Enlaces accesibilidad

Tokischa: "No només és important tenir llibertat per parlar sobre la meva sexualitat"

Por

Tokischa al programa especial 'Orgull! 2024'
Tokischa, artista de l'Orgull a Barcelona

La cantant dominicana Tokischa és una de les artistes internacionals que ha actuat al Pride Barcelona aquest any juntament amb Nemo Mettler, guanyador d’Eurovisió 2024, i la britànica Jessy J, entre d’altres.

És un regal de la vida tenir aquesta llibertat

Al programa especial ‘Orgull! 2024’ de RTVE Catalunya, que ha donat cobertura a l’esdeveniment, Tokischa ha confessat que està encantada de celebrar l’Orgull, la comunitat, la llibertat i l’amor: “Estic molt contenta. No només és important tenir llibertat per parlar sobre la meva sexualitat, sinó en la vida en general. Tenir llibertat per aconseguir allò que m’apassiona, tenir llibertat per crear l’art que m’agrada, tenir llibertat per connectar amb persones que m’inspiren... És un regal de la vida tenir aquesta llibertat.”

Pridevisión

Per primera vegada, i igual que va passar a l’Orgull de Madrid, Eurovisió i el Pride s’han unit a Barcelona per crear ‘Pridevisión’. Aquesta iniciativa porta a l’escenari cantants que han participat al Benidorm Fest, com Maria Peláe, Sofia Coll i Sofía Martín, i al festival música més important d'Europa com Soraya Arnelas, Ruth Lorenzo, Nebulossa o Nemo Mettler, el guanyador de la darrera edició.

No binarisme amb Nemo

El cantant suís Nemo ha comentat a l'especial ‘Orgull! 2024’, presentat per Tània Sarrias i Sharonne, que és un “gran honor” ser la primera persona no binària que ha guanyat Eurovisió i poder-se convertir en un referent per les persones que el veuen per la televisió. Confessa que tenia persones referents transsexuals, però no binàries: “Potser puc ser algú per alguna altra persona”. Per això és important que hi hagi visibilitat perquè, segons apunta, “no vols créixer sentint que estàs sol amb els teus pensaments, la manera en què sents, la forma amb què vols expressar-te...”. “Com més visibles siguem, menys malentesos hi haurà”, diu referint-se al fet que a vegades hi ha gent que no entén bé que és ser no binari.

Nemo Mettler, que ha explicat que no s’identifica ni com a dona ni com a home sinó entre un espectre que es mou entre aquests dos gèneres, ha avançat que està preparant alguna sorpresa per al Festival d'Eurovisió de 2025 i també una gira que el portarà per tota Europa. 

Nebulossa, aliats del col·lectiu LGTBIQ+

Segons comenta Nebulossa al programa especial, el tema ‘Zorra’, amb el qual van representar Espanya a Eurovisió, no només empodera les dones. “Entre la gent del col·lectiu també era una cançó que feia molta falta. Per a molta gent han sigut un raig de llum”, assegura la cantant Mery Bas. “Per a nosaltres és superimportant ser en aquest dia tan reivindicatiu perquè no ens hauríem d'avergonyir ja de res en aquesta vida”, afegeix. 

Mark Dasousa, teclista i productor del grup, ha anunciat que aviat publicaran un nou àlbum, un LP. Si vols veure l'entrevista a Nebulossa, no et perdis el programa 'Orgull! 2024' que està disponible a RTVE Play Catalunya.