Enlaces accesibilidad

Diagnòstic del trastorn bipolar amb anàlisi de sang: tot són millores

  • El doctor Eduard Vieta explica a 'Xavifòrnia' tot el que has de saber sobre la prova que ajuda els metges a identificar el trastorn bipolar
  • Aquest mètode pot ajudar a minimitzar l'estigma d'aquesta malaltia mental i a augmentar l'autoestima del pacient

Per
El trastorn bipolar es podrà diagnosticar amb una anàlisi de sang
Representació gràfica d'una persona que pateix un trastorn bipolar.

El cap de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Clínic, Eduard Vieta, lidera un estudi innovador per validar un diagnòstic del trastorn bipolar mitjançant una anàlisi de sang. Es tracta d'una nova prova objectiva que podria revolucionar el tractament de la malaltia, ja que minimitzaria els errors que s'hi poden cometre i contribuiria a l'erradicació dels estigmes. A banda de millorar la vida dels pacients, aquesta eina obre noves perspectives en la detecció i el tractament dels trastorns mentals. El doctor ho explica a 'Xavifòrnia'.

Impacte doble

L'impacte d'aquest descobriment és doble, segons Vieta. En primer lloc, i per primera vegada, hi ha un test objectiu per diagnosticar una malaltia psiquiàtrica, tot i no ser exacte en tenir una precisió del 83%. Per tant, és un gran avenç i un canvi per al camp de la psiquiatria. I, en segon lloc, és una gran ajuda per a les persones que pateixen bipolaritat quan estan a la fase de depressió, perquè fer aquesta prova és una garantia per validar el diagnòstic, més enllà del que pugui observar el psiquiatre a partir del que explica el pacient o la seva família.

Reducció de l'estigma sobre els trastorns mentals

Traurem de mica en mica les connotacions negatives que tenen els trastorns mentals

El doctor explica que les malalties mentals s'associen inconscientment a perillositat, durabilitat i, fins i tot, criminalitat: "Si algú diu que té una malaltia mental, la gent el mirarà amb certa por", afirma. Per tant, que l'anàlisi de sang les permeti diagnosticar fa que s'assemblin més a una patologia mèdica comuna i corrent: "Traurem de mica en mica les connotacions socials negatives que tenen els trastorns mentals", diu Vieta.

Els trastorns bipolars es podran diagnosticar amb una anàlisi de sang.

Persona que s'està fent una anàlisi de sang.

Millora de la qualitat de vida

Afavoreix a l'autoestima i a enfocar la malaltia com la que és, una més

El psiquiatre apunta que aquesta prova permet escurçar el temps fins a diagnosticar la malaltia, perquè pot passar molt de temps fins que no s'identifica la patologia al pacient: "S'arriba abans al diagnòstic i amb més precisió", diu. L'expert afegeix que el test també contribueix a millorar la qualitat de vida del convalescent: "Ajuda a reduir l'estigma que moltes vegades ve del mateix pacient, que se l'ha acabat creient". El doctor considera que l'anàlisi de sang permet adonar-se que patir d'un problema al cervell no és tan diferent de tenir-lo a una cama o a l'esquena: "Això afavoreix a l'autoestima i a enfocar la malaltia com la que és, una més".

Comercialització a Espanya?

Eduard Vieta explica a 'Xavifòrnia' que aquestes anàlisis de sang ja estan disponibles a països com França i Itàlia, però de moment el sistema públic dels respectius països no les finança tot i ser un projecte de la Unió Europea. Per tant, és una prova que molta gent es fa quan acudeix a consultes privades de psiquiatria, on només van els que s'ho poden permetre.

Intentem que la comercialització a Espanya vingui lligada amb un finançament públic

El doctor creu que aquest test es podrà comercialitzar a Espanya en un futur. Tanmateix, la qüestió més important per a ell és si la Seguretat Social n'assumirà el cost o no, i si entrarà dins la cartera de serveis, en aquest cas del CatSalut: "El nostre interès és que estigui a l'abast de tothom. Estem intentant que la comercialització a Espanya vingui lligada amb un finançament públic", assegura.

Xavifòrnia - Una nova prova per diagnosticar el transtorn bipolar amb una anàlisis de sang