Enlaces accesibilidad

Notícies a Catalunya, en directe avui 25 de juliol del 2024 | Circulació per una via de l'R11 i l'RG1 entre Girona i Caldes per l'incendi d'un tren

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Els Bombers al costat del vagó del tren de mercaderies que s'ha incendiat a Girona
Els Bombers al costat del vagó del tren de mercaderies que s'ha incendiat a Girona

L'actualitat d'aquest dijous passa per la ressaca de la reunió de Sánchez amb Aragonès a Palau en la setmana clau per arribar a un acord cap a una possible investidura d'Illa com a president.

Foment del Treball valora l'acord del Govern de la Generalitat anunciat ahir pel qual s'aprova l’ampliació de la Zona d’Especial Protecció per a les Aus.

El ple del Parlament es reuneix per votar definitivament la reforma del reglament de la cambra que inclou la votació telemàtica i els senadors catalans.

La Companyia de Jesús a Catalunya presenta els resultats de l'anàlisi sobre abusos comesos a escoles i altres institucions. El treball s’ha dut a terme durant l’últim any, amb la col·laboració del bufet Roca Junyent i en coordinació amb altres professionals i entitats externes.

Última hora, avui a Catalunya del 25 de juliol del 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:16

    22 afectats per salmonel·losi en un local de restauració de Barcelona per menjar truita de patates

     

    22 persones han resultat afectades per salmonel·losi després de menjar truita de patates en un local de restauració de Barcelona, segons ha explicat l'Agència de Salut Pública de la capital catalana. El brot es va detectar dimarts i la truita es va servir el dissabte. Dels 22 intoxicats, 3 van requerir atenció hospitalària de més de 24 hores. El Servei de Control Alimentari i Intervencions de l'ASPB va informar els responsables del local el mateix dia de la detecció del brot que no fessin servir els ous i que canviessin de marca. En paral·lel s'ha fet una inspecció al local i s'han recollit mostres que s'analitzaran al laboratori de l'ASPB.

  • 19:23

    Quatre ferits, un d'ells crític, en caure 50 metres per l'esfondrament d'un mirador en construcció a la Vall de Boí

     

    Quatre persones han resultat ferides, una d'ella en estat crític, en caure 50 metres per l'esfondrament d'un mirador en construcció a la Vall de Boí. Segons han explicat els Bombers, els fets han tingut lloc cap a dos quarts de sis de la tarda a la muntanya coneguda com La Roca d'Espà. Els quatre afectats serien operaris que treballaven en la construcció del mirador quan l'estructura ha cedit. Segons ha explicat el Sistema d'Emergències Mèdiques, a banda del ferit crític dues més han resultat ferides amb lesions de caràcter menor, mentre que una quarta estava pendent de valoració. Un helicòpter conjunt de SEM i Bombers, un helicòpter dels Pompiers d'Aran i una ambulància del SEM han acudit a l'indret.

  • 18:32

    El Parlament aprova la proposta dels 8 senadors per designació autonòmica amb 114 vots a favor

     

    El Parlament ha aprovat la proposta dels noms dels 8 senadors i senadores per designació autonòmica, amb 114 vots a favor, 11 en contra i 2 abstencions. Així, a partir d'ara representaran la Generalitat al Senat Antoni Poveda, Núria Marín i Alfons García, pel PSC-Units; Teresa Pallarès, Eduard Pujol i Francesc Ten, per Junts; Laura Castel, per ERC; i Lorena Roldán, pel PPC. La Comissió de l'Estatut dels Diputats va dictaminar aquest dimecres que tots 8 compleixen les condicions d'elegibilitat establertes, pas previ perquè la cambra els pugui designar. La votació s'ha produït durant el ple del Parlament d'aquest dijous a la tarda.

  • 18:18

    El director de l'Institut Cervantes es compromet a enfortir la diversitat lingüística

     

    El director de l’Institut Cervantes, Luis García Montero, s’ha compromès a enfortir la diversitat lingüística i el català. Així ho ha manifestat en l’acte de clausura de la Reunió de Directors de l’Institut Cervantes a l’Ajuntament de Barcelona. En la sessió d'aquest dijous, s'han conegut les principals conclusions d'aquests quatre dies de trobades.Ha comptat amb l'assistència del ministre de Cultura Ernest Urtasun i del d'Exteriors José Manuel Albares, que ho ha fet telemàticament. Albares ha posat en valor la tasca que fa l'Instituto Cervantes per difondre el castellà i les llengües cooficials de l'Estat.

  • 18:00

    El Parlament dona llum verda a la reforma exprés del reglament que habilita el vot telemàtic i amplia el vot delegat

     

    Tramitada de forma exprés per lectura única, ha rebut el vot favorable dels grups impulsors: el PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP. El PPC i Vox hi han votat en contra, mentre Aliança Catalana s'ha abstingut. La modificació també introdueix canvis en l'adscripció de diputats als grups parlamentaris –que permetrà a la CUP tenir grup propi— i modifica la majoria necessària per aprovar declaracions institucionals, per saltar el veto de VOX. Els populars ja han avançat que la recorreran al TC, en considerar que només busca "beneficiar els fugits" Carles Puigdemont i Lluís Puig.

  • 17:00

    Creix un 35% la dotació dels ajuts del Govern per fomentar el català a la universitat

     

    Els ajuts Interlingua de la Generalitat per fomentar el català a la universitat augmenten un 35% la dotació aquest any, fins a 1.462.000 euros, segons informa aquest dijous en un comunicat la Conselleria de Recerca i Universitats, que els concedeix en col·laboració amb la Secretaria de Política Lingüística. Entre els projectes finançats destaca el programa 'Aprendre a conversar amb la IA' com a recurs d'acollida lingüística, un recurs per a l'aprenentatge del català mitjançant ChatGPT o altres eines d'intel·ligència artificial.

  • 16:17

    Baixen els fets delictius a Barcelona

     

    Els furts, que representen gairebé la meitat dels delictes de Barcelona, baixen a prop d’un 5% i un 8% els robatoris amb violència. Pugen però els delictes d’odi i discriminació un 13%, i un 5 i un 10% les violències de gènere i domestica. A banda, durant el primer semestre es van registrar 265 multireincidents que van cometre 4.676 delictes.

    El 40% dels furts es produeixen a la via pública, el 31% a establiments comercials i el 24% al transport públic.

    Les dades reals demostren pel tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, que la percepció ciutadana no es correspon amb la realitat. Per Pere Farrer, director general de la policia, l'aturada de l’increment dels fets delictius són fruit d'un "treball intens que comença a donar fruits.

  • 15:41

    Mor un home de 84 anys a una platja de Calafell

     

    Ha estat a la platja de L'Estany-Mes Mel de Calafell, poc després del migdia.  L'home no estava dins de l'aigua, sinó que es trobava a prop de la riba quan ha perdut el coneixement.  Els socorristes han acudit alertats per uns banyistes pròxims, però no han pogut fer res per salvar-li la vida. La víctima era de Terol i havia comentat als seus acompanyants que anava a banyar-se perquè tenia calor i no es trobava bé, però poc després ha perdut el coneixement.

  • 15:15

    Resultats d'una teràpia pilot de l'Institut Guttmann amb animals i pacients neurològics adults

     

    Fa un any l’Institut Guttmann va iniciar un programa pilot de teràpia assistida amb aquests animals amb pacients neurològics adults. Treballen tant l'aspecte físic com l'emocional. De moment el resultat és el de pacients més motivats que aconsegueixen que la rehabilitació els sigui més efectiva. 

  • 15:00

    Últim adeu a Teresa Gimpera

     

    Darrer adeu aquest migdia a l'actriu i model Teresa Gimpera al tanatori de Sant Gervasi, a Barcelona. La cerimònia ha comptat amb familiars i amics per acomiadar una dona emprenedora i diva de la 'Gauche Divine', que va morir dimarts a 87 anys.  

  • 14:47

    255 milions per nous edificis judicials. 

     

     

    El departament de justícia compromet més de 255 milions d'euros fins al 2029 per la construcció de quatre nous edificis judicials i millores a diversos jutjats d'arreu del territori. El pla d'actuació presentat aquest dijous preveu també la incorporació de sales d'atenció específiques per a víctimes de violència masclista.

    Entre aquests, hi ha la nova Audiència Provincial de Barcelona, que preveu una inversió de 102 milions d'euros. Les obres preveuen una primera fase que inclou la finalització de l'excavació arqueològica, prevista per finals del 2026, i una segona fase de construcció del nou edifici que s'espera que estigui enllestit durant el quart trimestre del 2029.

     
  • 14:42

    L'auditoria externa a la companyia de Jesús fa públic el nom de 14 dels 44 agressors denunciats.

     

     

    L'auditoria independent encarregada per la companyia de Jesús revela el nom dels 14 religiosos denunciats per abusos sexuals d'un total de 44 presumptes agressors. Tot plegat, segons ha confirmat a través de l'informe elaborat pel bufet d'advocats Roca Junyents i experts independents. Les dades les han fet públiques aquest dijous després d'una anàlisi sobre els abusos comesos a escoles i altres institucions durant l'últim any.

     
  • 14:36

    Un antiretroviral contra el VIH podria frenar la síndrome de Down o l'Alzheimer.

     

     

    Un estudi realitzat per l'Irsi Caixa i el Centre de Regulació de Genòmica han demostrat, per primera vegada, que existeix uns fragments d'ADN que poden alterar els gens implicats en processos neurocognitius com la síndrome de Down i en malalties com l'Alzheimer, que es podrien frenar amb un antiretroviral contra el VIH.

    Un antiretroviral contra el VIH podria frenar la síndrome de Down o l'Alzheimer
    rtve Un antiretroviral contra el VIH podria frenar la síndrome de Down o l'Alzheimer
  • 13:57

    Protecció Civil desactiva l'alerta del pla Transcat per l'incendi d'un vagó en un tren de mercaderies a Girona

     

    La circulació de trens de l'R11 i l'RG1 continua tallada entre Girona i Caldes i es manté el servei per carretera. Els Bombers també han finalitzat l'operació per treure el gas liquat del tren incendiat aquesta matinada al Mas Gri de Girona i han aixecat el confinament dels veïns de la zona.-

  • 13:51

    El Govern destina gairebé 246 milions d'euros a la indústria per ajudar a mantenir 43.000 llocs de treball i crear-ne 5.400

     

    La Generalitat ha destinat gairebé 246 milions d'euros a la indústria, cosa que ha suposat mantenir 43.076 llocs de treball i crear-ne 5.401. Així ho ha assenyalat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, aquest dijous en la presentació de l'Informe anual sobre la indústria de Catalunya 2023.

    Torrent ha apuntat que aquestes ajudes al sector s'han traduït amb una inversió de 1.800 milions d'euros entre 2021 i 2024. Alhora, el conseller ha destacat que dels recursos aportats pel Govern, 50 milions han anat 

  • 13:47

    Obren al públic del Moll Drassanes entre la Rambla i el Paral·lel

     

    L'obra d'1,67 milions d’euros ha estat de gran complexitat perquè està sobre la Ronda Litoral. Fins ara el Moll Drassanes estava tancat al públic i havia servit per embarcar vehicles als ferris en direcció les Balears però també com a magatzem.

    Amb l’obertura al públic d’aquest Moll, gràcies al trasllat de la terminal de Baleària, es genera un nou passeig des de Colom i fins al World Trade Center, un espai que a partir de l’octubre es podrà fer també resseguint el mar.

    Obren al públic del Moll Drassanes entre la Rambla i el Paral.lel | MAITE BOADA
    rtve Obren al públic del Moll Drassanes entre la Rambla i el Paral.lel | MAITE BOADA
  • 13:26

    El TSJC tomba les Zones de Baixes Emissions de L'Hospitalet, Cornellà, Esplugues i Sant Adrià de Besòs aprovades fa quatre anys

     

    El TSJC les tomba com ja va fer el març del 2022 a Barcelona. La ciutat més afectada serà L’Hospitalet, que aplicava les resticcions a tot el municipi i haurà de retornar ara dos milions d’euros per sancions ja cobrades.
     

  • 13:06

    S'aixeca el confinament al voltant del tren de mercaderies incendiat al Mas Gri de Girona. 

     

     

    Els Bombers de la Generalitat de Catalunya se centren a retirar el vagó cremat. La circulació dels trens R11 i RG1 segueix aturada, però hi ha transport alternatiu. 

     
  • 13:02

    El Guitar Bcn tanca l'edició d'enguany amb un rècord històric amb més de 65.000 assistents

     

    El Guitar BCN tanca l’edició del 2024 amb un rècord històric amb més de 65.000 assistents, una ocupació del 90% i 20 concerts amb les entrades esgotades. Els organitzadors han destacat que ha estat una edició “apoteòsica” i que el festival ha batut “les seves pròpies marques”.

    Els nord-americans Toto protagonitzaran el concert de cloenda aquest divendres al Poble Espanyol. El festival ha anunciat alguns noms del Guitar BCN 2025 com Stay Homas, Iván Ferreiro, Antoñito Molina, Revólver, Coque Malla i Pastora Soler, entre d’altres.

  • 12:31

    Obre al públic el nou moll Drassanes després d’una remodelació d’1,67 milions d’euros

     

     

    El nou moll Drassanes ha obert al públic aquest dijous després d’una remodelació que ha permès acostar a la ciutadania el Port i guanyar 4.300 metres quadrats d’espai que donaran continuïtat al moll que acull els punts d’embarcament del Bus Nàutic i les Golondrines. Els treballs han convertit l’antiga terminal de ferris de Balèaria en un nou espai que uneix la plaça de Portal de la Pau i el moll Barcelona, facilitant la continuïtat urbanística de la Rambla fins al Port.

  • 12:00

    Foment qualifica d'"impresentable" i "irresponsable" l'ampliació de la ZEPA del Baix Llobregat i estudia recórrer-la

     

    El president de Foment de Treball, Josep Sánchez Llibre, ha criticat que el Govern -"en funcions" i "finiquitat"- hagi aprovat l'ampliació de la Zona d'Especial Protecció per a les Aus del Baix Llobregat fins a les 2.407 hectàrees i ho ha qualificat d"'impresentable, irresponsable, inadequada i vergonyant". Considera que suposa un "bloqueig instrumental" a una futura ampliació del Prat i ha avançat que estudia recórrer la mesura tant a nivell administratiu com judicial per impedir-ne la seva aplicació.

  • 11:30

    Les entitats independentistes convoquen una Diada descentralitzada sota el lema "Tornem als carrers".

     

     

    Les entitats independentistes preparen per a la Diada de l'Onze de Setembre una mobilització descentralitzada a les ciutats de Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa. A la capital, la manifestació anirà de l'estació de França fins a l'Arc de Triomf. Durant la presentació dels actes, Lluís Llach ha insistit en la crida de la "unitat dels partits per fer efectiva la independència" i ha recordat als líders polítics que vulguin assistir a la manifestació que "ja saben per què ens manifestem i si venen voldrà dir el seu compromís és inexcusable".

  • 11:00

    Turull rebutja un pacte de Junts amb el PSOE "per apuntalar la governabilitat d'Espanya"

     

    El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assegurat que el seu partit no pacta amb el PSOE "per apuntalar la governabilitat d'Espanya", sinó per defensar els interessos de Catalunya, i ha assegurat que, com a primera força de l'independentisme, en les seves paraules, exerciran aquest lideratge.  "Des de Junts no pactem amb el PSOE per apuntalar la governabilitat d'Espanya, sinó pensant en els interessos de Catalunya i la seva gent", argumenta Turull en un article publicat aquest dijous a 'El Períodico', l'endemà de la reunió entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del Govern central, Pedro Sánchez.

     

  • 10:30

    Els bombers no veuen perill "elevat" a l'incendi del tren i demanen confinar-se a les zones properes. 

     

     

    Els Bombers han començat a injectar 30.000 litres d'aigua al vagó del tren de mercaderies que s'ha incendiat al Mas Gri de Girona per treure'n el gas liquat i mantenen el confinament a 200 metres del tren fins al migdia.

    El cap de guàrdia de la Regió d'Emergències i responsable de l'operatiu, Ferran Julià, explica que el gas que encara queda a dins del vagó "crema de manera latent, com una espelma".

    Amb l'operació, que es preveu que duri unes tres hores, es vol acabar-lo de treure i permetre que el vagó es pugui desplaçar amb seguretat per alliberar la via. "El perill no és massa elevat, però per precaució demanem a la gent que no surti de casa", ha explicat Julià. Per això, mantenen un confinament de 200 metres al voltant del vagó. I que els habitants de zones properes tanquin portes, finestres i sistemes de climatització.

    Els trens de l'R11 i l'RG1 no circulen entre Girona i Caldes i es fa transport alternatiu.

     

     

     
  • 09:40

    Detinguts a Barcelona cinc integrants de bandes criminals especialitzades en el robatori de rellotges d'alta gamma
     

     

    La Policia Nacional, en un dispositiu conjunt amb la Polizia di Stato d'Itàlia, ha procedit a la detenció d'un total de 15 persones, cinc d'elles a Barcelona, després de desarticular nou grups criminals especialitzats en el robatori de rellotges d'alta gamma. Fruit de les investigacions s'han esclarit 29 robatoris amb violència comesos en diferents punts d'Espanya i s'han recuperat vuit dels rellotges sostrets.

  • 9:15

    9 grups desarticulats dedicats al robatori de rellotges d'alta gamma. 

     

     

    La Policia Nacional, en un dispositiu conjunt amb la policia italiana, desarticulen en total nou grups criminals especialitzats en el robatori amb violència de rellotges d'alta gamma. S'han detingut 15 persones a diverses localitats entre elles a Catalunya: Cinc de les detencions s'han fet a Barcelona, una a Madrid, una a Palma de Mallorca, dues a Eivissa, una a València i cinc més a Marbella.

    La policia ha pogut esclarir 29 robatoris comesos en diferents punts de l'estat espanyol. A més, s'han recuperat vuit rellotges de luxe.

     

     
  • 08:45

    Sense circulació l'R11 i l'RG1 entre Girona i Caldes per l'incendi d'un tren.

     

     

    Protecció Civil manté activat el Pla TRANSCAT per un incendi en un vagó de tren de mercaderies perilloses a Girona que s'ha produït poc abans de mitjanit. A hores d'ara  7 dotacions de bombers hi segueixen treballant, supervisant una  cisterna de gas liquat que ha cremat i s'ha esquerdat.

    Segons han informat, tots els mesuraments fets fins ara a la zona són negatius, ja que a la cisterna únicament hi quedava gas residual tot i que de moment, la zona es manté acordonada. Això afecta la circulació de trens de les línies R-11 i RG1 entre Caldes de Malavella i Girona. Renfe està gestionant un servei alternatiu per carretera.

  • 08:30

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dijous 25 de juliol de 2024. 

     

    Consulta aquí les notícies més destacades d’ahir.