Enlaces accesibilidad
Ple

El Parlament aprova la reforma del reglament pel vot telemàtic i la designació de senadors

  • La modificació s'aprova amb els vots del PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP, mentre el PPC anuncia que la portarà al TC
  • La Cambra avala Antoni Poveda, Núria Marín, Alfons García, Teresa Pallarès, Eduard Pujol, Francesc Ten, Laura Castel i Lorena Roldán com a senadors autonòmics

Per
Moment de la votació dels pressupostos al ple del Parlament (ACN | Arnau Martínez)
Moment de la votació dels pressupostos al ple del Parlament (ACN | Arnau Martínez)

El Parlament ha votat aquest dijous l'aprovació final de la reforma del reglament de la Cambra. La modificació té com a objectiu donar llum verda, d'una banda, al vot telemàtic i, de l'altra, els candidats catalans que aniran al Senat.

La reforma ha tirat endavant per la via de lectura única amb el suport dels partits impulsors: el PSC-Units, ERC, Comuns i CUP.

Amb aquesta reforma s'habilita el vot telemàtic al Parlament sempre que sigui "en situacions excepcionals degudament justificades". Segons el nou article, si la Mesa considera justificat que hi ha circumstàncies que "impedeixen el desenvolupament de la funció parlamentària" podrà permetre que es voti a distància. El mateix passarà amb els diputats que tinguin compromisos de representació institucional a l'estranger i siguin en actes oficials que no els permetin assistir a un ple.

Per que fa al vot telemàtic, el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) aquest dimecres ha avalat la proposta de reforma, excepte una frase relativa a la delegació de vot que considera que vulnera l'article 23.2 de la Constitució. Per això, s'ha optat per una altra fórmula: ampliar els supòsits de delegació de vot. El CGE recomana reformular la norma perquè es mantingui només l'opció prevista en l'article que diu que, si el sentit del vot de la persona delegant és diferent del de qui l'exerceix, s'ha d'informar la Mesa abans de l'inici de la sessió.

Sobre la resta de qüestions que el PP va elevar al CGE en considerar que la reforma estava feta a mida dels partits independentistes, el dictamen adopta per unanimitat que no vulneren la constitució ni el principi de seguretat jurídica.

Designació dels 8 senadors

 Així mateix, la sessió plenària ha aprovat la designació dels vuit senadors que representaran a la Generalitat en la cambra alta. Són Antoni Poveda, Núria Marín i Alfons García, per PSC-Units; Teresa Pallarès, Eduard Pujol i Francesc Ten, per Junts; Laura Castel, per ERC, i Lorena Roldán, per PP.

 La Comissió de l'Estatut dels diputats va dictaminar que tots vuit compleixen les condicions d'elegibilitat establertes, pas previ perquè el Parlament pugui designar-los.

Aprovar mesures urgents per finançar el sanejament i regeneració d'aigües

Prèviament al debat de la reforma, s'ha sotmés a validació el decret llei 7/2024 pel qual s'adopten mesures urgents per finançar sistemes públics de sanejament i regeneració d'aigües residuals, i de serveis socials. Unes mesures que la CUP ja ha dit que permetrà a empreses "que ja hagin estat sancionades" a continuar prestant serveis socials perquè argumenten "modifica a la baixa" els requisits per a l'acreditació.