Enlaces accesibilidad

Detingut un home per enviar falsos paquets explosius a museus catalans

  • Construïa paquets postals simulant que eren artefactes explosius i com a remitent utilitzava el nom d'un assassí en sèrie nord-americà
  • S'han pogut acreditar almenys 6 enviaments a museus de Barcelona entre el 25 i el 30 de gener

Per
Material intervingut al domicili de l'home de 60 anys detingut per enviar falsos explosius a museus catalans
Material intervingut al domicili de l'home de 60 anys detingut per enviar falsos explosius a museus catalans Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra, amb la col·laboració de la Policia Nacional, han detingut a Madrid un home de 60 anys a qui s'acusa d'enviar almenys 6 paquets que simulaven ser artefactes explosius a 3 museus de Barcelona. La detenció es va fer el 18 de juny al seu domicili, en un dispositiu en què se li va intervenir diversa documentació i material similar al que contenien els paquets postals rebuts als museus barcelonins.

L'arrestat utilitzava com a remitent el nom de l'assassí en sèrie nord-americà Richard Trenton Chase, conegut com el 'Vampir de Sacramento'. Està acusat d'un delicte continuat de desordres públics per enviar aquests falsos paquets bomba entre el 25 i el 30 de gener any a càrrecs directius daquests museus. Als paquests postals hi introduïa peces metàl·liques compactades, dissolvents per simular olors, i pintava i encintava els embalatges per simular artefactes explosius.

Vincles amb l'extrema dreta

La col·laboració entre diferents cossos policials va permetre ubicar el sospitós i també interceptar un paquet de característiques similars dirigit a la seu d'una organització juvenil d'extrema dreta d'Alemanya. Als enviaments hi ficava reivindicacions de caràcter artístic basades en l'anomenat 'Outsider art' que, segons textos manuscrits del mateix detingut, es tracta d'una representació artística "que es produeix fora dels corrents dominants de l'art occidental contemporani".

Els seus autors són "autodidactes, visionaris sense formació acadèmica, solitaris i excèntrics, artistes populars, pacients psiquiàtrics, criminals i altres figures marginals que se situen més enllà dels encotillats límits de la societat i el mercat de l'art".

El nom que el detingut feia servir com a remitent dels falsos paquets bomba, Richard Trenton Chase, es correspon amb el d'un assassí en sèrie nord-americà condemnat a pena de mort el 1980 per l'assassinat de 6 persones entre el desembre del 1977 i el gener del 1978.