Enlaces accesibilidad

Barcelona estrena el nou Port Olímpic

  • Una festa ciutadana dona la benvinguda a la primera fase de la remodelació, que fa l'espai més accessible i apte per al passeig
  • L'àrea de restauració s'inaugurarà d'aquí a unes setmanes, coincidint amb l'inici de la Copa de l'Amèrica

Per
Autoritats i veïns celebren la inauguració del nou Port Olímpic de Barcelona
Autoritats i veïns celebren la inauguració del nou Port Olímpic de Barcelona

El nou Port Olímpic ja és una realitat. Des d’aquest diumenge, els barcelonins i barcelonines poden gaudir de més de 20.000 m2 d’espai públic recuperats per als veïns i veïnes. Per celebrar aquesta nova etapa, el Port Olímpic ha acollit una festa ciutadana d’inauguració, una mica deslluïda per la pluja, que ha omplert el Moll de Mestral de música, espectacles, tallers i jocs infantils.

Barcelona estrena el nou Port Olímpic

Un dels pilars del projecte ha estat transformar el Port Olímpic en un espai pensat per al gaudi ciutadà, amb nous miradors i zones d’estada i verd que, units als tres nous accessos, redefineixen aquest nou Port Olímpic al bell mig del litoral de Barcelona com un port absolutament permeable i obert a la Vila Olímpica i a la platja. Quan estigui tot a punt, aquesta àrea de la ciutat acollirà més de 50 empreses de l'anomenada economia blava i especialment vinculades a la nàutica, la innovació i la sostenibilitat. L'Ajuntament calcula que es generaran més de 150 llocs de treball estables i de qualitat.

Un projecte de consens forjat amb molta paciència

L'alcalde Jaume Collboni ha subratllat la importància de “la reestrena d’un espai emblemàtic de la ciutat”, que va fer un primer salt històric amb els JJOO i que ara viu una nova etapa. “Barcelona vol reconnectar amb el mar rehabilitant i recuperant aquest espai públic pels veïns i veïnes de Barcelona i dels barris costaners com la Vila Olímpica”. Segons l'alcalde, aquest projecte sintetitza valors amb els quals Barcelona s'hi sent còmoda, com la recuperació de l'espai públic per al veïnat, la sostenibilitat, el canvi i la diversificació de l’economia de la ciutat amb l'aposta per l’economia blava, la gastronomia i l'esport.

El nou Port Olímpic ha estat un projecte de transformació urbana que no hauria estat possible sense amplis consensos entre administracions de diversos colors polítics (Estat, Generalitat i Ajuntament). És el que ha recordat el president de l'Associació de Veïns de la Vila Olímpica, Jordi Giró, que ha celebrat que, després de molts anys de lluita i incertesa, s'obri una nova etapa que permeti deixar enrere els conflictes generats pels locals d'oci nocturn.

L'execució de les obres va començar l'abril del 2020 i encara falta feina per fer, com ara el Balcó Gastronòmic, que configurarà un passeig amb vistes privilegiades al Mediterrani on gaudir d’una oferta variada, de qualitat i amb caràcter barceloní. Actualment, la majoria dels restauradors es troben en la fase final de l’adequació dels seus locals, que obriran progressivament, si es compleixen les previsions, entre finals del mes d’agost i setembre.