Enlaces accesibilidad

Milers de persones protesten contra el turisme massiu a les portes d'un estiu que es preveu de rècord

  • Més de 140 entitats es manifesten sota el lema 'Prou, posem límits al turisme'
  • Demanen mesures per disminuir l'activitat turística davant d'un estiu que es preveu rècord

Per
La manifestació ha sortit de les Dressanes i ha acabat a la plaça del Mar, a la Barceloneta.
La manifestació ha sortit de les Dressanes i ha acabat a la plaça del Mar, a la Barceloneta.

Milers de persones surten al carrer per protestar contra el turisme massiu a Barcelona. Sota el lema 'Prou, posem límits al turisme', més de 140 associacions veïnals, moviments socials, ecologistes i en defensa de l'habitatge han convocat una manifestació que ha aplegat 2.800 persones, segons la Guàrdia Urbana. Els organitzadors critiquen que l'afluència "massiva" de turistes "agreuja" les desigualtats socials, les dificultats d'accés a l'habitatge i la crisi mediambiental, i demanen mesures per disminuir l'activitat turística davant d'un estiu que es preveu rècord a Barcelona i a tot Catalunya.

140 entitats convoquen la protesta

Algunes de les entitats que convoquen la manifestació han estat Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, l'Antiga Massana, No a la Copa Amèrica, Resistim al Gòtic i Zeroport.

Els organitzadors expliquen que la protesta "dona resposta al malestar que hi ha a Barcelona" envers el turisme, un model propiciat per la indústria turística. "Una indústria que té enormes impactes negatius laboralment, socialment i ambientalment. Afecta la vida de les persones de Barcelona precaritzant-les i fent que no puguem viure a la nostra ciutat", ha denunciat Martí Cusó. Reclama posar límits al turisme i reduir el seu pes en l'economia barcelonina. 

Denuncien la massificació turística i reclamen un canvi de model econòmic

Entre càntics com 'Miris on miris només hi ha guiris', 'Collboni i capital, aliança criminal', 'Barris per viure, no per a turistes', o 'Els vostres velers ens apugen els lloguers', denuncien l'arribada massiva de turistes a la capital catalana, que en conseqüència, "agreuja situacions crítiques" com la crisi mediambiental, les desigualtats socials o l'accés a l'habitatge, motiu pel qual asseguren que és necessari un "canvi de model econòmic" que generi "decreixement turístic".

Ha arribat al límit el turisme a Catalunya? | CLARA ONTAÑÓN, JOAN SISQUELLA, JUDIT HUERTA, PEPA SANGENÍS

En un manifest publicat fa unes setmanes, les entitats convocants han instat els governs a "actuar i posar fi a la promoció turística amb diners públics". També reclamen aturar l'ampliació de les infraestructures, com el port i l'aeroport, i la realització de macroesdeveniments com la Copa Amèrica. Exigeixen reduir l'oferta d'allotjament turístic, disminuir progressivament els creuers fins a eliminar-los i millorar les condicions laborals del sector turístic. A més, demanen acabar amb les subvencions i "l'exempció fiscal" al sector.

Barcelona incrementarà a quatre euros la taxa turística | Maite Boada

El manifest fet públic a principis del passat mes de juny portava la firma de diverses personalitats, entre les quals l'antropòloga Yayo Herrero, la comunicadora Natza Farré, l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, l'activista Simona Levi, l'exfutbolista Oleguer Presas o l'empresari Sergi Ferrer-Salat. Del món cultural van signar el manifest Clara Peya, Maria Arnal, Anna Pacheco, Blanca Llum Vidal o Martí Sales. També ho van fer noms del món de la comunicació i el periodisme, entre ells Joel Díaz, Laura Grau, Laura Aznar, Natza Farré o Manel Vidal.