Enlaces accesibilidad

5 plantes psicoactives que potser no coneixes

  • Les espècies psicoactives poden tenir beneficis espirituals o guaridors depenent del tipus d’ús que en fem  
  • Moltes plantes tenen components medicinals que poden ajudar a curar malalties 

Per
Va de Verd - Psicoactives

Heu sentit mai parlar de les plantes psicoactives? Algunes són força conegudes, com el peiot o l’ayahuasca. Si es consumeixen afecten el sistema nerviós central i alteren la nostra consciència. A ‘Va de Verd’ descobriràs la seva història i perquè, a moltes, les anomenem plantes prohibides.  

Segons la regulació de cada país, una planta està prohibida o no. Segons Benjamin De Loenen, director executiu de l’International Center for Ethnobotanical Education, Research and Service (ICEERS), per a Nacions Unides només hi ha tres espècies prohibides: la coca, la rosella i el cànnabis. L’expert explica al programa que hi ha plantes que legalment estan permeses, però que els principis actius que s’obtenen d’elles no, com és el cas la mescalina, un potent al·lucinogen. Present al peiot o al cactus de Sant Pere. 

plantes psicoactives

Imatge de plantes psicoactives.

El peiot 

Conegut científicament com a Lophophora williamsii, el peiot és un petit cactus sense espines que neix als deserts de l’Amèrica Central i que conté mescalina. Els pobles indígenes de Mèxic l’utilitzen en cerimònies religioses per les seves propietats enteògenes, que desencadenen visions i experiències espirituals. Tanmateix, el seu consum està prohibit en molts països, però alguns grups indígenes tenen exempcions legals per al seu ús ritual. 

El cactus de Sant Pere 

Amb el nom científic de Echinopsis pachanoi, el cactus de Sant Pere és originari dels Andes, especialment del Perú i l'Equador. També conté mescalina i és emprat pels xamans andins en cerimònies de la mateixa índole. Aquest cactus columnar és conegut per induir estats alterats de la consciència. Està prohibit en molts països per les seves propietats al·lucinògenes, tot i que es conrea legalment en alguns llocs per a ús ornamental. 

L’ayahuasca 

L’ayahuasca és una beguda enteògena tradicional de les cultures amazòniques que es prepara a partir de la barreja de diverses plantes, generalment Banisteriopsis caapi i Psychotria viridis. Com a resultat d’aquesta mescla, s’obté dimetiltriptamina (DMT), un intens al·lucinogen. Els xamans de l'Amazones empren l’ayahuasca en rituals de sanació i introspecció. La seva legalitat varia segons el país; en alguns llocs està protegida per la llibertat religiosa, mentre que en d’altres està prohibida. 

ayahuasca

Imatge d'un ritual.

El cànnabis 

Sota els noms científics Cannabis sativa i Cannabis indica, aquesta planta herbàcia es cultiva àmpliament a tot el món. El seu component psicoactiu principal és el tetrahidrocannabinol (THC). Ha estat utilitzada en diverses cultures per a fins recreatius, medicinals i religiosos. Els seus efectes inclouen l'eufòria, la relaxació i, en dosis més altes, al·lucinacions. La legalitat del cànnabis varia a tot el món. Mentre que a alguns llocs on és completament legal, en d'altres només es permet l’ús medicinal o directament queda prohibit. 

L’iboga 

Amb el nom científic de Tabernanthe iboga, aquest arbust és originari de l'Àfrica central, especialment del Gabon i conté ibogaïna, una propietat al·lucinògena molt intensa. Els pobles Bwiti del Gabon l’utilitzen en ritus d’iniciació i sanació. És il·legal en molts països a causa dels seus efectes forts i prolongats, així com pel risc de toxicitat. Tot i això, s'està investigant el seu ús potencial per al tractament de l'addicció de drogues, alcohol i tabaquisme