Enlaces accesibilidad

L'auge del turisme condiciona el pla de seguretat d'estiu dels Mossos

  • L'increment de visitants i grans esdeveniments com la Copa de l'Amèrica obliguen a reformular els dispositius
  • El cos desplega 800 efectius més que l'any passat en el marc d'un lleu augment de la delinqüència i la presència d'armes al carrer

Per
El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra Eduard Sallent
El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra Eduard Sallent

Els el pla de seguretat integral d'estiu dels Mossos d'Esquadra incrementa la capacitat operativa de les comissaries d'arreu de Catalunya amb 882 efectius més respecte a l'any passat i augmenta fins als 1.500 els agents de les unitats d'ordre públic destinats a donar resposta a "situacions crítiques". A més a més, dels 800 agents que sortiran de la nova promoció que s'incorporarà durant la segona quinzena d'agost, 400 es destinaran a reforçar la seguretat durant la celebració de la Copa de l'Amèrica.

El dispositiu de seguretat del cos per aquest estiu s’ha dissenyat a partir de la unificació del pla Hèlios i el pla Ònix 2024, dos plans elaborats per “fer front als diferents reptes de seguretat d’aquest estiu” que, segons el comissari en cap Eduard Sallent, es preveu “d’alta complexitat”. Entre els principals reptes assenyalats pel cos hi ha l’arribada “massiva” de turistes i, per l’altra, els incidents que es registren en l’àmbit de la nit i el lleure en les zones amb més concentració de persones i major incidència delictiva.

La policia catalana no amaga que els reptes de seguretat amb l'arribada del període estival requereixen enguany un reforç especial. I més encara si es tenen en compte els darrers incidents violents, com el tiroteig mortal la nit de Sant Joan a Girona i els problemes que se n'han derivat. Sallent, admet que "tenim un context en el que el delicte creix, un marc criminal en el que les violències tenen un paper important, que actuen de manera transversal", però al mateix temps no creu que sigui una especificitat de Catalunya: "els delictes són una senya d'identitat del que succeeix al nostre entorn i aquesta no és una característica isolada de Catalunya", assegura Sallent.

Més agents a l'estiu per combatre la delinqüència a les zones amb més turisme | SERGI BASSOLAS

De cara a aquests mesos de calor, els Mossos desplegaran dispositius específics de seguretat, especialment a les zones costaneres, per evitar furts, robatoris i assalts als turistes. S'incrementaran els patrullatges amb agents uniformats i de paisà i posaran el focus també en els controls per localitzar armes blanques. I és que les xifres d'aquestes armes intervingudes en el que portem d'any parlen per si soles. Segons el comissari David Boneta, en 6 mesos se n'han intervingut 4.545.

Uns altres aspectes on la policia posarà més èmfasi aquest estiu és en la prevenció per evitar incidents en festes majors i aglomeracions, el manteniment de l'alerta i la vigilància en matèria antiterrorista als espais turístics i la lluita contra tot tipus de violències sexuals.

Nous dispositius de gravació

Una de les grans novetats del pla de seguretat d'aquest estiu és la implantació de nous Dispositius Personals de Gravació (DPG) que porten les patrulles de les Unitats de Seguretat Ciutadana i les Àrees Regionals de Recursos Operatius. Aquests dispositius, més moderns i amb una tecnologia més avançada, permeten gravar actuacions policials i alhora retransmetre les imatges directament a les Sales de Comandament i als Centres de Coordinació existents.

Els agents policials en poden fer ús davant actuacions relacionades amb agressions sexuals, atemptat als agents de l’autoritat, lesions, homicidis, persecucions, baralles, robatoris amb força, robatoris amb violència, danys i furts, entre d’altres fets delictius. Segons Sallent, aquests dispositius són una eina fonamental per "aportar elements d'objectivitat i de seguretat jurídica" en les actuacions policials perquè permeten disposar d'imatges de més qualitat, garantir la traçabilitat per geolocalització i l'allotjament de les dades al núvol.