Enlaces accesibilidad
Política

Crisi interna a ERC: les diferències entre Junqueras i Rovira al llarg dels últims anys

  • Rovira ha estat al capdavant de les trobades estratègiques de partit; Junqueras n'ha quedat al marge
  • La distància entre els dos líders s'ha agreujat des de la tardor del 2023

Per
Analitzem les diferències entre Junqueras i Rovira al llarg dels últims anys

Enmig de la crisi interna d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), l'estratègia del partit des del 2018 es decideix en els òrgans paral·lels als habituals de la direcció, segons ha pogut saber Ràdio 4, RAC 1 i l'Agència Catalana de Notícies. La secretaria general Marta Rovira ha estat al capdavant d'aquestes trobades i Oriol Junqueras n'ha quedat al marge. La distància entre els dos líders s'ha agreujat des de la tardor del 2023.

L'executiva i la permanent són els òrgans habituals de decisió de la direcció d'Esquerra, i per tant hi eren sempre Oriol Junqueras com a president (excepte els anys de presó) i Marta Rovira, com a secretaria General.  Des del 2018, amb Junqueras a la presó i Rovira des de Suïssa, un grup reduït es reuneix els divendres per definir l'estratègia del partit, un d'ells Sergi Sabrià.

Amb el pas del temps, segons fonts consultades, també s'hi uneix Marta Rovira, dirigents del partit habituals com Jové i membres de l'equip de comunicació. L'absència més rellevant, la d'Oriol Junqueras o el secretari d'organització, Pau Morales. El sector més proper a Rovira assegura que Junqueras era coneixedor de les trobades i hi havia gent de la seva confiança, mentre que des de l'entorn de l'expresident dels republicans, assenyalen que no era convidat i per ells és una mostra més de la intenció dels roviristes d'apartar-los de les grans decisions.

Sigui com sigui, la distància entre Junqueras i Palau, i Junqueras i Rovira va in crescendo fins al dia d'avui, que el primer pretén presentar-se al Congrés del partit del pròxim 30 de novembre i la secretaria general, pendent del seu retorn, optar per canviar els lideratges.

L'estratègia d'ERC es decideix en els òrgans paral·lels als habituals de la direcció

Les derrotes electorals de les municipals i espanyoles provoquen canvis en la comunicació del partit, començant per la seva portaveu, Marta Vilalta. El xoc entre Junqueras i Rovira es consuma quan a la tardor s'obre el debat de qui serà el candidat en unes eventuals eleccions catalanes del febrer 2025, que finalment s'avancen al maig d'enguany.

Junqueras volia ser el candidat, mentre una part del partit amb Rovira el capdavant creia que ho havia de ser Pere Aragonès i es va arribar a contemplar l'opció de preguntar a la militància a qui preferien, finalment es descarta i Junqueras acaba beneint a Aragonès com a candidat, si bé les llistes, segons les fonts consultades, les elabora l'expresident del partit. Les distàncies, però són insalvables i els bàndols evidents.

Junqueras disposa d'un equip propi d'assessorament i comunicació, al marge de l'oficial del partit, situats la majoria com assessors a la Diputació de Barcelona, com Pau Morales, secretari d'organització o Oriol López, secretari de política municipal. Ells són els que ajuden en aquests a l'expresident del partit a fer campanya per presentar-se al Congrés extraordinari que els republicans celebren el 30 de novembre.