Enlaces accesibilidad

Protegeix-te del 'bluesnarfing' amb aquestes 7 mesures

  • El 'bluesnarfing' és una pràctica il·lícita que aprofita les vulnerabilitats del Bluetooth per accedir a informació personal i sensible dels usuaris
  • L'especialista en Dret de Consum, Ester Lorente, explica a 'Xavifòrnia' 7 consells per lluitar contra aquests ciberatacs

Per
Xavifòrnia - "Bluesnarfing": per què la Policia recomana apagar el Bluetooth del telèfon mòbil.

El 'bluesnarfing' és una terminologia anglesa que fa referència a l'atac de hackers via Bluetooth. Quan l'actives per escoltar música als auriculars, per exemple, els delinqüents aprofiten aquest port obert per accedir al teu terminal i agafar informació, des de dades personals i contactes fins a comptes bancaris. Perquè aquest atac sigui efectiu, l'infractor ha d'estar en un radi de 10 metres, que és el camp d'acció del Bluetooth. Cal anar amb compte en situacions en què estem envoltats de molta gent com el transport públic o esdeveniments multitudinaris, perquè hi ha gent que es dedica a fer aquest tipus de ciberatac. Ester Lorente, experta en Dret de Consum, ofereix a 'Xavifòrnia' unes mesures per protegir-nos.

1. Si no fas servir el Bluetooth, desactiva'l

Assegura't que quan no fas servir el Bluetooth està desconnectat. Alguns mòbils ofereixen l'opció de configurar-lo perquè quan no s'utilitzi es desactivi automàticament. Fins i tot, hi ha dispositius que permeten la possibilitat de fer-lo servir sense que sigui visible per altres usuaris.

2. No acceptar mai les sol·licituds d'un dispositiu desconegut

Estigues alerta amb el Bluetooth del teu dispositiu i no acceptis cap sol·licitud de mòbils dels quals no reconeixes el propietari. Si veus que un altre dispositiu desconegut s'hi ha connectat, podries ser víctima de 'bluesnarfing'. Evidentment, tampoc has de fer cas a missatges estranys que es puguin rebre.

El bluetooth pot ser una via d'accés per als ciberdelinqüents.

Telèfon mòbil que mostra l'apartat de configuració del bluetooth.

3. Canviar les contrasenyes des d'un ordinador

Si has de canviar les contrasenyes d'aplicacions on es reculli informació teva important com poden ser els comptes corrents, millor fes-ho des de l'ordinador i de manera immediata. D'aquesta manera, si t'han robat les dades evites que hi tornin a accedir. En cas que no ho facis et poden hackejar el compte bancari o fer-te un duplicat de la teva targeta de crèdit per després utilitzar-la en compres o altres operacions.

4. Tenir el programari actualitzat

En situacions de hackeig, el que normalment fan les empreses és instal·lar softwares de seguretat. És important que siguin d'alta tecnologia perquè puguin corregir les debilitats que pugui tenir el nostre dispositiu i d'aquesta manera evitar possibilitats de 'bluesnarfing' o altres ciberatacs. Tingues un bon programari d'última generació.

5. Evitar pagar amb el mòbil

Si no és imprescindible, intenta no pagar amb el mòbil. Si ho fas, és possible que obris una porta on pots donar accés a qualsevol ciberdelinqüent. Cal minimitzar riscos així que si pots pagar amb la targeta de crèdit o en efectiu, millor que no pas amb el teu telèfon.

És important canviar les contrassenyes des d'un ordinador.

Dona canvia la seva contrassenya des de l'ordinador.

6. No clicar enllaços estranys

No caiguis en el parany que inclouen alguns enllaços. Per exemple, has fet una comanda i estàs impacient perquè t'arribi a casa. Moltes empreses envien un 'link' des del qual pots veure la ubicació en directe del paquet que has encarregat. En aquests casos, no hi cliquis des del mòbil, i si has de fer-ho millor des de l'ordinador. Aquests enllaços poden ser una via d'accés per als hackers.

7. Reaccionar ràpidament en cas de ser víctima

Si has estat víctima de 'bluesnarfing', el primer que has de fer és canviar les contrasenyes de tot, i recorda sempre fer-ho des d'un ordinador. Si t'han entrat al compte corrent i han fet algun càrrec o pagament, cal comunicar-ho immediatament a l'entitat bancària i afirmar que l'operació no està autoritzada perquè el banc la denegui. De fet, segons el tipus d'estafa, la sucursal es fa càrrec de la custòdia dels teus diners, i per tant podries reclamar-los per tal de recuperar-los.