Enlaces accesibilidad
Abusos sexuals a menors

L'auditoria externa a la companyia de Jesús fan public el nom de 14 dels 44 religiosos denunciats

  • La companyia de Jesús a Catalunya presenta informe fet per bufet Roca Junyent i experts independents sobre abusos sexuals a menors en les seves escoles
  • Els abusos es van produir sobretot en dues escoles: el col·legi Sant Ignasi de Sarrià i l’escola dels Jesuïtes de Casp

Per
Roda de premsa dels Jesuïtes sobre els abusos sexuals infantils
Roda de premsa dels Jesuïtes sobre els abusos sexuals infantils RTVE Catalunya

14 religiosos denunciats per abusos sexuals, segons confirma l'informe del bufet d'advocats Roca Junyents i experts independents. Les dades les han fet públiques aquest dijous després d'una anàlisi sobre els abusos comesos a escoles i altres institucions durant l'últim any.

Un total de 145 denúncies s'han presentat per fets que han passat des del 1948. Els presumptes agressors sexuals són 44, però l'informe dels advocats només dona el nom de 14 religiosos. Unes pràctiques que es van produir sobretot en dues escoles: el col·legi Sant Ignasi de Sarrià i l’escola dels Jesuïtes de Casp.

La institució va fallar i que no va protegir els menors

El delegat de la companyia de Jesús a Catalunya, Pau Vidal, reconeix que "la institució va fallar i que no va protegir els menors": "És inacceptable. (...) Personalment, em produeix un gran trasbals i molta vergonya. Reiterem la nostra petició de perdó". D'aquesta manera, la institució demana disculpes pels fets.

Una reparació moral que s'han compromès a oferir a totes les víctimes. Un perdó que segons, els responsables de l'informe recomanen que es faci de manera pública. "Hi ha una sol·licitud de perdó per part de les víctimes, normalment interessa que sigui públic", argumenten per tal que la reparació sigui més efectiva.

Membres de la Companyia de Jesús denunciats

Aquests són els 14 membres de la companyia de Jesús que l'informe ha confirmat com a denunciats:

Dos Jesuïtes morts amb sentència penal condemnatòria. Un és l'Albert Tarés Montserrat (1979-2015) i l'altre, Lluís To González (1934-2017) de qui consten 25 denúncies.

També hi ha confirmats dos Jesuïtes ja morts amb altres processos judicials i canònics resolts. Un és l'Antonio Moré de Mora (1912-2005) i Pere Sala Sust (1924-2021).

Hi ha altres quatre Jesuïtes morts confirmats als quals no se'ls va obrir cap procediment: Emilio Benedetti Kalitowski (1926-2019), José Boter Clavell (1896-1977), José Climent García (1899-1983), Eudald García Cots (1923-1998).

En el llistat també consta un Jesuïta viu amb procés judicial en fase d'instrucció. És el cas de l'Amado Ardid Galve (1945-...). També confirmen cinc Jesuïtes vius amb processos canònics (en marxa o completats). En Robert Pascual Martín (1941-..., Francesc Peris Boixeda (1942-...), Antoni Roigé Martí (1925-...), Francesc Roma Padrosa (1934-...) i José Soler Mataix (1930-).