Enlaces accesibilidad

Per què sempre repeteixo el mateix tipus de parella?

Per

Per què sempre repeteixo el mateix tipus de parella?
Per què sempre repeteixo el mateix tipus de parella?

Et trobes sempre vivint la mateixa història d’amor? Penses que ‘tots són iguals’? Repetir en parella és una situació que moltes persones han experimentat al llarg de la seva vida. Però tot i que de vegades es desconeixen les raons d’aquest comportament, la tendència pot estar influenciada per diversos factors psicològics, emocionals i socials. Arantxa Coca, terapeuta de famílies i parelles, proposa tres casos en els quals es reitera el patró a ‘Xavifòrnia’ de Ràdio 4.

Xavifòrnia - Arantxa Coca: Per què sempre repeteixo en parella?

1. Influència dels progenitors

Una de les raons més comunes es troba arrelada en la infància de cada individu. Sovint, les persones tendeixen a buscar situacions que els resulten conegudes perquè això els fa sentir més segurs i còmodes. Aquestes sovint es basen en patrons de conducta que han après durant la infància i l’adolescència dels seus pares i mares. “Ara m’adono que ets com la meva mare” o “Ets tan diferent de la meva família” són frases que l’experta ha escoltat a la seva consulta.

Segons Coca, la parella et pot recordar característiques concretes dels teus progenitors, cosa que et manté atrapat en la història familiar de sempre. Això pot passar tant si busques repetir allò que coneixes com si tractes d’evitar-ho. “A la ment li agrada tant lo familiar que, encara que allò familiar li hagi amargat la vida i sigui dolent, el buscarà”, afirma l’experta. La clau està a meditar com has quedat condicionat com a fill, quines ferides emocionals han deixat els pares i com aquestes influeixen en les eleccions de parella.

2. La ‘maledicció’

Un altre patró comú, de qui es troba encallat en la mateixa història d'amor, és la sensació de la ‘maledicció’. Algunes persones senten que estan maleïdes, repetint constantment les mateixes desgràcies en les seves relacions. Potser els sembla que sempre els abusen, els roben o els deixen, tal com es veu en les pel·lícules. L’especialista en relacions amoroses assenyala que aquesta percepció de constants desgràcies sovint s’origina en els primers contactes amorosos. Una separació traumàtica dels pares o una primera relació amorosa desastrosa poden crear les anomenades ‘ferides d’abandonament’.

La terapeuta aconsella que en aquests casos cal fer una revisió d’aquestes experiències inicials i adonar-se que els abandonaments no defineixen el valor d’una persona.

3. El victimisme

entendre els patrons que es repeteixen en les relacions i les seves arrels profundes és essencial per trencar cicles

L’últim patró que destaca l'experta és l’atracció per persones desestructurades. Algunes persones se senten atretes pels “malots” o les “femme fatale”, buscant constantment rescatar a altres de situacions difícils. Inicialment, pot semblar que siguin atractius perquè ofereixen una sensació de protecció, però a la llarga, assegura que aquesta dinàmica es converteix en una obsessió, on la relació esdevé asfixiant. La terapeuta recomana deixar de buscar la protecció en la parella o abandonar la postura de l’heroi o heroïna.

Entendre els patrons que es repeteixen en les relacions i les seves arrels profundes és essencial per trencar cicles i construir relacions més saludables i satisfactòries. La reflexió i la introspecció són clau per recuperar la seguretat i la confiança en un mateix com a persona vàlida per ser estimada.