Enlaces accesibilidad

10 curiositats sobre els JJOO de París 2024 que has de saber

  • Seguretat reforçada, cobertura en 8K i noves localitzacions entre les novetats d'enguany
  • Descobreix 7 catalans amb possibilitat de guanyar una medalla olímpica

Per

10 curiositats sobre els JJOO de París 2024
10 curiositats sobre els JJOO de París 2024

Arrenquen els Jocs Olímpics de París 2024 i amb ells una sèrie de curiositats fascinants que no us podeu perdre. Des d'innovacions tecnològiques fins a escenaris espectaculars, i és que aquests jocs prometen ser una celebració única de l'esport i la cultura.

A RTVE Catalunya descobrim alguns dels detalls més interessants i sorprenents que faran dels Jocs Olímpics de París una experiència inoblidable per a tots els amants dels esports.

1.Tercera vegada a París

París serà la segona ciutat, juntament amb Londres, que ha albergat tres vegades els Jocs Olímpics, havent-ho fet anteriorment en 1900 i 1924.

2. Cerimònia d'obertura al Sena

Per primera vegada en la història, la cerimònia d'obertura no tindrà lloc en un estadi, sinó al llarg del riu Sena. Els atletes desfilaran en embarcacions pel riu, i la cerimònia culminarà en el Trocadero. La setmana passada, l'alcaldessa de la ciutat, Anne Hidalgo, es va fer un bany al riu per demostrar que estava net i preparat pels jocs.

El riu Sena acull la inauguració

El riu Sena acull la inauguració dels JJOO

3. Torxa olímpica especial

La torxa olímpica de París 2024 és una obra d'art dissenyada per Mathieu Lehanneur. Està inspirada en els conceptes d'Igualtat, Aigua i Pau, reflectint les ondulacions de l'aigua i la llum.

4. Mascotes Phryges

Les mascotes oficials, anomenades Phryges, representen barretines, símbol de la Revolució Francesa i de la llibertat. Aquesta és una novetat, ja que no són animals com en altres edicions.

Phryges

Phryges, la mascota dels JJOO 2024

5. Logo Olímpic

El logo de París 2024 combina tres símbols: la medalla d'or, la flama olímpica i el rostre de Marianne, símbol nacional francès. A més, utilitza una tipografia inspirada en l'Art déco del metro de París.

6. Medalles amb Torre Eiffel

Les medalles dels JJOO de París 2024 incorporen una peça de ferro original de la Torre Eiffel amb un disseny que inclou un hexàgon.

Medalles JJOO 2020

Medalles JJOO 2020

7. Els catalans amb possibilitats de medalla

Hi ha 7 catalans amb moltes possibilitats d'endur-se una medalla olímpica cap a casa. Aquests són alguns d'ells:

  • Jaël Bestué (Atletisme, 200 m i relleus)
  • Adel Mechaal (Atletisme, 1.500 m)
  • Alexia Putellas (Futbol Femení)
  • David Puig (Golf)
  • Jordi Xammar i Nora Brugman (Vela, classe 470 mixt)
  • Alba Petisco (Gimnàstica Artística, All Around)
  • Clara Pérez (Hoquei sobre Herba Femení)

8. Seguretat reforçada

Hi haurà un dispositiu de seguretat sense precedents amb 45.000 policies i militars durant la inauguració, a més de mesures com a franctiradors a les teulades i un tancament de l'espai aeri al voltant de París.

Dispositiu de seguretat

Dispositiu de seguretat

9. Innovacions tecnològiques

OBS i NHK col·laboren per a produir cobertura en 8K d'esdeveniments com la Cerimònia d'Inauguració, el Bàsquet 3×3, Breaking i el Skateboarding Park. A més, s'utilitzaran drons i càmeres per cable en un número sense precedents.

10. Primera cerimònia de clausura a l'aire lliure

La cerimònia de clausura també es durà a terme a l'aire lliure a l'Estadi de França, amb els banderers de cada país entrant juntes sense distinció nacional, i es realitzarà la transferència de l'estendard olímpic a Los Angeles, la pròxima seu.