Enlaces accesibilidad

Augmenten en un 28% els casos de LGTBI-fòbia a Catalunya

  • Els homes gais són el col·lectiu que denuncia més incidents, seguit de les dones trans
  • La via pública és l'espai que registra més discriminacions i el tipus més habitual és l'agressió verbal

Per
L'Observatori contra l'LGTBI-fòbia registra 303 incidències el 2023.
L'Observatori contra l'LGTBI-fòbia registra 303 incidències el 2023.

Augmenten els casos contra persones LGTBI a Catalunya. El 2023 s'han detectat 303 incidències, la qual cosa suposa un increment del 28% respecte a l'any anterior.

Augmenten un 28% els casos de LGTB-fòbia a Catalunya

Les dades han estat recollides per l'Observatori contra l'LGTBI-fòbia que, a més, destaca que les principals víctimes són els homes gais en més de la meitat dels casos (145 del total, un 63%).

Els segueixen les dones trans, amb 39 casos (17%), els homes trans, amb 11 casos (4,8%), les persones no binàries, amb 8 casos (3,5%) i les persones bisexuals (2,2%).

Gais i persones trans, els objectius

De les 303 incidències registrades, les que més preocupen són les homofòbiques i transfòbiques. Segons les dades, el col·lectiu gai és el que reporta més incidències, 6 de cada 10. També les persones trans, que engloben també les no binàries, representen més d'una quarta part dels casos registrats.

“Es van dir i es diuen barbaritats, insults, odi, sobretot contra les dones trans. Ha tingut un impacte fort en l’informe”, afirma el president de l'Observatori contra l'LGTBI-fòbia, Eugeni Rodríguez. Els responsables de l'estudi l'han atribuït a la polarització del debat arran de la llei trans, aprovada l’any passat.

Els casos LGTBI-fòbics a Catalunya en 2023, en màxims històrics | Àlex Cabrera

Tipus de discriminacions més vistes

  • Agressions verbals (77 casos): inclou insults, comentaris despectius i altres formes de violència verbal.
  • Odi i exaltació (75 casos): impliquen manifestacions públiques o privades de sentiment d'odi cap al col·lectiu, sovint amb la intenció de promoure la discriminació i l'hostilitat.
  • Agressions físiques (71 casos): violència física directa per motius d'orientació sexual, d'identitat o d'expressió de gènere.
  • Tracte inadequat (30 casos): tracte discriminatori en llocs com ara serveis públics, empreses o institucions.
  • Assetjament (22 casos): persecució persistent, que pot ser verbal, física o digital.
  • Amenaces a la integritat física i moral (15 casos).
  • Negar el dret d'admissió a un espai o servei (12 casos).

El carrer i l'oci nocturn, on més incidències es produeixen

La majoria d'incidències (24,7%) s'han produït a la via pública, seguit de l'espai d'oci nocturn (16,3%), el transport públic (7,7%), internet i xarxes socials (7,3%), l'àmbit laboral (6,3%) i educatiu (6,3%), i l'institucional (5%). També s'han registrat en altres àmbits com el de la salut, els mitjans de comunicació, l'àmbit cultural i esportiu o en establiments comercials.

El director tècnic de l'informe, Cristian Carrer, adverteix que l'LGTBI-fòbia troba “les escletxes per on pot fer mal” i afegeix que fer polítiques en els contexts en què es produeixen les discriminacions permet detectar-les.