Enlaces accesibilidad

Hisenda convoca les CCAA el 15 de juliol a parlar del finançament

  • El Consell de Política Fiscal i Financera haurà d'acordar l'objectiu de dèficit pels propers 3 anys
  • ERC es desmarca de la proposta de Consorci Tributari del PSC

Per
La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, en una fotografia d'arxiu, al Congrés
La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, en una fotografia d'arxiu, al Congrés

El Ministeri d'Hisenda convocarà el pròxim 15 de juliol a les comunitats autònomes al Consell de Política Fiscal i Financera. Una reunió que servirà per abordar l'objectiu de dèficit autonòmic i el deute per als següents tres anys. L'ordre del dia també preveu els repartiments de les entregues del finançament autonòmic per a 2025.

La reunió s'emmarca en un clima tens per la reclamació de Catalunya d'un finançament singular que les comunitats governades pel Partit Popular rebutgen. S'espera que el govern espanyol es posicioni al respecte.

Aposta de la Moncloa pel Consorci Tributari

El govern espanyol avala la proposta del primer secretari del PSC, Salvador Illa, de desplegar el consorci tributari paritari entre l'Estat i la Generalitat que consta a l'Estatut del 2006, i apunta per primera vegada que aquest organisme recaptaria el 100% dels impostos de Catalunya.

Un missatge que busca acompanyar les opcions de la investidura d'Illa en un moment en què, segons admeten fonts de la Moncloa, no consten "avenços ni retrocessos", però on les converses graviten sobre la "clau de la caixa" que els republicans reivindiquen per a Catalunya.

ERC veu marge per continuar negociant

La proposta intenta atreure els suports d'ERC a una eventual investidura d'Illa abans que acabi l'estiu. Ara bé, la negociació serà dura i els republicans ja adverteixen que la proposta els "grinyola".

ERC marca distàncies amb el Consorci Tributari d'Illa | Laura Herrero

El president del grup parlamentari dels republicans, Josep Maria Jové, ha recordat en un debat a la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya, que aquesta fórmula era similar a la que contemplava l'Estatut del 2005 abans de ser retallat pel govern de Zapatero. Recorda que ara ja existeix l'Agència Tributària de Catalunya, però falta que es doti de recursos i competències. "No volem tornar a l'Estatut de 2005, la nostra proposta no és estranya", ha afegit.

Per la seva banda, la diputada del PSC al Parlament, Esther Niubó, ha assegurat que volen reforçar el desenvolupament de l'Estatut i les eines d'autogovern a Catalunya, sense anar més enllà.