Enlaces accesibilidad
Sequera

El Port de Tarragona posa en funcionament la seva primera dessalinitzadora

  • Està situada al moll de Rioja.
  • El cost del projecte ha estat de 39.200 euros i s'ha executat en quatre mesos des de la seva contractació

Per
El Port de Tarragona posa en marxa la dessaladora per produir l'aigua de les tasques de manteniment
El Port de Tarragona posa en marxa la dessaladora per produir l'aigua de les tasques de manteniment | ACN

El Port de Tarragona ha posat en funcionament la seva primera dessalinitzadora al moll de Rioja. El projecte pilot s'ha construït en poc més de quatre mesos i ha costat 39.200 euros. La instal·lació està equipada amb tecnologia d'osmosi inversa de dues membranes i pot produir 8 metres cúbics d'aigua al dia, que es destinarà a tasques de manteniment dins de la infraestructura portuària, com la neteja de vials o de la xarxa de pluvials, col·lectors i embornals. D'aquesta manera, el port evitarà l'ús d'aigua potable de la xarxa pública per a aquestes activitats.

100% sostenible

La instal·lació serà 100% sostenible, ja que la potència per al seu funcionament procedirà de les plaques fotovoltaiques situades a la sala de bombes del sistema contraincendis ubicada al moll de Rioja.

La futura dessalinitzadora del Port de Barcelona podria no ser flotant

Amb la sortida de l'estat d'emergència per sequera, la construcció de la dessalinitzadora flotant del port no es va poder tramitar per urgència. Per evitar complicacions jurídiques, l'ens d'abastament Aigües Ter-Llobregat ha apostat per modificar els termes i apostar per contractar directament el servei de subministrament d'aigua en comptes de redactar un projecte.

La futura dessalinitzadora del port de Barcelona podria no ser flotant | Anna Pujol

D'aquesta manera serà l'empresa a qui s'adjudiqui el contracte qui decidirà el format de la nova infraestructura, que haurà de produir uns 40.000 metres cúbics al dia, i en total uns 14 hectòmetres cúbics l'any.

Segons Aigües Ter-Llobregat, la previsió és licitar la infraestructura el mes de gener de l'any vinent i que estigui enllestida en tres mesos, abans d'una possible entrada en la fase 2 de l'emergència per sequera.