Enlaces accesibilidad

Hospital Sant Pau, un dels edificis modernistes més bonics de Barcelona

  • L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, dissenyat per Lluís Domènech i Montaner, és una joia del modernisme català i Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des de 1997
  • L'altruista donació del magnat Pau Gil i Serra va ser clau per a la construcció d'aquest edifici a la seva ubicació actual

Per
Hospital Sant Pau, un dels edificis modernistes més bonics de Barcelona
Edifici de l'Hospital Sant Pau de Barcelona

L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, un dels edificis modernistes més emblemàtics de Barcelona, no només destaca per la seva bellesa arquitectònica sinó també per la seva rica història i el seu impacte en la salut pública de la ciutat.

Fundat al segle XV per iniciativa del rei Martí l'Humà, l'hospital original va ser establert al barri del Raval per proporcionar atenció als pobres de la ciutat. Amb el pas del temps i l'expansió de Barcelona, es va veure la necessitat de construir unes instal·lacions més àmplies i modernes. Nerea Sanfe, presentadora del programa 'De Carrer' no s'ha volgut perdre aquest espectacular edifici i descobrir com va ser la seva construcció.

El llegat del magnat financer Pau Gil

El trasllat a la seva ubicació actual va ser possible gràcies a la generosa donació de Pau Gil i Serra, un magnat financer que va deixar en el seu testament la voluntat de contribuir a la construcció del nou hospital. Aquesta acció altruista es commemora amb un bust situat a l'entrada del recinte, recordant als visitants i treballadors el llegat de Gil.

Bust de Pau Gil i Serra a l'entrada de l'Hospital de Sant Pau

Bust de Pau Gil i Serra a l'entrada de l'Hospital de Sant Pau

Hospital patrimoni de la humanitat

El complex hospitalari, dissenyat per l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, és un exemple destacat del modernisme català. Les seves formes ornamentades, els mosaics colorits i els vitralls artístics fan que cada racó de l'hospital sigui una obra d'art. Inaugurat el 1930, el conjunt arquitectònic va ser declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO l'any 1997, reconeixent així el seu valor cultural i històric.

Avui dia, l'Hospital Sant Pau continua sent un centre de referència en el camp de la medicina, combinant tecnologia avançada amb una herència arquitectònica única. La seva funció no és només sanitària, sinó també cultural, ja que ofereix visites guiades que permeten al públic descobrir la seva història i meravellar-se amb el seu disseny.

L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau és, sense dubte, un símbol de la fusió entre la història, l'art i la ciència a Barcelona, i un orgull per a tots els barcelonins.