Enlaces accesibilidad

ERC nega haver pagat per tapar l'escàndol dels cartells contra els Maragall

  • El partit desmenteix pagaments per silenciar els autors de l'acció i també nega haver fet factures falses per justificar-los
  • Segons ha avançat La Vanguardia, 3 joves haurien cobrat 50.000 euros a través d'una empresa que habitualment treballa per ERC

Per
Un dels cartells despectius contra els germans Maragall que van aparèixer a diversos indrets de Barcelona
Un dels cartells despectius contra els germans Maragall que van aparèixer a diversos indrets de Barcelona

ERC nega rotundament haver efectuat cap tipus de pagament "per silenciar l'acció dels cartells" contra Ernest i Pasqual Maragall sobre l'Alzheimer. En un comunicat aquest dissabte, la formació republicana desmenteix també que elaborés "factures falses" per intentar justificar l'abonament d'aquestes quantitats. És la resposta del partit a les informacions publicades pel diari La Vanguardia segons les quals ERC hauria pagat 50.000 euros pel silenci dels joves que van enganxar aquests cartells a Barcelona, als quals es llegia el lema "Fora l'Alzheimer de Barcelona", juntament amb la imatge d'Ernest i Pasqual Maragall.

Esquerra desmenteix pagaments per silenciar els autors dels cartells contra els Maragall

La Vanguardia cita informació judicial sobre el cas, investigat pel jutjat d'instrucció número 27 de Barcelona, i sosté que ERC va abonar 50.000 euros, fraccionats en 10 factures, a 3 joves d'Igualada, uns diners que hauria cobrat un i que posteriorment va repartir amb la resta. Els pagaments s'haurien fet en metàl·lic, primer 4.000 euros per enganxar els cartells i després 50.000 euros més per estar callats.

El partit ho nega categòricament

"Tots els treballs que fa Esquerra Republicana els fa pagant a proveïdors de forma transparent, que són els que fan la feina que se'ls encarrega", diu el comunicat publicat aquest dissabte per ERC. "Les informacions apunten també a un intent de xantatge que esperem poder aclarir", afegeixen des del partit.

 La Vanguardia assegura que a la instrucció judicial no apareix el nom de cap dirigent d'ERC que o bé ordenés els pagaments o que estigués al corrent de l'encàrrec de distribuir els cartells, però subratlla que sí que s'ha vinculat la col·locació dels cartells amb tres persones que van cobrar a través d'una empresa que habitualment treballa per a la formació republicana.

ERC obre una investigació interna pels cartells contra Maragall | Laura Herrero

Sobre l'escàndol dels cartells en si, Esquerra reitera en el comunicat que continua "amb la investigació per conèixer tots els detalls sobre el cas", i que espera "poder tenir les conclusions com més aviat millor" per "la necessitat de resoldre aquest cas de manera exemplar". "Volem reiterar una vegada més la més absoluta condemna per l'acció dels cartells de l'Alzheimer i lamentem les repercussions que està tenint a l'organització i per a tothom", asseguren des de la formació.

Una polèmica que fa més profunda la crisi interna d'ERC

Els cartells contra els germans Maragall van aparèixer durant la campanya de les darreres eleccions municipals en un context de males perspectives electorals per a l'alcaldable republicà, Ernest Maragall. Però ha estat ara que el cas ha rebrotat en saber-se que els cartells denigratoris contra els Maragall van sortir des de dins del mateix partit. A més a més, coincideix amb el procés d'interinitat que es viu al partit després de la sortida d'Oriol Junqueras de la presidència i de la convocatòria d'un procés congressual per escollir una nova direcció que culminarà al novembre.

Dijous passat, el viceconseller d'Estratègia i Comunicació del Govern, Sergi Sabrià, va anunciar que abandonava la Generalitat arran de la crisi oberta al partit pel cas dels germans Maragall, malgrat assegurar, entre crítiques a Oriol Junqueras, que ell no va participar en aquesta acció.

Sabrià, mà dreta del president Pere Aragonès durant aquests gairebé 3 anys i mig de mandat, ha avançat la seva sortida del Govern tot i negar la seva implicació en l'escàndol dels cartells i que ja fa setmanes va anunciar que deixaria la primera línia política després de la davallada electoral patida per ERC als comicis del 12 de maig.