Enlaces accesibilidad

Mor el cuiner Fermí Puig als 65 anys

  • Era un dels referents i divulgadors de la cuina tradicional catalana, havia escrit diversos llibres i col·laborava als mitjans de comunicació
  • El mes de maig s'havia jubilat del seu darrer restaurant barceloní al carrer Balmes, que regentava des del 2013

Per
El cuiner Fermí Puig en una entrevista al Punts de Vista de TVE
El cuiner Fermí Puig en una entrevista al Punts de Vista de TVE

Personaliats del món polític i social han mostrat a través de les xarxes socials el condol per la mort als 65 anys del cuiner Fermí Puig. L'Acadèmia Catalana de la Gastronomia ha destacat que Puig va ser un "fidel sentinella" de la cuina catalana, que va defensar amb "un gran compromís personal", i que "va saber projectar els valors de tradició i cultura a través del temps". També a través de les xarxes, el cuiner Ferran Adrià ha assegurat que Puig va ser "una persona important" en la seva carrera, ja que conjuntament amb Juli Soler, "van imaginar" l'inici de la seva carrer a El Bulli.

Pel que fa a l'àmbit polític, el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha qualificat Puig de "referent" de la gastronomia catalana i "figura imprescindible per a la cultura culinària". I el president del Parlament, Josep Rull, creu que Catalunya "perd una figura magna" amb la mort de Puig, que ha qualificat "d'home compromès" amb Catalunya que, des de la gastronomia, va "reforçar" l'imaginari col·lectiu. També ha destacat el seu "talent inspirador i desbordant".

De la seva bana, el líder del PSC, Salvador Illa, ha descrit Puig com "un gran xef de la cuina catalana i una bona persona". "Sempre recordaré el seu tracte magnífic i les nostres converses cada vegada que visitava el seu restaurant", ha afegit.

L'expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, ha destacat el "compromís insubornable i incondicional" de Puig "a la causa de Catalunya", i li ha donat les gràcies "per tantes i tantes coses meravelloses".

Un apassionat divulgador de la cuina catalana

La família del cuiner ha emès un comunicat en què explica que Puig "ha marxat després d'haver plantat cara d'una forma admirable i amb molta valentia als diversos problemes de salut sorgits" des que li van diagnosticar una malaltia limfàtica. També han agraït "l'esforç i dedicació" de l'equip mèdic i del personal sanitari que l'ha atès, tant de l'Hospital Clínic de Barcelona com de la Clínica Sant Antoni.

Mor als 65 anys el cuiner català Fermí Puig

Fermí Puig regentava des del 2013 el restaurant del mateix nom al carrer Balmes de Barcelona i a banda de cuiner també havia estat divulgador gastronòmic. Era autor de diversos llibres de cuina i col·laborador habitual del programa matinal de Rac1 conduït per Jordi Basté. El maig passat va deixar el restaurant barceloní per jubilació.

Puig va començar a treballar a les cuines al restaurant de la cuinera Montse Guillén, al mateix barri on tenia l'últim establiment que va regentar, i s'havia format en restaurants de renom com El Bulli, on va recomanar el cuiner Ferran Adrià, que acabaria essent l'ànima d'un dels espais gastronòmics més reputats del món.

Va exercir l'ofici al restaurant Drolma, de l'Hotel Majestic, des del 1999 i fins al 2011, després al Petit Comitè, que més endavant regentarien Nandu Jubany o Carles Gaig, i ja des del 2013 al Fermí Puig, al 175 del carrer Balmes. De tarannà afable i modest, Fermí Puig Puig va decidir fer un pas enrere després de guanyar una estrella Michelin al Drolma, que el va fer saltar a la fama i passar a ser considerat com un dels principals referents de la cuina tradicional catalana. El seu soci, Alfred Romagosa, va explicar al maig en una entrevista a Rac1 que a Puig l'incomodava formar part d'aquest "món mediàtic" perquè "no volia ser a cap guia ni que ningú el jutgés".

A finals del mes de juny l'Ajuntament de Granollers, la seva vila natal, es va sumar a una petició signada per personalitats de la cultura i la política perquè la Generalitat concedís la creu de Sant Jordi al cuiner després d'una trajectòria de 45 anys.