Enlaces accesibilidad

Aprovades dues dessaladores clau per a futures sequeres: la del Foix i l'ampliació de la de Tordera

  • Es tracta de la gestió directa d'Aigües de les Conques Mediterrànies i suposen una inversió de 513 milions d'euros
  • La de la Tordera passarà a triplicar la seva capacitat amb una segona planta

Per
El Consell de Ministres aprova la modificació del conveni per crear la dessaladora de Foix i ampliar la de la Tordera.
El Consell de Ministres aprova la modificació del conveni per crear la dessaladora de Foix i ampliar la de la Tordera.

Amb l'objectiu de guanyar pes en episodis d’escassetat d'aigua, el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la creació de la dessalinitzadora de Foix, al Garraf, i l'ampliació de la de Tordera, a la Selva.

En total, s'inverteixen en les obres 513 milions d'euros, que seran finançades amb fons Next Generation, tal com van pactar el govern espanyol i la Generalitat el mes de febrer.

Tordera, la més avançada

L'extensió de la planta de Tordera preveu triplicar la seva capacitat. Actualment, pot produir fins a 20 hm³ l'any, però la nova infraestructura permetrà triplicar-lo, per tant, en total s'arribarà a produir fins a 80.

L'Estat aprova la dessaladora de Foix i l'ampliació de la de Tordera | Anna Pujol

La dessaladora reduir progressivament el transvasament del Ter a Barcelona, l'autosuficiència a la demarcació de Girona i reduir les extraccions dels aqüífers del Maresme i de la Tordera.

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, remarca que la de la Tordera és la que està més avançada: "serà de licitació immediata". Segons afirma, la previsió és que les obres acabin a finals de l'any 2028.

Tercera dessaladora a Catalunya 

La nova dessaladora del Foix tindrà una capacitat de producció de 20 hm³ i podrà aportar aigua tant al sistema Ter Llobregat com a les comarques de Tarragona.

Per tant, ara Catalunya passarà a tenir-ne tres instal·lacions de tractament d'aigua. La del Llobregat, amb capacitat per a produir 60 hm³/any, s'abasteix dels rius Ter, Llobregat i Cardener.

 La portaveu de la Generalitat, Patrícia Plaja, reitera que es tracta d'unes infraestructures clau per a fer front a una sequera, la qual, insisteix, encara dura.