Enlaces accesibilidad

Arriba la calor sufocant de l'estiu amb avisos per altes temperatures a Lleida

  • A Ponent, Vall de l’Ebre i l'Empordà els termòmetres oscil·len entre els 37 i 38 °C i en alguns punts poden arribar a 40
  • La Paeria posa en marxa 44 refugis climàtics, que incrementaria en funció de l'evolució del pic

Per
Els termòmetres podrien arribar als 40 °C en alguns punts de Lleida.
Els termòmetres podrien arribar als 40 °C en alguns punts de Lleida.

Cada cop els estius són més calorosos i Catalunya va de rècord en rècord: fins a 6 graus per sobre del que tocaria. Amb una mica de retard, però, ja ha arribat la calor intensa i sufocant pròpia de l'època estival.

En algunes comarques, sobretot a Lleida, els termòmetres freguen els 40 °C durant el dia, però les nits també estan sent caloroses. De fet, aquest dimecres, dormir ha estat missió impossible: no s'ha baixat dels 22 graus.

A Ponent, Vall de l’Ebre i l'Empordà hi ha avisos activats perquè les temperatures poden oscil·lar entre els 37 i 38 °C i no es descarta que en alguns punts s'arribi a la quarantena. Molta calor també al Pirineu i al Prepirineu, com ara la conca de Tremp.

Es disparen les temperatures a Lleida | Joana Sendra

Mentre que a la costa, ronden els 30, amb molta xafogor i a la resta de Catalunya se'n van als 35.

Actius una quarantena de refugis

La Paeria de Lleida ha posat en marxa fins a 44 refugis climàtics. L'alcalde, Fèlix Larrosa no descarta activar altres serveis, en funció de l'evolució d'aquest pic. "Una onada de calor no són dos dies, és a partir del tercer quan es prenen les decisions", assegura.

També diversos comerços s'han adherit a la campanya i ofereixen els seus establiments pels ciutadans que busquin refrescar-se una mica

Tendència en alça

En concret a la demarcació lleidatana, l'any passat es va fer rècord històric. A Figueres, a l'Alt Empordà, es van registrar 45,3 °C. Un dia, que des d'aleshores, és el més calorós de tots.

També en el conjunt de l'Estat, aquest 2024 s'estan vivint unes temperatures més altes del que és habitual. Enguany ha estat l'hivern més càlid, al costat del de 2020, i la dècima primavera amb més calor. Una tendència que es manté els últims anys.