Enlaces accesibilidad

El Govern espera assumir la gestió de l'Ingrés Mínim vital abans d'un any

  • Carles Campuzano i Elma Saiz signen el conveni de traspàs de la gestió de l'IMV
  • L'Ingrés Mínim Vital atén 61.000 llars i a prop de 200.000 beneficiaris a Catalunya

Por
La ministra d'Inclusió, Elma Saiz, amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, al Palau de la Generalitat
La ministra d'Inclusió, Elma Saiz, amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, al Palau de la Generalitat | ACN

El conveni signat pel Govern i la Generalitat estableix el traspàs de la gestió de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) en un termini de nou mesos. Segons ha explicat el conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, després de la signatura del conveni en el Palau de la Generalitat, l'acord permet a Catalunya "tenir més recursos contra la pobresa i simplificar tràmits".

La ministra d'Inclusió, Migracions i Seguretat Social, Elma Saiz, ha recordat que el IMV es va aprovar fa quatre anys i que en 2022 Euskadi i Navarra van assumir la seva gestió, malgrat els recursos de PP i Vox davant el Tribunal Constitucional, que finalment van ser desestimats.

Saiz ha recordat que altres comunitats autònomes com Galícia, Castella i Lleó i Comunitat Valenciana també ho han sol·licitat, però s'han de fer treballs previs. La ministra ha subratllat que la prestació atén 61.000 llars i gairebé 200.000 beneficiaris a Catalunya, un 45% d'ells menors, i ha remarcat que el traspàs de la gestió a Catalunya feia temps que es treballava.

Un dels propòsits més importants del traspàs és el de reduir la burocràcia en els tràmits i la possibilitat que hi hagi una gestió unitària i integrada conjuntament amb la Renda Garantida de Ciutadania.

Segona Prestació Assumida

Campuzano ha recordat que és la segona prestació que assumeix la Generalitat després de les no contributives, ha assegurat que el Govern aplicarà el mateix mecanisme de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) amb el IMV, i ha dit que els milers d'expedients que gestiona l'Institut Nacional de la Seguretat Social passaran a mans de la Generalitat.

Què és l'Ingrés Mínim Vital?

El conseller català ha remarcat que la IMV i la RGC continuaran sent dues prestacions diferents, però que amb l'assumpció de la gestió de la primera la porta d'entrada per a sol·licitar-la serà única: "Anem a la finestreta única", ha assenyalat.

Campuzano, que ha dit que actualment 12.500 persones compatibilitzen RGC i IMV, ha confiat que la gestió de totes dues prestacions millori l'"eficàcia" en la lluita contra la pobresa, singularment, la pobresa infantil.

Les claus de l'Ingrés Mínim Vital

Per llei, l'IMV és el dret a un ajut per reduir la pobresa de les llars que es troben en situació vulnerable. A Espanya es va posar en marxa fa 4 anys i, segons dades del Ministeri, se n'han beneficiat més de 2 milions de persones. L'edat mitjana és de 28 anys. 

La prestació es cobra mensualment i és compatible amb treballar. Per a una persona, és de 604,21 euros. Però també poden cobrar-la unitats familiars. En el cas de dos adults o d'un adult i un menor, suposa un ingrés de 785 euros, i protegeix especialment a les famílies monoparentals i als infants

Poden sol·licitar-lo les persones majors de 23 anys. Han d'acreditar la residència legal a Espanya durant almenys 1 any i una situació de vulnerabilitat econòmica. Això suposa tenir un patrimoni inferior a 20.353 euros. També hi poden accedir les persones majors d'edat sense llar, desnonades, víctimes d'explotació sexual o de violència de gènere.