100 anys de la mort d'Àngel Guimerà, dramaturg, polític i poeta
- Fa 100 anys de la mort d'un dels dramaturgs més populars de Catalunya, Àngel Guimerà: les seves obres es continuen representant
- Gràcies a RTVE Play pots entrar, des d'aquí, als reportatges que tracten de la seva vida i també veure el seu teatre, com ara Terra Baixa o Maria Rosa
Es compleixen 100 anys de la mort d'Àngel Guimerà, el 18 de juliol de 1924. Un clàssic de les lletres catalanes que reviu constantment amb nous actors i noves posades en escena. Primer va escriure poesia, però tot just estrenats els 30 anys ja era un dramaturg dels que fan estimar tant el teatre.
L'Arxiu de TVE Catalunya inclou algunes de les obres més destacades d'aquest autor de la Renaixença, que també va participar activament al món polític catalanista, com ara quan va ser ponent de les Bases de Manresa.
Guimerà, un dramaturg que fa estimar el teatre
L'obra Mar i Cel el va fer conegudíssim arreu del món: es va estrenar al Teatre Romea el 1888 i es va traduir a vuit idiomes. L'actriu María Guerrero la representava en castellà i per això a Espanya era també molt popular.
El 1894 es va escenificar per primer cop el drama titulat Maria Rosa. Va obtenir un gran èxit i per això forma part de les produccions del programa Lletres Catalanes de TVE Catalunya. Es va estrenar des dels estudis de Miramar el maig del 1978, dirigida per Roger Justafré i amb l'actriu Marta Angelat com a protagonista.
Guimerà retratava la realitat social de Catalunya en les seves obres, amb personatges que senten les passions, les alegries i els maldecaps de la vida de manera que l'espectador hi empatitzi. Fa dos anys vam recordar l'efemèride de la primera representació de Terra Baixa al Romea, i vam recordar que a l'Arxiu de TVE Catalunya en conservem dues versions completes.
La Filla del Mar s'estrenà el 1900 i el febrer del 2022 se'n presentava una nova versió com a teatre musical, dirigida per Marc Sambola: una mostra de la versatilitat dels textos d'Àngel Guimerà.
Per cert, l'assaig de La filla del mar va permetre a molts espectadors conèixer com és la producció d'una obra de teatre, al projecte 'Un dia al TNC', que vam veure a l'espai informatiu Catalunya Avui.
La revista Tot Art va emetre un reportatge valuosíssim: l'especialista en Guimerà Xavier Fàbregas, raonava si un clàssic es pot retocar i reelaborar. I el director Joan Lluís Bozzo explicava per què havia triat Mar i Cel per a treballar a l'escena amb els seus actors. N'avancem només una: jove com era, Bozzo maldava per fer vibrar l'espectador a l'Orfeó de Sants amb una tragèdia.
La Renaixença va ser possible gràcies a molts escriptors que van recuperar el català per a les lletres a finals segle XIX, dels quals en destaquen tres: Àngel Guimerà, Frederic Soler 'Pitarra' i Jacint Verdaguer. Per saber-ne més, a través de l'Arxiu de TVE en català, cliqueu els enllaços. També podeu accedir al nostre teatre aquí.
La plataforma RTVE Play Catalunya posa al vostre abast tota mena de continguts en català, de franc i sense cap interrupció.