Enlaces accesibilidad

La iboga, una planta útil contra les addiccions

  • L'Hospital Universitari Sant Joan de Reus fa servir un derivat de la iboga, una planta psicoactiva, en tractaments de desentoxicació
  • La ibogaïna és útil per casos d'addiccions a drogues, tabac i alcohol

Per
Va de Verd - Iboga

A Gabon, Guinea Equatorial i al sud de Camerun fan servir una planta psicoactiva anomenada iboga per a cerimònies i rituals. Ve de tradicions espirituals ancestrals que asseguren que purifica l'ànima, però sobretot ajuda a la curació de diverses malalties i també serveix per pal·liar addiccions. Tot plegat ha cridat l'atenció dels països occidentals. El programa 'Va de Verd' descobreix com l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus aplica aquesta planta d'origen africà als tractaments de desintoxicació.

Una alternativa a la metadona

A l'Hospital de Reus fa dos anys que van començar un estudi amb ibogaïna, un derivat de la iboga. Als anys seixanta, un grup d'heroïnòmans van experimentar aquesta droga i van deixar-la de consumir sense patir síndrome d'abstinència. En l'actualitat, la directora del Servei de Salut Mental i Addiccions del centre hospitalari reusenc, Tre Borràs, afirma que la conclusió que han extret de la investigació és que aquest psicoactiu "pal·lia els efectes de la síndrome d'abstinència als derivats opiacis".

L'abstinència a la metadona és complicada i llarga

En aquest sentit, la planta ajuda a combatre addiccions com el tabac o l'alcohol, trastorns com l'estrès postreumàtic i lesions cerebrals. La doctora assegura que és un avenç important per a les persones que estan molts anys prenent metadona pel tractament de desentoxicació, perquè sovint se'ls fa difícil deixar-la de consumir: "L'abstinència a la metadona és complicada i llarga", afegeix.

Sensació de satisfacció

L'estudi de la iboga a Reus és el primer a Europa d'aquest tipus. L'hospital fa seguiment a les persones inscrites i, després de cada presa d'ibogaïna, passen un dia a la clínica controlats. En Carles, un pacient que just comença el seu tractament, explica a 'Va de Verd' com l'afronta: "tenia decidit tractar-me amb ibogaïna perquè és una planta natural i amb l'objectiu de trobar-me millor. La meva família és una motivació suficient per fer-ho". Fa més de 10 anys que sap de l'existència de la ibogaïna, però fins al moment no havia tingut l'accés per prendre-la de manera segura.

La ibogaïna ajuda a combatre addiccions a les drogues.

Pastilla d'ibogaïna per a un tractament de desintoxicació.

Els membres del Servei de Salut Mental i Addiccions asseguren que els resultats de l'estudi són molt positius. El seguiment que realitzen als pacients durant sis mesos els permet comprovar que mantenen l'abstinència i que queden molt satisfets amb el tractament.

Efectivitat vs. risc

El camp de la ciència encara no ha pogut esbrinar per què la ibogaïna és tan efectiva contra els símptomes d'abstinència dels opiacis i com minimitza el desig de consumir drogues. Alguns científics consideren que es pot deure al fet que aquesta substància potencia la creació de noves neurones i fomenta la neuroplasticitat, és a dir, aporta als pacients noves formes de veure el seu comportament autodestructiu i el trauma no resolt que els va portar a l'addicció.

Tot i que el tractament és eficient, també té riscos: la ibogaïna pot provocar la mort per arrítmia cardíaca. Tanmateix, els especialistes asseguren que els perills es poden controlar de manera eficaç proporcionant magnesi abans i durant els tractaments. Igualment, els pacients han d'estar supervisats constantment amb electrocardiogrames.