Enlaces accesibilidad

Resum de les notícies a Catalunya del 24 de juliol de 2024 | Pere Aragonès es reuneix amb Pedro Sánchez a Palau enmig de les negociacions per la investidura

  • La Cambra de Comerç estima que l'economia catalana creixerà un 2,5% aquest any gràcies al turisme i les inversions
  • Detingut un bomber voluntari per haver provocat l'incendi de Portbou de l'estiu passat
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Pere Aragonès rep a Pedro Sánchez al Palau de la Generalitat
Pere Aragonès rep a Pedro Sánchez al Palau de la Generalitat

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la reunió, marcada per "la normalitat institucional i la cordialitat" que Pedro Sánchez i Pere Aragonès han mantingut a Barcelona coincidint amb la signatura del conveni del traspàs de la gestió de l'Ingrés Mínim Vital. Ha estat al Palau de la Generalitat, on també s'han trobat la vicepresidenta, Laura Vilagrà i el ministre de Presidència, Félix Bolaños, enmig de les negociacions per la investidura.

En clau econòmica, les pernoctacions hoteleres continuen la dinàmica positiva amb un increment del 8,5% al juny amb 2,3 milions de turistes allotjats, mentre la Cambra de Comerç de Barcelona ha millorat les previsions de creixement quatre dècimes fins el 2,5% del PIB per aquest any.

A Lleida, troben el cos sense via d'un jove de 14 anys desaparegut al pantà de Sant Antoni.

En clau cultural, Ludovico Einaudi serà l'encarregat del concert inaugural del Festival Jardins de Terramar a Sitges. La vetlla per la mort de la model i actriu catalana Teresa Gimpera s'obre a les quatre de la tarda al tanatori de Sant Gervasi de Barcelona.

Resum de les notícies a Catalunya del 24 de juliol de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:05

    Detinguda una conductora implicada en un accident amb tres morts a Castellfollit del Boix. 

     

     

    Els Mossos han detingut una conductora implicada en un accident amb tres morts a Castellfollit del Boix (Bages) el 30 de juny. La detenció es va produir ahir dimarts 23 de juliol quan li van donar l'alta hospitalària. Lla policia atribueix a la dona, de 38 anys, tres delictes d'homicidi per imprudència greu, cinc delictes de lesions per imprudència greu i dos delictes contra la seguretat viària.

    El dia de l'accident els Mossos van practicar la prova d'alcoholèmia a la conductora i va donar un resultat positiu d'1,55 grams d'alcohol per litre d'aire expirat. 

     
  • 19:00

    Detinguda una conductora implicada en un accident amb tres morts a Castellfollit del Boix. 

     

     

    Els Mossos han detingut aquest dimarts una conductora implicada en un accident amb tres morts a Castellfollit del Boix (Bages) el 30 de juny. La policia atribueix a la dona, de 38 anys, tres delictes d'homicidi per imprudència greu, cinc delictes de lesions per imprudència greu i dos delictes contra la seguretat viària. El dia de l'accident els Mossos van practicar la prova d'alcoholèmia a la conductora i va donar un resultat positiu d'1,55 grams d'alcohol per litre d'aire expirat.

    El succés va tenir lloc al quilòmetre a la carretera C-37 cap a la una del migdia. Una furgoneta que circulava en sentit Manresa va xocar de cara amb un turisme i un tercer vehicle també va resultar involucrat.

  • 18:03

    La CUP es queda amb la presidència i el portaveu del grup mixt del Parlament i AC amb el portaveu adjunt.

     

     

    Es tracta d'una mesura provisional, ja que demà es preveu que s'aprovi el reglament del Parlament i la CUP podrà tenir grup propi. Mentrestant, davant la manca d'acord entre les formacions que no arribaven a obtenir els diputats mínims per a un grup i la manca d'acord amb Aliança Catalana, la Mesa ha acordat que el portaveu adjunt sigui per Aliança Catalana (AC) i la presidència pels cupaires. 

     
  • 17:54

    L'Escènit de Girona tanca amb més de 3.000 persones en cinc setmanes

     

    El cicle Escènit de Girona s'ha tancat amb més de 3.000 assistents en les cinc setmanes de programació. Es tracta d'una proposta cultural que acosta les arts escèniques fora dels recintes culturals habituals. En aquesta ocasió, un dels espectacles que més públic ha tingut ha estat la funambulista Mariona Moya que va congregar mig miler de persones a la plaça de les Botxes. La companyia belga Be Flat també ha fet una demostració de parkour al parc Central que va captar l'atenció del públic amb acrobàcies entre edificis i mobiliari urbà. En total s'han programat nou companyies en sis barris de la ciutat.

  • 17:28

    Obre la capella ardent de l'actriu i model Teresa Gimpera

     

    A les 16h ha obert la capella ardent de l'actriu i model Teresa Gimpera, que va morir ahir dimarts a 87 anys. Fins a le 20h està previst que vinguin a acomiadar-se de Gimpera familiars, amics i persones del món cultural i polític.

    El president de la Generalitat en funcions Pere Aragonès i l'alcalde de Barcelona Jaume Collboni s'han desplaçat fins al tanatori de Sant Gervasi. Collboni ha destacat que tant Gimpera i la seva generació van marcar la personalitat i la imatge de Barcelona tal i com la coneixem actualment.

  • 17:14

    Mor un veí de Torregrossa de 91 anys en un accident de trànsit a Mollerussa

     

    El conductor d'un turisme ha mort aquest dimecres al migdia a l'LV-2001, al terme municipal de Mollerussa, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. Per causes que encara s'estan investigant, el vehicle s'ha sortit de la via al punt quilomètric 1,2. A conseqüència d'això, ha mort el conductor i únic ocupant del turisme. Es tracta d'un home de 91 anys i veí de Torregrossa. Una patrulla dels Mossos, una dotació dels Bombers de la Generalitat i una unitat terrestre del Sistema d'Emergències Mèdiques han treballat al lloc dels fets.

  • 16:45

    La Taula del Tercer Sector celebra el traspàs de l'Ingrés Mínim Vital però lamenta el retard de l'acord

     

    La Taula del Tercer Sector Social, que representa 37 federacions que aglutinen 3.000 entitats socials catalanes, celebra l'acord de traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital al Govern, però lamenta el "retard" amb què ha arribat el pacte. En un comunicat, la Taula considera que el traspàs és un "pas endavant per avançar cap a la finestreta única d'accés" a l'IMV i la Renda Garantida de Ciutadania, que depèn de la Generalitat, i afirma que també és una "oportunitat" per incrementar el grau de cobertura d'ambdós ajuts.

    Alhora, les entitats reclamen al futur executiu català "prémer l'accelerador" per revertir la pobresa extrema a Catalunya, que afecta gairebé el 9% de la població.

  • 16:17

    El Suprem porta per primer cop al Constitucional la llei d'amnistia en entendre que vulnera drets fonamentals.

     

     

    La sala penal del Tribunal Suprem consulta al tribunal de garanties del Tribunal Constitucional si la norma és aplicable al delicte de desordres públics i atemptat contra l'autoritat, després de revisar el cas de dos condemnats per les propostes postsentència. 

    El Suprem ha plantejat així els seus dubtes sobre l'encaix de l'amnistia en la Constitució. Els magistrats creuen que la norma podria vulnerar el dret a la igualtat davant la llei o de seguretat jurídica. Remarquen que atorgar una preferència o privilegi a uns condemnats en funció de la seva ideologia, suposa una clara discriminació. Fent així efectiva l'aplicació de la llei només, diu literalment, per "als ximples i els pobres".

  • 16:06

    Pedro Sánchez i Salvador Illa es reuneixen a Barcelona

     

    El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, i el primer secretari del PSC, Salvador Illa, han mantingut un dinar de treball. La trobada ha tingut lloc a Barcelona, al barri del Raval, i ha durat aproximadament dues hores.

  • 16:00

    El Tribunal Suprem porta per primer cop al Constitucional la llei d'amnistia en entendre que vulnera drets fonamentals.

      

    La sala penal ha consultat al tribunal de garanties si la norma és aplicable al delicte de desordres públics i atemptat contra l'autoritat, després de revisar el cas de dos condemnats per les propostes post- sentència del procés a Girona, acusats de llançament de pedres i llambordes davant dels jutjats de la ciutat.

    El Suprem ha plantejat així els seus dubtes sobre l'encaix de l'amnistia en la constitució. Els magistrats creuen que la norma podria vulnerar el dret a la igualtat davant la llei o de seguretat jurídica.

  • 15:55

    Quins canvis comporta pels metges la nova especialitat MIR d'urgències?

     

     

    Si es compleixen els terminis establerts, la primera promoció MIR d’aquesta formació especialitzada començarà la residència a la primavera de 2026. Abans, però caldrà resoldre diverses qüestions, entre d'altres, la regulació dels professionals que ja exerceixen i el programa docent.

    Quins canvis comporta pels metges la nova especialitat MIR d'urgències?
    rtve Quins canvis comporta pels metges la nova especialitat MIR d'urgències?
  • 15:20

    El grup d'ERC a Sant Vicenç demana que "no es tanqui en fals" el cas del ninot de Junqueras

     

     

    En les darreres hores s'han filtrat diverses informacions que asseguren que l'atac es va idear dins el partit. "Reclamem a la direcció nacional d'ERC que arribi fins al final en la depuració de responsabilitats i en el coneixement de la veritat. Demanem que aquesta qüestió no es tanqui en fals i que la militància i l'opinió pública en coneguin l'abast", han assegurat en un comunicat.

  • 14:45

    Barcelona farà obres en 83 centres educatius durant l'estiu, 24 de les quals de climatització

     

    Barcelona farà 83 obres en centres educatius aquest estiu i 24 d'aquestes seran climatitzacions integrals en el marc del Pla Clima. En el conjunt del 2024, estan previstes 95 actuacions. El finançament total previst per al 2024 és de 62.326.354 euros, 42.868.715 per part de l'Ajuntament de Barcelona i 19.457.639 de la Generalitat. Entre les obres destaquen noves construccions com la de la seu definitiva de l'Escola Auditori, que la consellera d'Educació, Anna Simó, ha garantit que estarà a punt per acollir a partir del 9 de setembre els alumnes que aquest curs han estat en un lloc provisional. També es faran grans actuacions per transformar escoles en institut escola i d'altres de remodelació important.

  • 14:26

    Troben el cos sense vida del noi desaparegut al pantà de Sant Antoni.

     

     

    Els Mossos d'Esquadra han localitzat a 50 metres de profunditat i sense visibilitat aquest dimecres el cos del noi de 14 anys desaparegut dissabte al pantà de Sant Antoni, a Talarn (Pallars Jussà). Bombers i Mossos el buscaven des de dissabte en un pantà amb zones irregulars de fins a 60 metres de profunditat. Els equips de rescat l'han pogut localitzar amb l'ajuda d'un robot. 

    Troben el cos sense vida del noi desaparegut al pantà de Sant Antoni
    rtve Troben el cos sense vida del noi desaparegut al pantà de Sant Antoni
  • 14:11

    Un centenar de persones protesten a Mas d'Enric per denunciar l'agressió a una treballadora.

     

    Els treballadors de la presó que han participat aquest dimecres al matí en una concentració als accessos del centre penitenciari de Mas d'Enric han protestat contra una nova agressió al centre, diumenge al matí, i per a reclamar més mesures de seguretat. La plantilla del centre penitenciari reclama més seguretat i assegura que no volen més diners. La protesta ha acabat a quarts de dotze amb clams per recordar la Núria, la cuinera morta en mans d'un pres el març passat.

    Un centenar de persones protesten a Mas d'Enric per denunciar l'agressió a una treballadora
    rtve Un centenar de persones protesten a Mas d'Enric per denunciar l'agressió a una treballadora
  • 13:58

    Pere Aragonès reclama accelerar el compliment dels acords pendents entre els dos governs i apreta pel finançament singular

     

    Fonts de l'executiu català reconeixen que ja s’estan complint alguns dels acords previs, com el traspàs de Rodalies o de l’Ingrés Mínim Vital, però hi ha d’altres que cal culminar i que han tractat durant la trobada, com la condonació de 15.000 milions del FLA i l’impuls i el finançament el projecte per la instal·lació a Catalunya d’un centre tecnològic de producció de xips.

    El president també li ha traslladat la seva posició sobre el finançament singular per Catalunya. Per això, durant la trobada ha defensat que Catalunya ha de tenir un finançament just i propi i ha recordat al president Sánchez que s'ha de moure en aquesta qüestió.

  • 13:54

    La cordialitat i la normalitat institucional s'imposa en la reunió entre Aragonès i Sánchez

     

    La reunió entre els dos presidents ha transcorregut en un clima cordial i de normalitat institucional. Així ho han comunicat fonts d'ambdós executius després de la reunió entre els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès. Durant la mateixa s'ha fet un repàs de la relació entre els dos governs després de la signatura de diversos acords aquesta última setmana que concreten i calendaritzen diferents transferències i acords pendents, entre els quals es troben, entre d'altres, el servei de Rodalies, les beques i ajudes a l'estudi o les iniciatives d'investigació i desenvolupament.

    Els dos presidents han analitzat el desenvolupament d'aquests acords i s'han compromès a treballar per culminar el seu compliment en benefici de la ciutadania de Catalunya.

  • 13:30

    Saiz i Campuzano signen el traspàs de la gestió del IMV a Catalunya
     

    La ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, i el conseller de Drets Socials de la Generalitat en funcions, Carles Campuzano, han signat aquest dimecres el traspàs de la gestió de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) a Catalunya. Ho han fet en un acte encapçalat pel president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, que abans han mantingut una reunió d'una hora al Palau de la Gneralitat.

    El traspàs del IMV a Catalunya era una de les qüestions pendents de compliment de l'acord que va servir per a investir a Sánchez i té lloc en la setmana clau per a desencallar les negociacions entre socialistes i ERC per a una possible investidura del primer secretari del PSC, Salvador Illa.
     

  • 13:05

    Llibertat provisional amb compareixences quinzenals per al detingut per l'incendi de Portbou i Colera

     

    La detenció del bomber es va fer aquest dilluns i el dimarts va passar a disposició judicial al Jutjat d'Instrucció número 6 de Figueres. El magistrat va decretar-ne la llibertat provisional amb compareixences cada dues setmanes. De moment, la causa està oberta per un delicte d'incendi forestal i segueix oberta per seguir practicant més diligències.

  • 12:30

    Els funcionaris de presons es concentren a aquesta hora davant Mas d'Enric per protestar contra l'agressió a una funcionària. 

     

     

    Un centenar de persones convocades pels treballadors de la presó de Ponent s'han concentrat aquest dimarts a les portes del centre penitenciari per condemnar l'agressió que va patir diumenge una funcionària lleidatana a mans d'una interna al centre de Mas d'Enric, al Catllar (Tarragonès).

    Entre les protestes, el que més s'ha escoltat és la denúncia dels fets que fan. Els concentrats consideren els fets un "intent d'assassinat" i donen la culpa a la consellera de Justícia i Memòria en funcions, Gemma Ubasart i el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, als quals han tornat a demanar la seva dimissió.

    La protesta ha durat fins a dos quarts de  dotze del matí.

     
  • 12:25

    Pere Aragonès rep Pedro Sánchez al Palau de la Generalitat

     

    El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha rebut aquest dimecres al president del Govern, Pedro Sánchez, en l'entrada del Palau de la Generalitat, on mantindran una reunió i posteriorment signaran el conveni de traspàs de la gestió de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) a Catalunya.

    La trobada es produeix en la setmana clau per a desencallar les negociacions entre socialistes i ERC per a una possible investidura del primer secretari del PSC, Salvador Illa, que hauria d'amarrar-se en els pròxims dies --abans que acabi el mes de juliol-- segons les condicions exposades pels republicans.

  • 12:11

    La Cambra preveu que Catalunya creixerà 2,5% enguany gràcies al turisme i la inversió

     

    La Cambra de Comerç de Barcelona creu que l'economia catalana es comportarà millor del que es preveu i estima que el PIB augmentarà un 2,5% enguany i un 2,4% l'any que ve, impulsat principalment per l'estirada del turisme, però també per factors nous com l'augment de la inversió productiva. Aquesta corporació de dret públic ha revisat a l'alça tant les seves estimacions per a 2024, que ha millorat en quatre dècimes, com les de 2025, que ha augmentat en dues dècimes.

  • 12:08

    El grup municipal de Trias a l'ajuntament pren el relleu, després d'anunciar que marxa aquest divendres. 

     

     

    L'Assemblea de Junts Trias per Barcelona de la Federació de Barcelona confirmarà aquesta tarda la proposta formulada per Xavier Trias, de nova organització del grup per la seva sortida. 

    El que va ser guanyador de les últimes eleccions municipals per part de Junts deixarà el grup divendres en el plenari municipal i ha proposat que Jordi Marti Galbis sigui el nou Presdient del grup "Trias per Barcelona-Junts" i Neus Munté passi a ser la portaveu. Amb tot, el mateix Jordi Martí Galbis ha volgut destacar que aquesta proposta serà provisional.
     

  • 12:00

    La Setmana del Llibre en Català premia a Marc Giró i a la il·lustradora Pilarín Bayés



    La 42 edició de la Setmana del Llibre en Català, que tindrà lloc excepcionalment del 20 al 29 de setembre en el passeig Lluís Companys, al costat de l'Arc de Triomf, a Barcelona, premiarà la tasca de difusió del periodista Marc Giró i la trajectòria de la il·lustradora Pilarín Bayés.  La novetat més visible és el canvi de dates i la ubicació, per la coincidència aquest any de la Copa Amèrica de Vela en el Moll de l'Assot, la seva habitual ubicació, però el canvi permetrà que la Setmana coincideixi amb les festes de la Mercè".



    En conèixer-se el premi, Marc Giró ha destacat que "a través del llibre es pot captar la complexitat del món que ens envolta" i Pilarín Bayés ha assenyalat que "la llengua aconsegueix la seva màxima expressió quan està escrita en un llibre, ben imprès, bonic i ben il·lustrat".

     

  • 11:50

    La Policia Nacional deté un home per tenir dues plantacions de marihuana a Riudarenes

     

    La Policia Nacional ha detingut un home per tenir plantacions de marihuana en dos xalets de la urbanització Can Fornaca de Riudarenes. L'home equipava els domicilis amb portes reforçades, càmeres de seguretat a l'exterior i un filat que envoltava el perímetre. A dins dels xalets, condicionava les sales per cultivar-hi la droga i les aïllava per tal que la policia no les detectés.

    En el moment de la detenció, la policia va trobar 11 armes blanques, 2 ballestes, 63 fletxes de caça i 2.125 cartutxos de diferents calibres repartits en els dos domicilis. A més, l'home tenia 118 plantes d'uns 70 cm d'alçada i 2,5 kg peladura amagats al congelador.

  • 11:35

    El Serielizados Fest incorpora l'Espai Texas en la seva onzena edició

     

    El Serielizados Fest ha presentat aquest dimecres l'11a edició que se celebrarà presencialment a Barcelona del 14 al 23 d'octubre i a través de Filmin del 15 al 27 d'octubre. La nova edició del Festival Internacional de Sèries incorporarà l'Espai Texas com a nova sala i inaugurarà una nova secció de competició oficial estatal amb estrenes de sèries de les principals plataformes i premis atorgats per un jurat internacional.

    El certamen ha anunciat els membres del jurat que decidiran els guanyadors de la nova secció oficial nacional amb noms com Carlo Fasino, Luci Lenox i Santiago Vaca Narvaja i els experts que premiaran la secció internacional, amb noms com Aina Clotet, Lourdes Iglesias i Diego San José.

  • 11:21

    CCOO exigeix modificar la jornada laboral del sector de la construcció durant l'estiu i incloure-ho al conveni

     

    CCOO ha exigit modificar la jornada laboral del sector de la construcció durant els mesos d'estiu i incloure-la en el conveni col·lectiu per evitar incompliments. En concret, exigeixen avançar la jornada laboral dels treballadors per reduir les hores de més calor i que aquest horari quedi recollit en un calendari d'obligatori compliment pel sector. Així, CCOO ha admès que la majoria de les empreses compleixen amb les mesures de seguretat durant l'estiu, però que el problema rau en les subcontractades, que és on hi ha "més precarització".

  • 11:04

    Territori posa en funcionament prop de 4.000 plaues solars a la coberta dels tallers de la L9/L10 de la Zona Franca

     

    El Departament de Territori ha posat en funcionament prop de 4.000 plaques solars situades a la coberta dels tallers de les línies 9 i 10 de la Zona Franca. Es tracta d'una de les instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic més grans de la Generalitat i culmina una operació de generació neta per a la xarxa de distribució interna d'aquesta línia de metro. 

  • 10:37

    Els Mossos detenen un bomber voluntari com a presumpte autor de l'incendi de Portbou i Colera de l'estiu passat

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut un bomber voluntari com a presumpte autor de l'incendi forestal que es va produir entre Colera i Portbou l'estiu de l'any passat. El foc va afectar 573 hectàrees segons els Agents Rurals i va obligar a desallotjar 135 persones. Els Mossos d'Esquadra van detenir l'home aquest dilluns i ja ha passat a disposició judicial.

  • 10:26

    Arrenca una nova edició del Concurs Internacional de Focs d'Artifici de Blanes

     

    Milers de persones es van aplegar a la roca de Sa Palomera per gaudir d'aquesta primera nit del certamen. És un dels concursos més prestigiosos d'Europa. Enguany hi participen pirotècnies de França, Itàlia i Espanya: tots artificiers professionals que competeixen per oferir el millor espectacle de llum. Anit va ser el torn de la pirotècnia gallega Josman d'Ourense. El seu responsable Hugo Salgado, explica que el de Blanes és el concurs que més notorietat els ha donat. En els sis dies que dura, aquest concurs atrau més de mig milió de persones.

  • 9:51

    Laura Vilagrà i Félix Bolaños també es reuneixen aquest dimecres a Palau

     

    La vicepresidenta del Govern en funcions, Laura Vilagrà, i el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, també es reuniran aquest dimecres a partir de les 12 hores al Palau de la Generalitat, tal com han confirmat a l'Ràdio 4 fonts de l'executiu català. Aquesta trobada tindrà lloc a la reunió entre els dos presidents, Pere Aragonès i Pedro Sánchez. La trobada entre Vilagrà i Bolaños, sense un ordre del dia establert, servirà per abordar la situació de l'aplicació de la llei d'amnistia, entre d'altres temes.

  • 9:42

    Les pernoctacions hoteleres a Catalunya augmenten un 8,5% al juny

     

    Al mes de juny es van registrar 6,9 milions de pernoctacions als hotels catalans. El nombre total de turistes allotjats van arribar als 2,3 milions, un 0,5% més que un any enrera. El 63% eren estrangers, un 6,4% més. La tarifa mitjana diària per habitació es va situar en els 134 euros, un 6,4% mes interanual. L'ocupació es va situar de mitjana en el 67%. 

  • 9:35

    El Govern aprova la nova borsa de substitucions estables de docents

     

    Entre el 21 i el 26 d'agost, els docents inscrits a la borsa d'interins del Departament d'Educació podran apuntar-se al nou grup estable de substitucions. Per poder-ho fer, caldrà que a 1 de setembre els candidats estiguin disponibles a la borsa al Servei Territorial triat com a preferent, tot i que després podran sol·licitar una o diferents comarques. Recordem que els més de 2.100 substituts que formaran aquest nou grup tindran feina garantida durant tot el proper curs, i a canvi es comprometen a no rebutjar cap substitució dins del territori sol·licitat. 

  • 9:30

    L'AMB posa en funcionament les primeres electrolineres

     

    L’Àrea Metropolitana de Barcelona instal·la una tecnologia que permetrà recuperar l’energia de la frenada dels trens del metro per electrolineres, estacions de càrrega ràpida de vehicles elèctrics públics i privats. Entre les noves electrolineres, hi ha la de la Rambla La Marina de L'Hospitalet, que també rep energia de plaques fotovoltaiques. 

  • 9:23

    L'ampliació de l'Aeroport el Prat més difícil.

     

    El Govern ha aprovat ampliar més d’un 150% la ZEPA, Zona d’Especial Protecció de les Aus, del delta del Llobregat i un paquet d’accions per preservar el seu entorn. D'aquesta manera, passa de 900 hectàrees a 2.400. La portaveu del Generalitat, Patrícia Plaja admet que tot plegat condiciona el projecte d'ampliació de l'aeroport.  Des de l'associació Ecologistes en Acció diuen que l'ampliació era una qüestió obligatòria i legal. D'altra banda, associacions com  l'Institut Agrícola Català de San Isidre demanen la retirada de la ZEPA perquè creuen que perjudica el seu sector. 
     

  • 9:17

    Desmantellada una organització criminal per cometre catorze assalts violents amb arma de foc en domicilis i establiments comercials de Catalunya i la Comunitat Valenciana

     

    La investigació conjunta entre les Unitats d’Investigació de Vic, Selva Litoral, Arenys de Mar, Mataró la Unitat Central d’Atracaments de la DIC, juntament amb la Policia Nacional i Guàrdia Civil, ha conclòs amb la detenció de sis persones per assaltar de forma violenta diferents domicilis i establiments comercials en un operatiu a Catalunya. Els integrants del grup es disfressaven d’infermers, policies o repartidors per enganyar la víctima, per dificultar la seva identificació i garantir l’èxit de l’acte delictiu.

  • 9:06

    La inseguretat es manté com la principal preocupació dels barcelonins segons el baròmetre d'estiu de la ciutat

     

    L’alcalde de Barcelona Jaume Collboni suspèn en valoració dels ciutadans amb una nota de 4,9, segons el darrer baròmetre municipal. Només Xavier Trias aprova amb un 5,1. No obstant, els socialistes milloren la nota en gestió de govern i guanyarien les eleccions municipals. 

    Pel que fa als principals problemes de Barcelona, la inseguretat encapçala la respostra espontània dels ciutadans, i escalen posicions l’accés a l’habitatge i el turisme, mentre la neteja es despenja del top 3. 3/4 dels ciutadans consideren beneficiosa la Copa Amèrica; també a eliminar els pisos turístics, i gairebé un 70% es mostra favorable a connectar el tramvia per la Diagonal. 

  • 9:02

    Mor l'actriu i model Teresa Gimpera a 87 anys

     

    Gimpera ha mort a causa d'una malaltia terminal. Nascuda a Igualada el 1936, Gimpera va ser la primera model publicitària del fotògraf Leopoldo Pomés i una de les muses de l'anomenada Gauche divine.  En cinema va debutar amb la pel·lícula 'Fata Morgana', el 1965. Habitual en diversos programes de televisió, el 2010 va rebre la Medalla al Treball Francesc Macià i el 2017 la Creu de Sant Jordi. La vetlla començarà a les quatre de la tarda al Tanatori de Sant Gervasi.
     

  • 9:00

    Pedro Sánchez viatja aquest dimecres a Barcelona per reunir-se amb Pere Aragonès a Palau

     

    Jornada marcada per la reunió entre el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Una trobada que tindrà lloc al migdia, al Palau de la Generalitat i que s'emmarca en el traspàs de les competències sobre l'Ingrés Mínim Vital. 

    Tot i que a ningú se li escapa que estem en una setmana clau, en el compte enrere perquè s'esgoti el termini per investir el pròxim president de la Generalitat. Tant des d'un executiu com l'altre insisteixen a separar la trobada de les negociacions d'investidura.