Enlaces accesibilidad

L'ANC reuneix a milers de persones contra l'aplicació judicial de l'amnistia

  • Segons la Guàrdia Urbana, unes 1.500 persones s'han sumat a la marxa que ha anat d'Urquinaona a plaça Sant Jaume
  • Els participants han llençat molles de pa a terra per dir que "no es conformen amb res que no sigui la independència"

Per
L'entitat assegura que hi havia més gent que el que ha calculat la policia local de Barcelona
L'entitat assegura que hi havia més gent que el que ha calculat la policia local de Barcelona ACN

L'Assemblea Nacional Catalana ha sortit als carrers de Barcelona en la seva primera manifestació amb Lluís Llach com a president de l'organització independentista. La marxa ha travessat el centre de la ciutat amb crits a favor de la independència i en contra d'un possible Govern del PSC. "Un personatge com Salvador Illa no pot ser investit president de la Generalitat", ha dit Llach a l'arribada a plaça Sant Jaume. Segons la Guàrdia Urbana, la protesta ha comptat amb 1.500 participants, que reclamen la correcta aplicació de la llei d'amnistia.

La protesta ha començat a la plaça Urquinaona i ha baixat per Via Laietana fins a Plaça Sant Jaume, on s'ha celebrat l'acte de cloenda. En aquest punt, alguns manifestants han llançat crostons de pa sec a les portes del Palau de la Generalitat per denunciar l'actitud de l'Executiu respecte al perdó judicial als policies. L'acció buscava simbolitzar la frase 'Ja no ens alimenten molles, ja volem el pa sencer'. L'entitat ha aclarit que es tractava de pa sec "inservible" per al consum.

L'ANC acusa els jutges de "prevaricar" en no aplicar l'amnistia

La vicepresidenta de l'ANC, Nohemí Zafra, acusa els jutges de "prevaricar" i distorsionar el sistema per evitar l'aplicació de l'amnistia als líders independentistes. Ha denunciat que la magistratura comet una il·legalitat constant al no amnistiar els independentistes investigats mentre sí que ho fa amb policies que van actuar de manera desproporcionada l'1 d'octubre de 2017. "Som aquí perquè persistim i desobeirem i lluitarem tant com faci falta per arribar a la independència", ha afegit.

L'organització ha denunciat abans de començar la marxa que els policies s'estan beneficiant més ràpidament de l'amnistia que als polítics i activistes. A més, al seu pas per la Prefectura de la policia espanyola de Via Laietana els concentrats han fet crits de 'torturadors'.

L'ANC en contra del PSC

Durant la marca, s'han sentit crits crítics amb la justícia espanyola, a favor de la unitat independentista i en contra de la investidura de Salvador Illa, primer secretari del PSC, com a president de la Generalitat. El líder de l'ANC ha instat a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, recentment arribada de Suïssa, a rebutjar qualsevol col·laboració amb els socialistes per evitar que "les tenebres del 155 no ocupin el seient de la dignitat nacional". Llach ha exigit a Rovira: "Marta Rovira, no facis president Illa mai".

Junts per Catalunya i la CUP donen suport a la manifestació

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha afirmat que "la justícia espanyola fa que la democràcia espanyola sigui defectuosa". Borràs ha criticat la magistratura per actuar amb "arbitrarietat" i "ad hoc", no aplicant la llei d'amnistia en els termes aprovats pel poder legislatiu. Segons ella, s'ha optat per una via ràpida per a alguns casos, mentre que per a altres es nega a aplicar la llei.

La diputada de la CUP, Laia Estrada, ha criticat el Govern per donar suport a l'amnistia de policies i li ha exigit que comenci a retornar les sancions econòmiques interposades contra independentistes, considerant-ho un deure. "És un deure", i no fer-ho suposa estar "col·laborant amb la repressió".