Enlaces accesibilidad

Megamix: La revolució musical que va fusionar dècades d'èxits

  • El fenomen del megamix va sorgir com una innovadora tècnica musical en la dècada dels 80
  • Dos apassionats per la música decidits a triomfar a qualsevol preu en el documental 'Megamix Brutal', disponible a RTVE Play

Per

Megamix: La revolució musical que va fusionar dècades d'èxits
Megamix: La revolució musical

El fenomen del megamix va sorgir com una innovadora tècnica musical en la dècada de 1980, revolucionant la forma en què els discjòqueis presentaven la música en discoteques i en la ràdio. Les pistes de ball embogien al ritme de "Girls Just Wanna Have Fun" o "Let's dance" i la fusió entre els temes del moment feia que les pistes s'omplissin durant cada nit de dissabte als locals més mítics de la ciutat de Barcelona com 'Studio 54' o 'Luz de Gas'.

El productor i DJ català Mike Platinas va llençar, de la mà de la discogràfica 'Max Music', un dels primers megamixes comercialitzats a Espanya. Però, què és un megamix i per què va marcar un abans i un després?

La història del megamix

Un megamix és una compilació de diverses cançons populars barrejades de manera contínua, utilitzant tècniques d'edició i mescla que inclouen transicions suaus, efectes de so, i a vegades remescles de les pistes originals. Els megamixes acostumen a durar més que una cançó estàndard, permetent als DJ mantenir a l'audiència enganxada durant llargs períodes sense interrupcions. I així va ser durant dècades, ja que es van convertir en una part essencial de la cultura dance.

Els megamixes no sols van transformar les pistes de ball, sinó que també van influir en la indústria discogràfica. Molts segells discogràfics com 'Blanco y Negro' i 'Max Music' es van fer d'or venent copies i més copies cada mes.

Testimonis com Mike Platinas, Toni Peret o Josep Maria Castells a 'Megamix Brutal'

Testimonis com Mike Platinas, Toni Peret o Josep Maria Castells a 'Megamix Brutal'

El primer megamix recopilatori es va publicar en 1984, sota el segell 'Max Music' i amb la producció musical de Mike Platinas i Javier Ussía. Les vendes es van disparar i van començar a produir discos recopilatoris en massa. A mitjan 80, la creació de megamix s'havia convertit en un negoci imparable i salvatge.

Aquella música transgressora i moderna va aconseguir la fita de superar en vendes a Julio Iglesias, imbatible fins llavors i va aconseguir que les creacions espanyoles tinguessin edicions als Estats Units i Europa. Fins i tot Madonna va ser desbancada del número u en vendes, raó per la qual es va acabar creant dues llistes d'èxits separades a Espanya, una per als àlbums i una altra per als recopilatoris.

Disc de 'Max Music'

Disc de 'Max Music'

'Megamix Brutal' a RTVE Play

El documental 'Megamix Brutal' narra la història de la discogràfica 'Max Music'. El relat se centra en la relació d'amistat dels seus fundadors, dos joves de només 20 anys apassionats per la música de ball i decidits a triomfar a qualsevol preu. Segrestos, intents d'assassinats i una fortuna milionària en aquest inesperat true crime disponible en versió original a RTVE Play Catalunya.