Enlaces accesibilidad

Detingut un hacker per vendre dades de clients d'una companyia elèctrica

  • A través d'un ciberatac l'arrestat va tenir accés a dades com la identitat, detalls de la facturació i sobre comptes bancaris
  • Venia la informació a tercers a canvi de criptomonedes

Per
L'escorcoll al domicili de l'arrestat va permetre recuperar abundant material i informació per incriminar-lo
L'escorcoll al domicili de l'arrestat va permetre recuperar abundant material i informació per incriminar-lo

Els Mossos i la Guàrdia Civil van detenir el passat 18 de juny a Madrid un 'hacker' per robar les dades de 37.000 clients d'una companyia de distribució elèctrica. El detingut estava especialitzat en ciberatacs a empreses i altres institucions públiques. Els fets es van produir els dies 26 i 27 d'octubre del 2022 a través de la usurpació de credencials autoritzades i de l'escalament de privilegis.

El detingut va poder obtenir informació sensible de clients i usuaris com la seva identitat, facturació, contractació i comptes bancaris, i la va enviar a diversos servidors d'una empresa lituana. A partir d'aquí, transferia la informació a canvi de criptomonedes.

Els tècnics informàtics de la companyia van identificar les adreces IP d'on provenia l'atac i van detectar la xifra de persones afectades, les dades exfiltrades i l'afectació als eu servei. L'empresa va denunciar els fets i es va posar en contacte amb els usuaris afectats i va denunciar l'atac a l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades.

Mentrestant, els investigadors van poder identificar el 'hacker' gràcies a la col·laboració internacional i a través de la traçabilitat de les criptomonedes. Finalment, un operatiu conjunt dels Mossos i la Guàrdia Civil va finalitzar amb dues entrades i perquisicions i la detenció del 'hacker', que ja ha passat a disposició judicial.