Enlaces accesibilidad

Mor el poeta, escriptor, professor i gestor cultural Àlex Susanna als 66 anys

  • Va ser fundador de l'editorial Columna i director de l'Institut Ramon Llull entre 2013 i 2016
  • Grup 62 anuncia que el seu darrer dietari, 'L'any més inesperat', es publicarà el 10 de setembre

Per
Àlex Susanna va ser guardonat amb premis com el Miquel de Palol, Josep Pla, Carles Riba i Rosalía de Castro.
Àlex Susanna va ser guardonat amb premis com el Miquel de Palol, Josep Pla, Carles Riba i Rosalía de Castro. ACN

El poeta, escriptor, professor i gestor cultural Àlex Susanna i Nadal ha mort als 66 anys. Susanna va ser fundador i director de l'editorial Columna (1985-1999), professor de literatura catalana durant una dècada a la Universitat Rovira i Virgili (URV), director de l'Institut Ramon Llull entre 2013 i 2016, i també director de la Fundació Caixa Catalunya-La Pedrera (2004-2010) i de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural (2016-2017). Va publicar més d'una vintena de llibres, bàsicament volums de poesia i dietaris, i va ser distingit amb premis com el Miquel de Palol per 'Memòria del cos', el Josep Pla per 'Quadern venecià', el Carles Riba per 'Les anelles dels anys' o el Rosalía de Castro pel conjunt de la seva obra.

Llicenciat en Filologia Catalana i director d'art a la Fundació Vila Casas

Nascut a Barcelona el 1957, Àlex Susanna va estudiar a l'escola Virtèlia, el Liceu Francès i l'Aula. Es va llicenciar en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, i entre 1982 i 1992 va ser professor de literatura catalana a la Universitat Rovira i Virgili. Com a gestor cultural, també va fundar i dirigir el Festival Internacional de Poesia de Barcelona (1984-2000), i el 2020 es va incorporar com a director d'art a la Fundació Vila Casas. Va col·laborar com a articulista en diversos mitjans de comunicació i la seva obra s'ha traduït a nombroses llengües com el castellà, el francès, el portuguès, l'anglès, l'italià, el grec, l'àrab, el xinès o el rus.

El món cultural i polític acomiada a Susanna

 El món cultural i polític s'ha abocat a acomiadar el poeta, escriptor, professor i gestor cultural Àlex Susanna.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha recordat Susanna com un "ferm defensor de la llengua i cultura catalana, a banda d'un sublim poeta, escriptor i gestor cultural al capdavant de grans institucions del país com l'Institut Ramon Llull".

El líder del PSC, Salvador Illa, s'ha sumat a les mostres de condol per un "poeta, editor, gestor cultural i gran renovador de la cultura catalana". "Una figura clau en l'exportació de la nostra cultura arreu del món", ha assenyalat Illa. Per la seva banda, l'expresident Quim Torra ha agraït el treball de Susanna "per la cultura i la llengua d'aquest país i pel seu exemple de compromís i civilitat".

Des de l'Institut Ramon Llull (IRL) s'ha remarcat que Susanna ha estat una "figura clau i referent de la cultura catalana", i promotor de grans fites per a la internacionalització com la invitació com a convidada d'honor a la Fira del Llibre de Guadalajara el 2004 i a la Fira del Llibre de Frankfurt el 2007. "Susanna creia fermament en la capacitat de la llengua i la cultura catalana d'arribar als grans fòrums globals i connectar amb els lectors o públics internacionals", ha comentat l'actual director de l'IRL, Pere Almeda.

"L'amic, l'editor, l'escriptor. L'Àlex em va obrir la porta de la literatura i de l'edició. Generós, emprenedor i autor d'una obra valuosíssima. El millor conversador. Quina gran pèrdua, Núria, amics", ha afegit el director editorial de Grup 62, Emili Rosales. Precisament, el Grup 62 ha anunciat que el darrer dietari de Susanna, 'L'any més inesperat' (Edicions Proa), es publicarà el pròxim 10 de setembre.