'apliqui l'amnistia a l'agent, a diferència de la resolució que ha amnistiat 46 policies a Barcelona.

    Òmnium Cultural s'oposa a l'amnistia pel policia acusat d'agredir Enric Sirvent| Pepa Sangenís
    rtve Òmnium Cultural s'oposa a l'amnistia pel policia acusat d'agredir Enric Sirvent| Pepa Sangenís
  • 10:30

    Comencen les obres de rehabilitació de set habitatges a les Garrigues Altes per destinar-los al lloguer social

     

    El departament de Territori, a través de l'Institut Català del Sòl (INCASÒL), ha començat aquest dijous les obres de rehabilitació i adequació de set edificis municipals de Bovera, la Granadella, Juncosa i el Soleràs (Garrigues) per transformar-los en 10 allotjaments i destinar-los al lloguer social. Amb una inversió de prop de 625.700 euros, es preveu que les obres quedin enllestides a finals d'any. Es tracta d'una prova pilot emmarcada en el programa 'Arrelament' que persegueix la fixació de la població, l'equitat territorial i la igualtat d'oportunitats en zones que pateixen despoblació.

  • 10:15

    L'Ajuntament de Barcelona comprarà un edifici d'habitatges al Raval per destinar-ne 8 al lloguer social públic

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat exercir el dret de tanteig i retracte en la compravenda d'un edifici d'habitatges al Raval. La finca està ubicada al carrer de Santcliment i té nou habitatges i dos locals. Dels habitatges, un està en situació de lloguer i els vuit restants es podran destinar a famílies a l'espera d'un lloguer social públic. En total, la finca té una superfície construïda de 832 metres quadrats, dels quals 624 estan destinats a habitatge i espais comuns i 196 a locals.

    L'operació s'emmarca en l'estratègia d'ampliar el parc públic d'habitatge i fer ús del tanteig i retracte en operacions que permetin guanyar habitatges en zones on és difícil construir-ne de nous. L'Ajuntament invertirà 2.460.600 euros en l'operació.

  • 10:06

    Marlaska considera que el Suprem ha fet una "interpretació extensiva" de la malversació, sense tenir en compte el fets provats

     

    El ministeri de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha afirmat aquest dijous que "respecta" la resolució del Tribunal Suprem sobre l'amnistia, però no la "comparteix" ni "entén". Segons diu, els magistrats han fet una "interpretació extensiva" del delicte de malversació, que deixa sense sentit la diferència legal entre la malversació on no hi ha un lucre particular de l'autor, que es pot acollir a l'amnistia, i la que es fa per incrementar el patrimoni personal, que està exclosa.

  • 9:54

    La Sindicatura de Greuges de Barcelona reclama una moratòria en l'aplicació dels nous criteris de l'allotjament temporal

     

    La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha obert una actuació d'ofici per analitzar els criteris i el procés de gestió dels allotjaments temporals d'urgència. L'objectiu és aportar propostes de millora per abordar les queixes tant dels usuaris com dels treballadors dels serveis socials davant dels canvis impulsats des de l'Ajuntament de Barcelona. A més, ha impulsat un grup de treball per abordar aquest tipus d'allotjaments. Un dels primers acords del grup és demanar a la Comissionada d'Acció Social i al Comissionat d'Habitatge una moratòria en l'aplicació dels nous criteris, ja que ha considerat que "dificulta" l'accés al recurs d'allotjament temporal d'urgència. 

  • 9:45

    Oliu espera que el BBVA ofereixi informació "clara, transparent i completa" sobre l'opa aquest divendres

     

    El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, espera que el BBVA ofereixi informació "clara, transparent i completa" sobre l'opa en la junta general d'accionistes extraordinària d'aquest divendres per aprovar una ampliació de capital per afrontar l'operació. En una carta als accionistes de l'entitat catalana, Oliu els recorda que "en cap cas" demà es decidirà "res que pressuposi un possible èxit d'acceptació, ni pressuposa cap decisió per part dels accionistes que ho puguin ser d'ambdues entitats" i que no serà fins a finals del 2024 "o fins i tot el 2025" quan s'obri el termini per acceptar-la o rebutjar-la. Oliu explica que quan s'obri aquest termini emetrà un informe en què valorarà l'oferta i farà la seva recomanació als accionistes.

  • 9:41

    Inspeccionen 350 embarcacions recreatives el 2023, el 20% acaben sent infraccions administratives

     

    La Guàrdia Civil de Tarragona ha fet 350 inspeccions a embarcacions recreatives l'any 2023. El 20% d'aquestes es van convertir en infraccions administratives, tot i que no totes van acabar en sanció, ja que es van corregir a posteriori després d'entregar la documentació requerida durant la inspecció. De fet, des del cos policial destaquen que moltes de les infraccions es donen perquè no porten l'assegurança a bord, així com el permís de navegació o el títol per al govern de l'embarcació.

  • 9:30

    El nom Marc continuarà baixant, segons el cap de l'Oficina d'Onomàstica de l'IEC

     

    El cap de l'Oficina d'Onomàstica de l'IEC, Joan Anton Rabella, creu que el nom de nadó Marc està patint de la "saturació" haver estat el més posat ininterrompudament des del 1997 i fins al 2021. El 2022 va caure al tercer lloc i l'any passat, al setè, segons dades publicades per Idescat aquest dimecres. Segons ell, hi ha apel·latius que "és com si es gastessin", i que per això, Marc continuarà baixant fins a desaparèixer del rànquing dels més populars els pròxims anys.

  • 9:22

    Les ciutats compactes tindrien menys petjada de carboni, però pitjor aire i majors taxes de mortalitat

     

    Les ciutats compactes tenen menys petjada de carboni, però pitjor qualitat de l’aire, menys espais verds i majors taxes de mortalitat. Ho conclou un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) que ha analitzat 919 ciutats europees. La recerca, publicada a ‘The Lancet Planetary Health’, identifica quatre configuracions urbanes bàsiques: compactes d'alta densitat, per exemple Barcelona o París; obertes de baixa alçada i densitat mitjana, com Brussel·les; obertes de baixa alçada i baixa densitat, com Oviedo, i verdes de baixa densitat, com Estocolm.

  • 9:10

    Impulsen una prova innovadora per diagnosticar el Chagas en nadons

     

    Un estudi coordinat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha testat l'eficàcia d'una prova innovadora per diagnosticar la infecció per T.Cruzi, responsable de la malaltia de Chagas, en nadons. La prova combina un sistema d'extracció d'ADN inspirat en una impressora 3D modificada amb l'amplificació molecular isotèrmica mediada per anses (LAMP). Aquesta és una conclusió d'una prova de concepte realitzada al Chaco bolivià, una zona endèmica per la malaltia de Chagas. L'estudi, publicat a 'Lancet Microbe', ha estat coordinat per ISGlobal en col·laboració amb la Fundació CEADES (Bolívia), CONICET-INGEBI (Argentina), la companyia AI Biosciences (EUA), FIND (Suïssa) i la Fundació Mundo Sano (Argentina).

  • 9:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dijous 4 de juliol de 2024.

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.