Enlaces accesibilidad

Avaluen l'impacte ambiental del riu Besòs

  • La contaminació és conseqüència del vessament de productes tòxics a causa d'un incendi a una fàbrica de Polinyà
  • La incidència ha causat la mort de més d’un miler de peixos, de les set espècies que hi ha a la zona

Per
El foc va provocar una fuita d'amoníac i es va propagar a cinc naus més amb productes tòxics.
El foc va provocar una fuita d'amoníac i es va propagar a cinc naus més amb productes tòxics.

Després de l'incendi en una indústria química a Polinyà, un vessament de productes tòxics ha causat greus danys al riu Besòs, provocant la mort de nombrosos peixos i afectant l'ecosistema fluvial. Les autoritats han posat en marxa un pla d'emergència per netejar i descontaminar el riu, treballant a contrarellotge per minimitzar l'impacte ambiental. Bombers i equips especialitzats mantindran la seva presència a la zona per evitar qualsevol revifalla i continuar amb les tasques de neteja i restauració dels més d'11 kilòmetres afectats.

L'incendi a Polinyà contamina 11 km del riu Besòs

Diferents administracions, autoritats locals i experts en medi ambient treballen per netejar i sanejar l'aigua contaminada arran de l'incendi. Calculen que encara trigarà dues setmanes a començar a tornar a la normalitat. Les feines ara se centren en tres àmbits: en la retirada dels peixos morts, en analitzar la composició exacta del vessament i en restablir el funcionament de la depuradora de la Llagosta. 

Conseqüències mediambientals

El vessament de substàncies químiques al riu Besòs ha tingut conseqüències devastadores. Afecten uns 11,5 quilòmetres del riu Besòs i ha causat la mort de més d’un miler de peixos, de les set espècies que hi ha a la zona, entre elles l’anguila, en perill d’extinció.

L’Ajuntament de Santa Coloma confirma que més d’un miler de peixos han mort. “No podem tancar encara el càlcul definitiu, però estaríem parlant d’unes dues tones de matèria biològica morta”, ha afirmat al responsable de Medi Ambient de Santa Coloma de Gramenet.  Fins i tot han recollit carpes mortes, una espècie de peix que, per la seva mida, és més resistent als contaminants, fet que indica, per a Carrión, la concentració de tòxics que han baixat pel riu en les últimes hores.

Ara com ara és difícil determinar l’abast de la contaminació en la cadena atròfica de l’ecosistema del Besòs, ja que, per exemple, les aus podrien veure’s afectades en els pròxims dies. Això sí, la pluja d’aquest diumenge haurà facilitat la dissolució dels contaminantsTomás Carrión, director de Serveis de Medi Ambient de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet qualifica l’afectació de “greu” i “comparable” amb accidents anteriors com el del 2019.

El Parc Fluvial del Besòs reobrirà aquest dilluns en el seu horari habitual de 8 a 21, després de tancar dissabte a la tarda per l'abocament tòxic.

L'impacte de l'incendi

L'incendi va començar en una nau industrial de Polinyà dedicada a la producció de productes químics. Va estar cremant durant 48 hores i va obligar a confinar els municipis de Polinyà i Santa Perpètua durant diverses hores.

Durant les tasques d'extinció de l'incendi, els Bombers van treballar per minimitzar la sortida d'aigua de l'empresa, però que no tenien suficient capacitat per retenir-la tota. Per la seva banda, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha recomanat la restricció del bany entre 100 i 500 metres a la desembocadura del riu durant les pròximes 48 o 72 hores. En paral·lel, hi ha bandera vermella per qualitat de l'aigua a la platja del Fòrum de Sant Adrià de Besòs, just a la desembocadura del riu.

Un vessament de productes tòxics al riu Besòs obliga a prohibir el bany a les platges properes | Informa: CLARA ONTAÑÓN

9.000 metres cúbics tòxics interceptats per l’EDAR La Llagosta

L’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) La Llagosta ha interceptat 9.000 m³ del vessament tòxic, segons indiquen en un comunicat el Consorci Besòs Tordera i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). De seguida que es va rebre l’avís de l’incident, operaris i responsables de la instal·lació van aconseguir derivar gran part d’aquest vessament que va arribar a l’EDAR fins a un tanc, on es troba retingut a l’espera de determinar la millor manera de tractar-lo un cop se’n conegui la composició exacta.