Enlaces accesibilidad

El baròmetre del CEO pronostica uns resultats semblants al 12-M

  • El PSC s'imposaria a les eleccions catalanes amb 39-45 escons, per davant de Junts i ERC
  • La independència continua perdent suport

Per
Salvador Illa intervé al Consell Nacional del PSC
Salvador Illa intervé al Consell Nacional del PSC

El PSC s'imposaria a les eleccions al Parlament amb entre 39 i 45 escons, segons el segon baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió del 2024. Junts seria la segona força, amb entre 31 i 36, per davant d'ERC (19-24) i el PP (13-18).

Vox se situaria cinquena força, amb entre 7 i 11 escons, i en Comú Sumar serien sisens (5-8). La CUP (1-6) i Aliança Catalana (1-4) també aconseguirien representació. L'independentisme sense AC no hi arribaria (51-66). El baròmetre es va fer entre el 10 de juny i el 8 de juliol amb 2.000 enquestes.

El PSC tornaria a guanyar si es repetissin les eleccions.

Illa, el millor valorat per formar govern

D'aquesta manera, un possible tripartit encapçalat pels socialistes, i també amb ERC i els comuns, podria arribar a la majoria absoluta (63-77), tal com van aconseguir per la mínima el 12-M. Per contra, l'independentisme sense Aliança catalana no hi arribaria (51-66).

El baròmetre també pregunta sobre quin candidat té més possibilitats d'acabar sent president de la Generalitat, i és Salvador Illa qui s'imposa amb el 65 % dels enquestats, batent Carles Puigdemont, que compta amb el 14 %. Un 8 % dels participants creu que cap dels dos acabarà liderant l'executiu català abans que no s'esgoti el termini per a una investidura.

La independència perd suport

En una pregunta sobre la independència de Catalunya, els contraris representen el 53% de les persones enquestades, i els favorables suposen el 40%.

Respecte al Baròmetre anterior, hi ha un canvi de dos punts percentuals en el suport i en l’oposició a la independència. El 'no' a la independència ha arribat al 53% en el segon baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), presentat aquest dijous a Barcelona. Es tracta de la proporció més alta de partidaris de romandre a Espanya des que el CEO pregunta pel tema en aquest format, el 2015.