Enlaces accesibilidad

Barcelona es mobilitza per posar límit al turisme descontrolat

  • Els veïns de la Rambla instal·len sensors que calculen el moviment de la gent per millorar la gestió del turisme
  • Les entitats organitzadores demanen un canvi del model econòmic i de decreixement turístic

Per
Barcelona rep al voltant de 30 milions de turistes a l'any, el que representen el 10% de la població.
Barcelona rep al voltant de 30 milions de turistes a l'any, el que representen el 10% de la població.

Unes 170 organitzacions socials i ecologistes organitzen una manifestació el pròxim dissabte 6 de juliol contra el turisme. Sota el lema 'PROU! – Posem límits al turisme', denuncien que el model turístic està expulsant classes treballadores de la ciutat, dels espais públics i contribueixen a l'encariment de l'habitatge, entre altres.

Algunes de les entitats que convoquen la manifestació són Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, l'Antiga Massana, No a la Copa Amèrica, Resistim al Gòtic i Zeroport.

Exigeixen la reducció de l'activitat turística

L'Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic ha publicat el manifest per a la reducció de l'activitat turística signat per més de 200 noms relacionats amb la cultura i la ciència, com per exemple la comunicadora Natza Farré, l'escriptora Blanca Llum Vidal i l’antropòloga Yayo Herrero.

Expressen la necessitat d'un canvi del model econòmic i de decreixement turístic. Ressalten que Barcelona rep al voltant de 30 milions de turistes a l'any, que considerant l'estada mitjana per persona, representen el 10% de la població cada dia. Aquesta massificació, sumada a la proliferació d'allotjaments turístics, a l'especialització de l'economia i del treball en el sector i en la seva petjada ecològica provoca dependència econòmica d'una indústria imprevisible, l'expulsió del veïnat, l'especialització laboral en un sector molt precaritzat, entre altres.

A més, exigeixen la suspensió de l’ampliació d’infraestructures portuàries i aeroportuàries, i la cancel·lació de macroesdeveniments com la Copa Amèrica. També reclamen la reducció de l’oferta d’allotjament turístic, la disminució progressiva del trànsit de creuers fins a la seva eliminació, i la millora de les condicions laborals del sector turístic.

Collboni en contra de la massificació

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, defensa que el seu govern no està en contra de l'activitat turística en general, sinó de la massificació i les conseqüències que té sobre la ciutat de Barcelona. Considera que cal limitar-lo amb mesures de suspensió de llicències de pisos turístics proposada pel seu executiu i l'establiment d'una taxa. Aquesta suspensió de llicències previstes a partir del novembre de 2028 suposarà posar a disposició de la ciutadania 10.000 immobles d’una atacada. “Aquesta xifra equival a deu anys de producció d’habitatge lliure”.

Girona llança la "Plataforma pel decreixement turístic" per combatre la massificació | Informa: JOAN SISQUELLA

Així mateix, ha recordat que Barcelona és l'única ciutat de l'Estat que disposa d'una taxa turística i ha recordat que una part d'aquest impost té un retorn social. Ha anunciat que enguany es climatitzaran 170 escoles de la ciutat amb l'import recaptat a través d'aquesta taxa.

Els veïns lluiten contra el turisme instal·lant sensors a la Rambla

La lluita contra la massificació turística també la lliuren els veïns de Barcelona. La Rambla és un dels 10 carrers més coneguts del món, però també dels més massificats de la ciutat. És per això que l'associació veïnal Els amics de la Rambla ha instal·lat 6 sensors que calculen a temps real el moviment de la gent i les seves dinàmiques a través dels dispositius mòbils. L'objectiu és elaborar un informe, que estarà llest a mitjans de juliol, amb mesures per a millorar la gestió.

Ciutat Vella lluita contra la massificació turística