Enlaces accesibilidad

ERC i PSC encaren la recta final per tancar l'acord d'investidura

  • Els republicans diuen que falten més que serrells per tancar l'acord i recorden que el termini s'acaba el 31 de juliol
  • Els socialistes es mostren optimistes tot i que la investidura haurà de ser validada abans per les bases d'ERC

Per
El cap de llista del PSC, Salvador Illa, en una compareixença després de guanyar les eleccions | ACN
El cap de llista del PSC, Salvador Illa, en una compareixença després de guanyar les eleccions | ACN

El compte enrere continua en marxa. ERC deixar clar que el 31 de juliol era la data límit per arribar a un acord d'investidura. Altrament, la política catalana sembla destinada a la repetició electoral.

Ara mateix, l'entorn de republicans i socialistes confia que la investidura de Salvador Illa és possible. De moment, cap de les parts el dona per tancat. Els republicans tenen la maquinària preparada per sotmetre a votació l'acord la setmana vinent, però de moment carpeta del finançament singular continua sent l'escull més difícil de salvar.

Queden "més que serrells"

Esquerra i PSC afronten aquests dies amb reunions diàries perquè el marge és curt. Les negociacions avancen a bon ritme segons els socialistes, que segueixen encomanats a la discreció. Félix Bolaños, ministre de la Presidència, ha insistit aquest dijous a desvincular la trobada de Pedro Sánchez i Pere Aragonès d'ahir amb les possibilitats d'investir Illa: "Són plans diferents".

El finançament singular continua sent la carpeta més important per Esquerra, que segueixen reclamant al PSC que es mogui més, però també hi ha d'altres, com la protecció de la llengua catalana. Es mouen coses admeten fonts d'ERC, però "falten més que serrells".

ERC i el PSC enceten la recta final de les negociacions per la investidura | LAURA HERRERO

A punt per consultar les bases

Esquerra té la maquinària preparada per a consultar a les seves bases la setmana vinent, dijous, si hi ha acord en els pròxims dies. La direcció dels republicans no té cap garantia que el pacte sigui avalat per la militància, de la que perceben desconfiança cap als socialistes.

Si hi ha acord en els dies entrants, durant el cap de setmana, dilluns l'executiva el ratificaria, dimarts i dimecres hi hauria assemblees i dijous se celebraria la votació telemàtica a les bases.

ERC i PSC intensifiquen els contactes per assolir un acord per la investidura

Per això, Esquerra reclamava gestos pel que fa al compliment dels acords, que han arribat tot just aquesta setmana. Primer va ser l'acord per la transferència de 1.500 milions d'euros, la majoria per a Rodalies. Després la reunió de Pedro Sánchez i Pere Aragonès coincidint amb el traspàs de la gestió de l'Ingrés Mínim Vital.

Falta veure si aquests gestos són suficients per a les bases escèptiques i desconcertades per la crisi interna del partit